Verbalno sepurenje

hakim bej

Elita
Poruka
16.476
Kada dugo ne pricas, ili kada si u drustvu onih koji previse pricaju, tada znas zasto to rade.
Razgovor ne sluzi razmeni informacija. O ne, nikako.
Razgovor sluzi da sagovorniku dokazemo da smo mi vredni slusanja, da mu pokazemo koliko smo pametni i ostroumni, i kako inteligentno zakljucujemo.
Naravno da cemo, da bi odobrovoljili nekoga da slusa nase gluposti, dozvoliti i njemu da kaze jednako toliko reci, a mi cemo mu osmehom ili klimoglavom dati potvrdu da je pametan.
Tada cemo se razici, pametan ja i pametan on, dobivsi dnevnu dozu priznanja. I reci cemo jedan za drugoga: dobar sagovornik.

Procitah negde da psu mozes dati da ne jede, ali ako ga ne pustis da spava uginuce za dan.
Isto tako i covek: moze bez hrane, ali bez necije potvrde da je znacajan, sposoban i pametan, umrece do kraja dana.

A pomenuta razmena informacija? Moze, al samo ako su to informacije kojima se mozemo sepuriti kod nekog drugog sagovornika.

Razgovor na forumu ima istu funkciju. Ja sam uz dosta truda napisao nesto na sta cete vi odgovoriti, a ja cu tada dobiti endorfin jer sam neku vodu zatalasao.
Uspeh je kada sepurenjem postignes da slabi misle da si jak a jaki misle da si pametan.

Poslednja izmena:
Kada dugo ne pricas, ili kada si u drustvu onih koji previse pricaju, tada znas zasto to rade.
Razgovor sluzi da sagovorniku dokazemo da smo mi vredni slusanja, da mu pokazemo koliko smo pametni i ostroumni, i kako inteligentno zakljucujemo.
Naravno da cemo, da bi odobrovoljili nekoga da slusa nase gluposti, dozvoliti i njemu da kaze jednako toliko reci, a mi cemo mu osmehom ili klimoglavom dati potvrdu da je pametan.
Tada cemo se razici, pametan ja i pametan on, dobivsi dnevnu dozu priznanja. I reci cemo jedan za drugoga: dobar sagovornik.

Procitah negde da psu mozes dati da ne jede, ali ako ga ne pustis da spava uginuce za dan.
Isto tako i covek: moze bez hrane, ali bez necije potvrde da je znacajan, sposoban i pametan, umrece do kraja dana.

A pomenuta razmena informacija? Moze, al samo ako su to informacije kojima se mozemo sepuriti kod nekog drugog sagovornika.

Razgovor na forumu ima istu funkciju. Ja sam uz dosta truda napisao nesto na sta cete vi odgovoriti, a ja cu tada dobiti endorfin jer sam neku vodu zatalasao.
Uspeh je kada sepurenjem postignes da slabi misle da si jak a jaki misle da si pametan.

evo, ja se necu verbalno sepuriti
samo cu reci da mislim da si delimicno u pravu, a delimicno nisi
svakodnevni zivot sluzi kao potvrda mom stavu
a forumski zivot kao potvrda tvom

Forum je zgodno mesto gde možeš reći slobodno ono
što misliš, a i ono što ne misliš, ako baš tako hoćeš.

Možeš i da se šepuriš, što da ne?

Mentalna gimnastika je dobra za male sive ćelije.
Može da se desi da zadiviš nekog, a nekad ispadneš glup, budala.

Forum je najmanje mesto za razmenu informacija, ima mnogo
boljih mesta za to.

Forum je zapravo ono što jeste - trg, pijaca.
Ima svakakvih likova.
Svi su ravnopravni, svi imaju pravo glasa.

Ali, najravnopravniji su oni izuzetni - oni najpametniji, koji su
dežurni uterivači svoje pameti drugima.
Nepodnošljivo su pametni i strogi.
Od njih boli glava.

Da nije njih, forum bi bio divno i zabavno mesto, mesto
na kome ljudi samo razgovaraju.

Tako je :aha:

i jel se osecas sada vredno?

Jel nenormalno ako me zanima sta neki misle?

Jeste.
Odvlaci te od cilja, a cilj nije ostavljanje impresivnog utiska na druge ljude, ljude koji su slabi kao i mi,
nego je cilj razmena korisnih informacija.
Razmena korisnih informacija donosi korist u zivot.
Prerasli smo korisnost.
Moze li se to?

pa nije nista lose da ostavljas utisak, nekad ce ljudi da te gotive zbog toga a nekad ce da te mrze
tj valjda u komunikaciji ima svega, pa se nekad slozimo nekad ne, mozda neko preteruje na neku stranu i problem je

Nije lose da ostavljas utisak.
Lose je kada rad na ostavljanju utiska pocne da okupira 100% misli.

A patologija je kada pokusavas da na sebe ostavis utisak, kada pokusavas sebe da uveris da si bolji nego sto zaista jesi.

Nije lose da ostavljas utisak.
Lose je kada rad na ostavljanju utiska pocne da okupira 100% misli.

A patologija je kada pokusavas da na sebe ostavis utisak, kada pokusavas sebe da uveris da si bolji nego sto zaista jesi.

Nije to patologija, to je tako razumljivo a i korisno.
Kako bi čovek inače napredovao, ako ne bi želeo da popravi
utisak o sebi - i pred sobom i pred drugima ?
A popravke utiska nema bez popravljanja sadržaja i tu
ima jako mnogo posla.

Šminkanje uvek dobro dođe, bilo pred sobom, bilo pred drugima,
a naročito šminkanje pred ogledalom.
Rezultati su neverovatni.:)

Kada covek spusti kriterijum da bi sebi izgledao bolji, nije napredovao nego je nazadovao. U spustanju kriterijuma pomazu vesti o katastrofama ("ljudi vole katastrofe to ih zblizava")

Kada covek nesto ucini da postane bolji, to jeste napredak.
Ali covek je zbunjeno bice i tesko razlikuje dobro od lazi. Nije naucen da ih razlikuje. Zato jako retko cini dobre stvari a sve cesce spusta kriterijum. Za spustanje kriterijuma su zaduzeni VB i Farma.

Odelo koje nosim i frizura koju namestam, osmeh koji pred ogledalom vezbam, i fraze koje ispucavam prilikom susreta nisu deo mene.
Stavljam ih na sebe nadajuci se da ce privuci neciji pogled, neciju zavist.
Hijene bi privuklo i odelo od slanine. Ali poglede drugih ljudi privlaci iskljucivo nas izgled.
Zasto nam je toliko stalo do pogleda drugih ljudi, do tudjih reci, do necije potvrde da smo dobri?

Sto je skuplje odelo (automobil, kais, zubar, frizer) vise nam je stalo do tudjeg misljenja. Vise smo zavisni od tudjeg pogleda. Vise smo porobljeni.
Nasa neizdrzivo jaka potreba da budemo prihvaceni je jaca od svih urodjenih nagona.
Ali ta potreba da budemo priznati od drugih cini nas zavisnim i veoma ranjivim.

Onaj ko najvise zavisi i kome je najvise stalo do tudjeg misljenja je najvise porobljen.
Vecinu svog zivota provodi pokusavajuci da se dopadne drugima. To postaje opsesija i cilj, ti okovi kojima je za tudje misljenje vezan.
Najslobodniji je onaj koga nije briga za misljenje drugih. Verujem da smo im, mi zavidni, nadenuli interesantna imena.
Samo, sta ce on sa svojom slobodom?
Moze li ga ta sloboda dovesti do srece?

Poslednja izmena:
Jeste.
Odvlaci te od cilja, a cilj nije ostavljanje impresivnog utiska na druge ljude, ljude koji su slabi kao i mi,
nego je cilj razmena korisnih informacija.
Razmena korisnih informacija donosi korist u zivot.
Prerasli smo korisnost.
Moze li se to?

Kako smo prerasli korisnost.
ja imam korist od razmena misli.
Izgradjujem svoju licnost.

Odelo koje nosim i frizura koju namestam, osmeh koji pred ogledalom vezbam, i fraze koje ispucavam prilikom susreta nisu deo mene.
Stavljam ih na sebe nadajuci se da ce privuci neciji pogled, neciju zavist.
Hijene bi privuklo i odelo od slanine. Ali poglede drugih ljudi privlaci iskljucivo nas izgled.
Zasto nam je toliko stalo do pogleda drugih ljudi, do tudjih reci, do necije potvrde da smo dobri?

Sto je skuplje odelo (automobil, kais, zubar, frizer) vise nam je stalo do tudjeg misljenja. Vise smo zavisni od tudjeg pogleda. Vise smo porobljeni.
Nasa neizdrzivo jaka potreba da budemo prihvaceni je jaca od svih urodjenih nagona.
Ali ta potreba da budemo priznati od drugih cini nas zavisnim i veoma ranjivim.

Onaj ko najvise zavisi i kome je najvise stalo do tudjeg misljenja je najvise porobljen.
Vecinu svog zivota provodi pokusavajuci da se dopadne drugima. To postaje opsesija i cilj, ti okovi kojima je za tudje misljenje vezan.
Najslobodniji je onaj koga nije briga za misljenje drugih. Verujem da smo im, mi zavidni, nadenuli interesantna imena.
Samo, sta ce on sa svojom slobodom?
Moze li ga ta sloboda dovesti do srece?
ne znam to se i ja pitam, radimo toliko toga da drugima ugodino a na kraju ostajemo prazni...
Sve je to tastina, izgled to spolja sto se raspada...
Ostaje ono iznutra to smo mi...
Mozda zato ja i volim ovaj oblik komunikacije
Licnost na licnost
nema izgleda
izgled vara
a potreba da budemo prihvaceni je zbog straha od samoce od nas samih...
Da to pokusavanje da se dopadnemo drugiam je ropstvo nije zivot
zivimo kao robovi javnog mnjenja :(
da li bi promenio misljenje o nekome koga cenis misaono kada ga vidis?
koliko to utice na nas?
Najslobodniji je onaj koga nije briga za misljenje drugih.
Da to si u pravu, moze se biti donekle srecan kao slobodan.
Meni ta sloboda treba.
I imam je, ali to je duhovna sloboda
rob ne mogu biti
prava sreca ne postoji tako kako se servira
od cega nam zavisi prava sreca?
ona ne zavisi ona je u nama.
spoznala sam slobodu i uzasnula sam se
malo je ljudi na tom nivou duhovnosti

pozz

svi s emi (kao) doterujemo malo zbog sebe, malo zbog drugih
al, zamislite da smo totalno sami na ovoj planeti
eto tako, probudite se jedno jutro i nikoga sem vas nema
kako bi se obukli prvog, kako 100tog, a kako n-tog dana?
jel bi izlazili tip-top sredjeni na puste ulice?
jel bi bile zene nasminkane, izfrizirane, namirisane?
jel bi cackali nosic ponekad, prducnuli, vadili gacerone iz guze, kad upadnu?

Ko se ne koristi verbalnim sepurenjem u komunikaciji,u okviru svojih mogucnosti,naravno?
Sta ima lose u tome?
Mozda postoje preterivanja iz raznoraznih motiva,ali i tu moze dosta da se nauci.
Kako o izgovorenom,tako i o onome ko govori.

Potreba za ovim vidom sepurenja i priznanja od strane sagovornika je toliko jaka da nas cini ranjivim, i cesto zrtvom.

To znaju i politicari i njihovi spin doktori, i trgovci koji vam se dive da bi vam lakse uzeli novce, kao i proizvodjaci reklama.
(Uvek se setim basne o vrani, lisici i siru.)
Ako se ne branimo od pokvarenih politicara, prodavača, i reklama, onda ce oni preuzeti potpunu kontrolu nad nasim zivotom.
Povladjivace nam da bi nam potom sve uzeli.

Govorice vam da samo pametni ljudi glasaju za... i da samo prelepe zene i one sa "personalitijem" koriste ... parfem.
Govorice vam da samo prave meraklije piju ... kafu, i da ste minimum pravi lav ako pijete pivo a uopste niste rogonja...
I bicete autenticni otadzbinski patriota ako pucate u ... i bicete "in" i pozitivni ako ste ...
I vi cete im dati volan.

Kada nekom drugom date volan, auto vise nije vaš, zar ne?

Treba biti na oprezu i zapitati se sta zeli onaj ko vam povladjuje, ko vam govori da ste sjajni, pametni, zgodni i inteligentni.
Ako nesto zeli, treba biti svestan svojih slabosti.
Ako ne zeli nista, onda ste srecnik koji je bas sve nabrojano.

Poslednja izmena:
Potreba za ovim vidom sepurenja i priznanja od strane sagovornika je toliko jaka da nas cini ranjivim, i cesto zrtvom.

To znaju i politicari i njihovi spin doktori, i trgovci koji vam se dive da bi vam lakse uzeli novce, kao i proizvodjaci reklama.
(Uvek se setim basne o vrani, lisici i siru.)
Ako se ne branimo od pokvarenih politicara, prodavača, i reklama, onda ce oni preuzeti potpunu kontrolu nad nasim zivotom.
Povladjivace nam da bi nam potom sve uzeli.

Govorice vam da samo pametni ljudi glasaju za... i da samo prelepe zene i one sa "personalitijem" koriste ... parfem.
Govorice vam da samo prave meraklije piju ... kafu, i da ste minimum pravi lav ako pijete pivo a uopste niste rogonja...
I bicete autenticni otadzbinski patriota ako pucate u ... i bicete "in" i pozitivni ako ste ...
I vi cete im dati volan.

Kada nekom drugom date volan, auto vise nije vaš, zar ne?

Treba biti na oprezu i zapitati se sta zeli onaj ko vam povladjuje, ko vam govori da ste sjajni, pametni, zgodni i inteligentni.
Ako nesto zeli, treba biti svestan svojih slabosti.
Ako ne zeli nista, onda ste srecnik koji je bas sve nabrojano.

Zar nije pametan,inteligentan,sjajan onaj ko hvali,a ne zeli nista?
Msm, ne zeli nista za sebe,vec samo da sagovornik shvati neke svoje moguce slabosti.

Back