Verbalna agresija

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dva brata ne komuniciraju niti se posjećuju desetine godina, zbog onog što su jedan drugom verbalno izgovorili.. i mnogo je takvih primjera.
Davno sam naučio da se ne palim na prvu.. niti sam srećniji niti mirniji ako se uhvatam u verrbalni kovitlac, naprotiv. Neka baš negativna energija se pojavi i teško se nositi sa njom.
Zašto o nekome govoriti loše, kada se to uglavnom završi svadjom i prepucavanjem.. zašto da nas ispuni zloba, zavist pa i egoizam? Tada se spuštamo na nivo koji nam nikako ne treba. U takvom stanju teško je govoriti sa toplinom.. Grub, otresit i uvredljiv govor, odmah se osjeti.
zivim po principu da od svakog neprjatelja napravim prijatelja.Tako da ako me neko vrbalno maltretira, pokusavam pokusavam pronaci opravdanje zasto je ta osoba takva, ako nema opravdanja, izmislim ga , ali u svakom slucaju , pridobijem tu osobu i resim problem.
Nisam Isusu ali se ovo u praksi pokazalo izuzetno pozitivnim..............cak i kod "neizlecivih" negativaca.

Vazi misljenje da su zene sklone više tom verbalnom nasilju jer su fizicki slabije od muskaraca , mada me danasnje devojcice opovrgavaju u ovoj tvrdnji, ali medjusobno ili vrse nasilje nad slabijom devojcicom.Kada je zena povredjena na bilo koji nacin,naravno da ce se braniti verbalnom agresijom, muskarci su ti koji cesce pribegavaju fizickom nasilju. Ovde govorim o partnerskim odnosima , i takva agresija ostavlja duboke posledice po vezu, brak..
pa disu takima oci, usi, mozak...........kad gledaju sa kim ce u brak?

zivim po principu da od svakog neprjatelja napravim prijatelja.Tako da ako me neko vrbalno maltretira, pokusavam pokusavam pronaci opravdanje zasto je ta osoba takva, ako nema opravdanja, izmislim ga , ali u svakom slucaju , pridobijem tu osobu i resim problem.
Nisam Isusu ali se ovo u praksi pokazalo izuzetno pozitivnim..............cak i kod "neizlecivih" negativaca.
e super onda to primeni

Svakog? Čisto sumnjam.. neke osobe su naprosto nepopravljive.
Nema smisla objašnjavati i pravdati se - umjesto toga, jasno stavim do znanja "Ne želim to da slušam." a obično ih zaobilazim kao da ne postoje.

То је ок ако те неко лично напада, али ако напада неко твоје уверење или неког твог... шта онда?

6piy0q.jpg

Svakog? Čisto sumnjam.. neke osobe su naprosto nepopravljive.
Nema smisla objašnjavati i pravdati se - umjesto toga, jasno stavim do znanja "Ne želim to da slušam." a obično ih zaobilazim kao da ne postoje.
moras ga ubediti da si na njegovj strani. On je naivan (buduci da ima nizi IQ) i poverovace ti . Ako ga zaobilazis, neces resiti problem. On i dalje egzistira.

moras ga ubediti da si na njegovj strani. On je naivan (buduci da ima nizi IQ) i poverovace ti . Ako ga zaobilazis, neces resiti problem. On i dalje egzistira.
Zašto bi bio naivan?
Zar misliš da su svi naivci i sa niskim IQ-om?
Zašto bi bio na njegovoj strani ako te pravi kretenom ili već šta.. onda samo potvrdjuješ njegovo mišljenje. :mrgreen:

to primenjujem oduvek i do sada nisam omanuo.
Evo, i tebe razumem, i shvatam zasto si u zabludi.
Moja ljubav ce te spasti.
Ti si u zabludi a takodje nisi to sto pises primenio
nego vredjas na religiji
dakle primenjujes verbalnu agresiju
tako da
ali ima nade sredi to kod sebe
i ovde na psihologiji nauci sta je ljubav
nepristrasnost, tolerancija
i resi se tih predrasuda....
ne mozes ici i okolo vredjati sve koji nisu tvoje vere
imas stotine hiljada razslicitih vera

Poslednja izmena:
Ti si u zabludi a takodje nisi to sto pises primenio
nego vredjas na religiji
dakle primenjujes verbalnu agresiju
tako da
ali ima nade sredi to kod sebe
i ovde na psihologiji nauci sta je ljubav
nepristrasnost, tolerancija
i resi se tih predrasuda....
ne mozes ici i okolo vredjati sve koji nisu tvoje vere
imas stotine hiljada razslicitih vera
ja nemam veru. ..............ni nameru da ti dokazujem sta primenjujem.
Za mene vera nema veze sa religioznim ubedjenjima vec je oduvek bila sredstvo kontrole stanovnistva.
Kao takva, to je onda politika a politika je djavolja rabota i donosi samo probleme........ko sto i sama vidis sta se sve u svetu dogadja na religioznoj osnovi.
A ja treba da sam tolerantan kada sve to gledam?

ja nemam veru. ..............ni nameru da ti dokazujem sta primenjujem.
Za mene vera nema veze sa religioznim ubedjenjima vec je oduvek bila sredstvo kontrole stanovnistva.
Kao takva, to je onda politika a politika je djavolja rabota i donosi samo probleme........ko sto i sama vidis sta se sve u svetu dogadja na religioznoj osnovi.
A ja treba da sam tolerantan kada sve to gledam?
U zabludi si sto se tice vere
Prava vera donosi duhovnu slobodu ljudima.
i nema veze sa politikom

Negdje sam (pro)čitao da naš mozak skoro jednako reaguje kako na fizičku tako i na tzv verbalnu agresiju.
Ipak, ružne, teške, zlonamjerne i pakostne riječi - bole više, duže se pamte, teško zaboravljaju.. kao u frazi "za srce si me ujeo".

Da li više bole verbalne uvrede od fizičkih? Po mnogima zle riječi bole više od fizičkog nasilja. Konstantno ponižavanje, vrijedjanje i verbalno maltretiranje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Posledice takve agresije može destabilizovati naše samopouzdanje, naše samopoštovanje, postajemo rastresiti, nervozni, a često izgubimo i samokontrolu koju smo imali.
Kako god, to je ozbiljan udar na našu psihu i ozbiljnu dilemu - kako se zaštiti?

Jer, verbalna agresija ne mora da znači grube i prostačke psovke, prijetnje.. mislim da su mnogo opasnije one prikrivene, ciljane baš da nas pogode.. neosnovana optuživanja, ignorisanja bez razloga, ono kao u "šali ali privali", namjerno obezvredjivanje naših "uspješnih momenata", namjernih zaobilaženja kao da ne postojite.. pa sve do neskrivenih amoniziteta, ničim izazvanim.
Ipak, te teške iritirajuće, nedobronamjerne riječi nisu svojstvene m,nogima od nas. Zašto ti koji vrše verbalnu agresiju imaju potrebu za tim? Zašto ne promisle kako bi njima bilo..?
Ne znam da li sam dovoljno kompetentan da bih nekako bolje objasnio ali smatram da smo svi manje-više izloženi tim verbalnim agresijama tj uvredama.
Verbalna boli naravno, ali moze da se prevazidje dok stick and stones can break my bones, but words never heart me. Stara engleska poslovica...

Mislim da ljudi koji vrse verbalnu agresiju, to nose iz kuce, takav obrazac ponasanja. Ja sam recimo odrasla u kuci gde se nije vikalo, i kasnije kad god bih se nasla u situaciji da neko podize ton, mene je to stresiralo. Jednostavno nisam navikla na tako nesto. A neki ljudi se tako ponasaju, jer su tako navikli. Da praskaju.
Na poslu je to jako ruzno kad se neko tako ponasa, a ima i onih koji namerno idu s tim da te uvrede, povrede, ponize. Opet nekako mislim da to nose iz kuce i da su to sve obrasci ponasanja.
I sad kad covek gleda kakvo nam je drustvo, ispada da su bolje pripremljeni za zivot ti koji vicu, ili vrse verbalnu agresiju, koji su tako navikli na to da se tako ponasaju, njih jednostavno bas briga. Dobro vaspitani mnogo gore prolaze i to je cinjenica. Bar ja to tako vidim imajuci u vidu nasu realnost i svet kakav jeste.

pa disu takima oci, usi, mozak...........kad gledaju sa kim ce u brak?
Mislim da se to da li je osoba agresivna ili pasivno agresivna ne moze vidjeti odmah.
Narocito je ne moze vidjeti osoba koja nije zivjela u agresivnom okruzenju.
Nekad se i zavarava da to nije nista i da ce proci.
Mrzim svaki oblik agresije i podjednako mi je strašan i verbalni i fizički.
Pod ovim ne podrazumijevam svadju ili neki konflikt kojem je jasno vidljiv uzrok i koja prodje kad se glave ohlade i koji se desava rijetko.

Back