VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kada su u bolovima i na samrti, tada ni ne mogu da urade takvo nesto. Mogu pre toga, kada shvate da im nema spasa. Mozda se mali broj ljudi odlucuje za takav korak zato sto imaju jaku volju za zivotom i zato sto se nadaju, cak i kad realne nade da ce biti bolje vise nema. Za takvu odluku je potrebno da iskljucis nadu i da ukljucis cist intelektualizam, a to je jako tesko, i po mom misljenju, hrabro.

Hrabro i po mom mišljenju.

dosao sam do misljenja da je nada zapravo najvece zlo..drzi ljude da se vrte u nekom zacaranom krugu koji itekako lici na danteov..sto je i sam dante sugerisao.."vi koji ulazite ostavite svaku nadu"..ljudi obicno podrazumevaju implikaciju koje tu nema.."..da ce te iz pakla izaci" a u stvari je ostavljanje nade iza kljuc za izlazak..

Po tome biva da je nada u antagonizmu sa voljom, a da li je tako?

ne mogu da poredim takve stvari.
niti mogu to da nazovem borbom... jer je ipak primarni motiv: ne mučiti sebe. ne kažem da tako ne treba, ali ipak bi lepo bilo nazvati stvari pravim imenom. čisto sumnjam da bi neko ko je u strašnim mukama razmišljao o bilo kome drugom sem o svom telu koje se raspada.

Koji je primarni motiv ipak zavisi od karaktera, zar ne? A sta je sa onim Japancima sto sidjose da saniraju reaktor znajuci da ce umreti ili odmah ili posle mucne bolesti nastale zracenjem? To je samoubistvo isto, zar ne? Ali zarad viseg cilja. I ne bih rekla da je svako samoubistvo kukavicki cin...

Koji je primarni motiv ipak zavisi od karaktera, zar ne? A sta je sa onim Japancima sto sidjose da saniraju reaktor znajuci da ce umreti ili odmah ili posle mucne bolesti nastale zracenjem? To je samoubistvo isto, zar ne? Ali zarad viseg cilja. I ne bih rekla da je svako samoubistvo kukavicki cin...

počela si da banalizuješ čin samoubistva... ajmo sada i o pušenju, recimo.

hmm

ima ona indijanska..( volim te indnijance phe ) kaze..u srcu coveka se bore dva vuka..ljubav i mrznja..pobedjuje onaj koga vise hranis

Da.

Ne podrzavam cin samoubistva, ali ne smatram da je taj cin obavezno posledica ludila, cak i ako jeste, mislim da je ljudski osetiti sazaljenje sto se neko odlucio na takav cin, tek u retkim slucajevima to moze biti hrabar cin i to pod uslovom da nisi vernik, nije ni kukavicluk, ako si vernik...

Da.

Ne podrzavam cin samoubistva, ali ne smatram da je taj cin obavezno posledica ludila, cak i ako jeste, mislim da je ljudski osetiti sazaljenje sto se neko odlucio na takav cin, tek u retkim slucajevima to moze biti hrabar cin i to pod uslovom da nisi vernik, nije ni kukavicluk, ako si vernik...

kazu da covek moze da ima hiljadu raloga zbog kojih bi sebi oduzeo zivot..da bi ziveo treba mu samo jedan..oni koji se samoubiju verovatno ne nadju taj jedan razlog za zivot..a cak je i tu utkan razlog za zivot..pa razlog za zivot uvek moze da bude potraga za tim razlogom cak iako ga neko u tom momentu stvarno nema..

hmm..kako je sacica nemaca uspevala da drzi stotine hiljada jevreja pokorene u logorima da cekaju sigurnu smrt?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back