Веома распрострањени паразит би могао тихо да мења начин на који мозак комуницира, чак и ако немате симптоме...

Sensei

Master
Moderator
Poruka
90.300
Ново истраживање са Универзитета Калифорније у Риверсајду открива да Toxoplasma gondii ремети функцију мозга блокирајући ослобађање „екстрацелуларних везикула“ (EV) – микроскопских пакетића које неурони користе за међусобну комуникацију.

Овај поремећај може изазвати вишак глутамата, кључног неуротрансмитера, стварајући хемијски дисбаланс повезан са нападима, оштећењем нерва и потенцијалним дугорочним променама у повезаности мозга.

Ово откриће би могао да доведе до нових тестова крви који користе ове EV за дијагностиковање хроничних инфекција и помогне научницима да развију третмане за заштиту нашег мозга од ових тихих освајача.

1750978873130.png

Toxoplasma gondii

1750978987172.png

T. gondii је један од најчешћих паразита у развијеним земљама;серолошке студије процјењују да је до 50% светске популације било изложено T. gondii и може бити хронично инфицирано са T. gondii; иако се стопе инфекције значајно разликују од земље до земље.

Токсопласма гондии, уобичајени паразит који преносе мачке, а који је већ повезан са ризичним понашањем и менталним болестима код људи, такође може допринети исцрпљености, губитку мишићне масе и другим знацима „крхкости“ код старијих особа, открива нова студија.

Токсопласма гондии, уобичајени паразит који преносе мачке, а који је већ повезан са ризичним понашањем и менталним болестима код људи, такође може допринети исцрпљености, губитку мишићне масе и другим знацима „крхкости“ код старијих особа, открива нова студија.
ja mislim to mi prirodno ludilo
a ja sam luda od mačije toksoplasme

Back