Venlax (dejstvo i nezeljeni efekti)

• Začetnik teme Začetnik teme Loki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Loki

Iskusan
Poruka
6.252
Moja borba sa anksioznom depresijom idalje traje.
Najnoviji antidepresiv koji mi je doktorka prepisala je Vanlex i izbacila anksolitike jer mi spustaju raspolozenje.
Uzimam ga vec nedelju dana i posto je precise rano sa osetim dejstvo zanima me da li neko ovde uzima iili je uzimao,kako deluje i sta da ocekujem?

Koliko sam primetio to je lek koji podstice apsorbciju seratonina i naradrenalina...tj dize raspolozenje i stoje neka upozorenja da moze da izazove manicne i euforicne epizode,pojaca agresivno ponasanje i tako dalje...i mene malo to zabrinjava iako nikad nisam bio sklon takvom ponasanju.

Izbolite podelite iskustva.

Po meni loš lek. Pijem ga jer moram. Dr neće da mi vrati flunisan. I pored velnaxa imam napade jake anksioznosti. Bila sam pijana u osamućena prvih par meseci. Posle je usledio zatvor... A posle svake tab mučnina. Ono sto sam ja rekla mom dr je sa mi od njega lupa srce.. I lupa jer imam tahikardije i pijem propranolol. A on će meni na to kao Pa vama i ovako i onako stalno lupa srce. Ja osta u čudu. Ali još grdje, piše lepo da izaziva nesanicu jer pijem 75mg ujutru i pred spavanje. Ja ga popijem i ostanem budna i to sam mu rekla a on na to uzmi 0.25 mg ksalola... Pa ti mi tek nije nista značilo i sta ću posto radim i moram da sam nadpavana ja sam lepo sama počela da uzimam ksalol od 1mg da bi spavala
Tako da trazim skroz novog lekara i skroz novu terapiju. 😳😡🤷‍♀️

Ok...dovoljno je proslo vremena da mogu sam da osetim dejtvo i ocenim.
Od nezeljenih efekata sam prvih skoro mesec sana imao blage,neke "blic" vrtoglavice...mada ne znam da li je stvarno vrtoglavica pravi opis toga. Jer je to osecaj kao da vas nesto secne onako na sekun i prodje.
O tome sam razgovarao sa doktorkom i objasnila mi je da je to manje-vise cesta reakcija kada se navikava na neki jaci antidepresiv ali da u slucaju da ne prodje za tih mesec dana obavezno to pomenem.
Proslo je.
Sto se tice mojih briga o onim upozorenjima da moze da izazove euforicne epizode,pojaca agresivno ponasanje i td. Pojasnila mi je da to vazi za pacijente koji su vec imali iskustva sa stanjima slicnim bipolarnim poremecajem,koji ga imaju,ili imaju genetske predispozicije za njega...i da obratim paznju da li mi raspolozenje skace bez razloga ili ne i obavestim je telfonom izmedju seansi...tj da ne cekeam.
Nista od toga za sad nema i po njenom misljenju nece ni biti jer bi se do sad pokazalo.
A samo delovanje iskreno nisam ni primetio stvarno dok nisam stao da se osvrnem na period od ranije i uporedio svoje raspolozenje i nacin razmisljanja od ranije sa tim kako se sad osecam i razmisljam i uvideo razlike.
Postao sam svestan koliko sam ustvari bio pesimistican i koliko me je taj pesimizam i ta anksioznost kocila za dosta stvari...sprecavali me da domosim neke ozbiljnije odluke iz straha od najgoreg moguceg scenarija i osecaja da ne vredi pokusavati.
I samopuzdanje mi se popravlja kao rezultat.

Ikreno,mislim da u mom slucaju ovaj lek je bio dobar izbor doktorke.Jer mi deluje onako kako bi trebao.
Sto,naravno ne znaci nuzno da bi nekom drugom dalo iste rezultate jer svakome deluje drugacije i treba vremena da se nadje terapija koja individualno daje dobre rezultate.

Moja borba sa anksioznom depresijom idalje traje.
Najnoviji antidepresiv koji mi je doktorka prepisala je Vanlex i izbacila anksolitike jer mi spustaju raspolozenje.
Uzimam ga vec nedelju dana i posto je precise rano sa osetim dejstvo zanima me da li neko ovde uzima iili je uzimao,kako deluje i sta da ocekujem?

Koliko sam primetio to je lek koji podstice apsorbciju seratonina i naradrenalina...tj dize raspolozenje i stoje neka upozorenja da moze da izazove manicne i euforicne epizode,pojaca agresivno ponasanje i tako dalje...i mene malo to zabrinjava iako nikad nisam bio sklon takvom ponasanju.

Izbolite podelite iskustva.
Prestani da čitaš, pij kako ti je rečeno i idi redovno na kontrolu.

Prestani da čitaš, pij kako ti je rečeno i idi redovno na kontrolu.
Pa ne mogu da prestanem da citam jer je moje zdravlje u potanju i zelim da znam na sta treba da obratim paznju...A sto ze tice kontrola i uzimanja terapije naravno da se toga drzim onako kako mi je odredjeno...ali nije retkost da lekari prepisu lek koji ne daje dobre ili jos gore daje kontra rezultate jer kad su antidepresivi u pitanju to je stvarno kao igra na srecu pogotiti koji ce delovati onako kako je predvidjeno da deluje.

Iskreno iz nekih drugih razloga ja zapravo imam hiperfokus koji mi je anksioznost usmeravala na zabrinjavajuce misli...kako lek za sada deluje anksioznost mi se prilicno ublazila i mogu taj hiperfokus da iskoristim za proguktivnije stvari.
A jel su to vise kao neke ruminacije,neke opsesivne negativne misli koje ti odvracaju paznju ili postoji i neka simptomatologija(tipa glavobolja,drhtanje,pojacan puls)?

A jel su to vise kao neke ruminacije,neke opsesivne negativne misli koje ti odvracaju paznju ili postoji i neka simptomatologija(tipa glavobolja,drhtanje,pojacan puls)?
Recimo da se svodilo na to da sam vrteo u glavi najgore moguce scenarije za sve i svasta...i bilo je ubrzanog pulsa,cesto i ubrzanog disanja.Umelo je ponekad da dovede do napada panike.

Moze se desiti da su ti zapusene karotide i da mozak nema dovoljno kiseonika.idi to snimi i pregledaj.
Ma pregledao sam ja sve od glave do pete fizicki sam zdrav ko konj(sem nekih reumatskih problema koji nemaju veze s vezom).To je bukvalno nacin kako mi se anksiozna depresija,tj taj anksiozni aspekt nje kombinovao sa nekim blazim razvojnim poremecajem koji vucem od rodjenja.
A imao sam ja i grceve u diafragmi onako psihosomatski...zaglavio na urgentni,pregledali me od glave do pete i zakljucili "dajte bensedin za gospodina to je reakcija na pojacan stres."

Ma pregledao sam ja sve od glave do pete fizicki sam zdrav ko konj(sem nekih reumatskih problema koji nemaju veze s vezom).To je bukvalno nacin kako mi se anksiozna depresija,tj taj anksiozni aspekt nje kombinovao sa nekim blazim razvojnim poremecajem koji vucem od rodjenja.
A imao sam ja i grceve u diafragmi onako psihosomatski...zaglavio na urgentni,pregledali me od glave do pete i zakljucili "dajte bensedin za gospodina to je reakcija na pojacan stres."
Razumem da se nesto prebaci na psihicki problem,ali reuma nikako nije na psihickom nivou.Ako imas problem sa bolovima u vratu,moze biti problem do nekog ukljestenog nerva,koji isto tako moze da napravi problem sa vrtoglavicom i posrtanjem.Covek dolazi do aksioznosti zbog vise ne ispitanih problema o zdravlju.Lecio sam se od Migrene skoro 10 godina,dok me slucajno moja izabrana doktorka nioje poslala na ORL.Kada me je doktor pitao,kako se manifestuju ti jaki bolovi u glavi,pokazao sam mu na koren glave i vrata sa leve strane.Pritisnuo me je prstom na to mesto i glava je pocela da me razvaljuje.Rekao mi je"Ma kakva Migrena,imas ukljesten nerv u vratu i od toga te i boli glava.Isao sam tri jutra da mi da blokade,direktno na bolno mesto i rekao mi je da cu biti miran,najmanje 5 godina uz lekove koje mi je dao "Cinedil",zabolju cirkulaciju u tom delu tela,koji i dan danas pijem i nemam problema sa glavoboljama.Treba biti uposan i istraziti svoj problem i ici kod vise specijalista.Pitao sam tu moju doktorku,zasto me je poslala kod specijaliste za uho,grlo i nos,a ona mi je rekla,"Neka ti pregleda da nemas problama sa trecim krajniko,jer i on moze da prouzrokuje takve probleme sa glavom,a ovaj covek,jednim stiskom prsta pronasao problem,koji nema veze sa njedovom strukom.Secam se kako mi je rekao."Nisi ti prvi koji dolazi sa tim problemom",a nije u njegovom domenu struke.

Ma nemam bolove u vratu...imam reumaticni artritis koji mi je zahvatio za sad samo zglobove na sakama i dva prsljenova na krstima...stvarno nema nikakve veze sa psihosomatskim glupostima koje mi je anksioznost pravila.
Moras to preispitati,pa makar i trazio nekog dobrog doktora,po preporuci.Jer kada odes po preporuci bolje se zauzmu za tvoj problem.Bolje je nego i kada ih platis.

Back