Venecuelanska opozicionarka Marija Korina Mačado dobitnica Nobelove nagrade za mir

bird again

Buduća legenda
Poruka
39.592
Nobelov-nagrada-640x363.jpg

Dobitnica Nobelove nagrade za mir za 2025. godinu je venecuelanska opozicionarka Marija Korina Mačado. Predsedavajući Norveškog Nobelovog komiteta iz Osla Jirgen Vatne Fridnes uručio je nagradu dobitnici.

On je rekao da je Mačado dobila nagradu zbog njenog neumornog rada na promociji demokratskih prava za ljude Venecuele i za njenu borbu da uspostavi pravednu i mirnu tranziciju iz diktature u demokratiju, prenosi N1.
Dodao je da je nagrada otišla u ruke „hrabre i posvećene šampionke mira – žene koja održava plamen demokratije usred rastuće tame“.

Nobelov komitet naveo je da je Marija Korina Mačado pokazala da su alati demokratije takođe i alati mira.

„Ona predstavlja nadu za drugačiju budućnost, u kojoj su osnovna prava građana zaštićena, a njihovi glasovi se čuju“, navedeno je u obrazloženju.

Kako se dodaje, Mačado je prethodnu godinu je bila primorana da se skriva. Uprkos ozbiljnim pretnjama po njen život, ostala je u zemlji, što je, kako se ukazuje, „izbor koji je inspirisao milione ljudi“.

https://biznis.rs/vesti/svet/venecu...ina-macado-dobitnica-nobelove-nagrade-za-mir/

Ipak je nagrada otisla u prave ruke. Zasluzeno.

Stvarno mislim da dobitnik nagrade za mir je više učinio za čovečanstvo od Nobela.
Imao je nadimak “zli genije” ili nesto slicno i bio poznat najvise po izucavanju dinamita, eksploziva, i sl.
Nisam sigurna zasto taj nadimak? Jer je izmislio nesto sto sluzi ubijanju?
Mnogo je kontraverznih licnosti kroz istoriju koji su izumeli razne lose stvari ...
Da nije bio on izumitelj tog oruzja, bio bi to neko drugi..
E sada stvarno se postavlja pitanje zasto se ovako bitna nagrada za razne oblasti i nauke zove po njemu?
Ne znam zasto i ko je odlucio to.

On je odlučio; to je kao pokajanje.
Ne ružim ga, suva konstatacija.
Za mene su veći ljudi oni koje se bore za druge ljude, nego pronalazači onoga što će drugome oduzeti život, eto.
Slazem se, ali tu njegovu odluku je neko mogao i da ospori. Kasnije da promeni, ali nije doslo do toga.
Cini mi se da su neki dobitnici nagrade odbili da je prime.

Stoji, i slažem se, ali i verujem da je znao gde to može dalje ići.
Nobel je veliki naučnik i ne dovodim to u pitanje.
Samo su mi draži filantropi.
Njegov brat je poginuo u eksploziji fabrike. Mozda je iz tog osecaja grize savesti i sam sebe predlozio, i do dana danasnjeg ostalo je tako ... mozemo samo da predpostavljamo..

Njegov brat je poginuo u eksploziji fabrike. Mozda je iz tog osecaja grize savesti i sam sebe predlozio, i do dana danasnjeg ostalo je tako ... mozemo samo da predpostavljamo..
,,,stecheno bogatstvo je ostavio kao zavrshtanje da se dodeljuju nagrade u raznim oblastima zhivota i nauke od grizhe savesti kada je video da su ljudi njegov dinamit pocheli da upotrebljavaju za međusobno ubijanje,,,

Back