Veliki snaucer

BaldyLocks

Početnik
Poruka
3
U prilici sam da uzmem stene velikog snaucera , ali se jos nisam odlucio da li je to pas koji mi odgovara (u pitanju je zensko stene od 3.5 meseci, koliko sam mogao da procenim sasvim normalno razvijeno fizicki i dosta aktivno, ... sve u svemu izgleda mi da nema nekih zdravstvenih problema).

Ono sto bih vas zamolio da mi prenesete je neka informacija iz vaseg ili tudjeg licnog iskustva sa ovom rasom pasa.
Kolike su im potrebe za fizickim aktivnostima, da li mogu da podnesu duzi boravak na otvorenom kada je hladno, koliko je dlaka teska za odrzavanje, kakvi su po pitanju ishrane(posebno kao stenad), neki posebni zdravstveni rizici vezani za rasu i bilo sta drugo sto smatrate da bih trebao da znam a da nisam pitao.
Morao bih sto pre da se odlucim da li bih je uzeo pa bih vas molio da mi sto pre neko odgovori ako ima bilo kakvu korisnu informaciju.
 
Savetujem ti da na nekim drugim forumima(kinološkim)npr Balkankinology potražiš više informacija.Tamo su date rase po FCI grupama(veliki šnauceri spadaju u II FCI grupu)i ima mnogo korisnih informacija.Trajalo bi isuviše dugo da ti objašnjavamo sve što si naveo(bilo bi mnogo bolje da si pitao odgajivača,mada ni sad nije kasno)........
U svakom slučaju rasa za koju si se odlučio je fantastična,imaš sve moje čestitke,nećeš se pokajati....
 
Veliki Snaucer je strasan pas.Ali uzimanjem tog psa moras da shvatis kakvu odgovornost moras da snosis.Umeju da budu jako nezgodni,zadnji Snaucer kog sam imao je bio izuzetno agresivan.Dlaka se trimuje,3 puta godisnje,na hladnocu su izuzetno otporni.Iako je to veliki pas on jednostavno mora da bude fizicki aktivan,znaci nemoj da mu ogranicis prostor samo na lanac ili boks,to bi ga ubilo.Odlican je cuvar,nije probirljiv.Znaci odlican pas,jedina zamerka je sto postoji verovatnoca da imas problema sa njegovim ponasanjem,agresivnost prema drugim psima i slicno.Sto se tice cuvanja,odlican je cuvar i ne moras da ga ucis,taj instinkt mu sam proradi.

Eto to je ukratko,raspisao bih se ja ali sam u zurbi.Pozdrav
 
ja sam imala zenku i bila je divna,ni trunke agresivnosti,sem kada su vlasnici ugrozeni.A bila je pametna i uvek je mogla sama da proceni dal da reaguje ili ne.
Ne znam od tebe zavisi dal ti ta rasa odgovara.
A moja zenka nije bila agresivna ni prema psima,nikada nije napala prva.
Sa ostalim sto je napisao bojan,se slazem.
Moguce da su muzijaci i zenke razliciti po agresivnosti.Ja recimo znam za nekoliko agresivnih muzijaka a ne znam ni jednu agresivnu zenku.....
ne znam.
To sa agresivnoscu mozes da proveris jednim testom.Imas test na zivotinjskom carstvu forumu
http://www.zivotinjsko-carstvo.com/forum/index.php?act=ST&f=30&t=374&st=0&#entry2358
isprobaj test na stenetu pa ces videti kakva je,kazu da je odlican test....
Ako te jos nesto zanima oko mog psa zovi me na 064 926 31 71,da ti sve kazem posto nemam net,iskljucili me....
 
Ja sam imao i muzjake i zenke.Zenka je bila daleko poslusnija ali bogami ujela je komsinicu za butinu da je sva bila rascepana jer je usla u dvoriste.Muzjak nije j**** zivu silu ali za nas je bio u stanju glavu da da.Otrovao ga je neko 2003. godine.Sad uzgajam Crne Ruske Terijere i Fox Terijere
 
Hvala na informacijama, raspitao sam se i na drugim forumima pored ovoga tako da imam otprilike neku sliku sta da ocekujem , a nasao sam i neke vlasnike snaucera pa sam razgovarao sa ljudima uzivo. Odgajivaca nema u ovoj prici jer je pas kupljen pre par nedelja ali se ispostavilo da trenutni vlasnik zbog nekog nesrecnog spleta okolnosti ne moze da ga zadrzi tako da nisam imao tu opciju za raspitivanje.
Jos jednom hvala svima na pomoci.

@micaigoxy : nemoj molim te ostavljati telefon na javnim forumima, moze neki manijak da ti se nakaci da smara.
 
.

@micaigoxy : nemoj molim te ostavljati telefon na javnim forumima, moze neki manijak da ti se nakaci da smara.

ne brini to nije moj lichni telefon,nego broj koji dajem bukvalno svima,i kada dajem neke oglase dam taj broj,to je broj udruzenja u kome sam....
ionako zvrnda po ceo dan,razni ludaci zele psa na poklon,tako da mislim da nema sanse da se nakachi neki psihopata veci od ovih sto vec zovu...:roll::lol:
 
22644262.jpg
ovo je pas mog odgoja neporažen u srbiji i crnoj gori.rodjen 10.04.2007.zove se PACO RABANNE
 
Bojan_BRT

Izvini, ako nije indiskretno........zašto si promenio rasu?

Ovo sam tek sad video.
Rasu sam promenio iz razloga sto je CRT izgledom dosta podsecao na Velikog Snaucera,za mene i oca koji do tada nikad pre nismo culi za CRT.E onda smo se malo vise informisali i dosli do saznanja da osim boje dlake ta dva psa nemaju nista vise zajednicko,u sta smo se i uverili tokom ovih 5 godina koliko uzgajamo tu rasu.
 
E onda smo se malo vise informisali i dosli do saznanja da osim boje dlake ta dva psa nemaju nista vise zajednicko,u sta smo se i uverili tokom ovih 5 godina koliko uzgajamo tu rasu.

Aha...:hvala: a sta ti se cini interesantnije,mislim koja rasa ti se vise dopada.....znam ja da su to razlicite rase, obzirom da i ja imam i patuljaste snaucere i Westike dakle teriere...:D ali iz mog iskustva tu bas i nema preterano velike razlike.Vrlo slicno se ponasaju,odrastaju,prihvataju ili ne,karakter im je vrlo slican(narocito ''tvrdoglavost''),dlaka ima je slicna,na slican nacin se odrzavaju(mislim na trimovanje) itd,itd....E sad,obzirom da nisam bas jako verziran u velike snaucere i crt-e moguce da tu ima mnogo vise razlike.....
 
Aha...:hvala: a sta ti se cini interesantnije,mislim koja rasa ti se vise dopada.....znam ja da su to razlicite rase, obzirom da i ja imam i patuljaste snaucere i Westike dakle teriere...:D ali iz mog iskustva tu bas i nema preterano velike razlike.Vrlo slicno se ponasaju,odrastaju,prihvataju ili ne,karakter im je vrlo slican(narocito ''tvrdoglavost''),dlaka ima je slicna,na slican nacin se odrzavaju(mislim na trimovanje) itd,itd....E sad,obzirom da nisam bas jako verziran u velike snaucere i crt-e moguce da tu ima mnogo vise razlike.....

Karakterno te dve rase su nebo i zemlja.CRT je daleko vise uravnotezen,nece da plane zbog gluposti,da oseti potrebu dokazivanja dominacije u drustvu.Napada bez upozorenja.Znaci vrlo tih i stalozen pas,koji je sposoban da proceni ozbiljnost situacije.
Vrlo lako prihvata komandu,kod njih mi se najvise svidja sto nije potrebno da im se stvori uslovni refleks za rad,vec sami traze aktivnosti sa covekom.
Snaucer ume da bude tvrdoglav,malo vise posla treba oko njega,dodju ga bubice pa je u stanju da laje i laje..
Mi smo imali vrlo poslusnu i dresiranu zenku snaucera,ali ni prineti nije ovoj zenki crt-a sto imamo sad.Dakle ide uz nogu,tu je sve vreme a kao da je nema.Totalno je nenametljiva,ne cuje se..Ja je pustim sa povodca nadajuci se da ce se istrcati,ne mrda od mene.Dok Foks terijere kad pustim jurim ih 2 sata posle po kraju da se vrate.

Imam i ja patuljastog snaucera,doslo je do situacije da su se potukli fox i snaucer,odmah se vidi terijerska krv,nagon da kida i davi,snaucer se borio ali je brzo poceo da posustaje,ipak je terijer daleko cvrsci i sa jacim karakterom.Da nisam brzo reagovao tesko da bi snaucer ostao ziv,fox ga je tako uhvatio za vrat i nije ga pustao,a potukli se oko hrane-cista glupost.
 
Sa BRT nemam ali nemam ni sa snaucerima. Cak ne znam ni jednog psa da je nervozan agresivan ujedljis ,naravno van svog dvorista.
Moja je kuja jako ostra ali samo u dvoristu,van je ne interesuju ni ljudi ni psi,samo ja.A takvi su bili i prethodni psi koje smo imali.
Zato se rase ne mogu uporedjivati niti generalizovati.
Ja bih voleo da imam BRTa ali ono sto moze da se kupi ovde nije ista rasa koju vidis kod Rusa.
Nazalost to i za snaucere vazi.
Karakter u mnogome zavisi od uslova ,okoline,spoljnih faktora,odgoja samog legla.
A odrzavanje CRT-a?
Propast,mogusamo da zamislim. Dok ga okupas i osusis,2 sata minimum.
 
Ja sam samo povukao paralelu izmedju ove dve rase,razlika u karakteru je velika.
Sto se tice odrzavanja ima posla,za jednog da ga okupas,osusis i iscetkas lepo treba minimum 3 sata.Ali nije mi tesko,ukupno imam 8 pasa i lepo se zabavim dok ih sve dovedem u red
 
Ja sam samo povukao paralelu izmedju ove dve rase,razlika u karakteru je velika.

E vidis zato sam te i pitao,jer karakter jeste delimicno(ali samo delimicno)genetski predodredjen a jako mnogo se postize pravilnim radom sa psom,socijalizacijom,adekvatnom obukom itd.itd....nedavno sam procitao odlican tekst o tzv. ''kennel sindromu'' koji na jako dobar nacin upravo ovu oblast objasnjava......

Igor, način održavanje dlake CRT I Velikog šnaucera nisu jednaki, nisu ni slični. CRT se ne trima.
Da,pretpostavio sam obzirom da sam nedavno video fotografije dva potpuno razlicita psa,mislim razlicito kozmeticki obradjena, a rase CRT.Na jednoj je bio ''tipican snaucer a CRT'' a drugi je bio nesto sasvinm drugo......:D
 
Sve potice od velikog snaucera,onda rotvajler i erdel terijer.Bili su izuzetno ostri pa je ubacena krv njufaunlenda pa se time dobilo na masi i velicini psa,ali i na smirivanju karaktera...Mnogo rasa je tu ucestvovalo,a to nazalost mi ne znamo,rusi nikada nisu objavili od kojih su sve rasa stvorili ruskog terijera..
 
Imao sam snaucera 11 godina do jutros (:sad2:) i bio je odlican. Dobro je cuvao, bio je poslusan i nikada nije napao bilo koga iz nase kuce. Hteo bih ponovo da nabavim snaucera ali ne znam gde se gaje (a da je u okolini Kragujevca), koja je cena i da li je istina da je zabranjeno sada da se krati rep? Mozda su glupa pitanja, ali nemam bas nesto preterano iskustva u kupovini pasa jer je i ovaj koji sam do sada imao bio sa ulice...
 

Back
Top