Veliki problemi sa spavanjem......

Mickey Mouse020

Početnik
Poruka
49
Pozdrav svima. Vi ste mi poslednja nada za izlecenje pre odlaska kod lekara.

Naime, poceo sam da patim od nesanice koja traje vec dobrih 20ak dana. Sve je pocelo ni iz cega, jedan dan sam se probudio nesto ranije nego inace (bilo je to 6 ujutru) i osetio da me jako boli glava i vrat. Nakon toga vise nisam mogao da spavam, a bolovi su bili samo tad i posle se nisu pojavljivali. Od tad, SVAKI DAN se budim tako rano i U ISTO VREME, U MINUT. Obicno lezem nesto pre ponoci, i dok sam obicno do sada uspevao da zaspim u roku od 5-10 minuta, u poslednje vreme treba mi bar pola sata ili i duze, po sat-dva-tri a i kad zaspim, UVEK se probudim u 6 sati kao taj prvi dan i posle toga nema teorije da zaspim ponovo!

Moram da napomenem da ja nikad ne spavam 8 sati kao sto je preporucljivo, jer je to za moj organizam mnogo, vec oko 6-7, a od kad patim od ove insomnije nisam uspeo da izvucem vise od 5 i po sati sna. Nocas sam zaspao u 2, probudio se u 6 i sad nakon 20 dana ove fizicke i mentalne torture osecam kao da su me tukli pa ubacili u sanac

Sve sto mi je do sad "lecilo" nesanicu ne uspeva, i bojim se da zapravo nista i ne moze da pomogne. Pre svega ne uspeva fizicka ativnost jer ja i kad zaspim kad treba, opet se probudim u 6 i stvarno ne znam na koji nacin da se izmorim i uspavam da probijem tu barijeru i odspavam kao nekad do 7-8. Na vrh svega toga, pomogli su mi i prijatelji koji su mi dali link ka nekoj naucnoj studiji koja kaze da ljudi koji pate od nesanice imaju rizik da umru znatno ranije od ostatka populacije, pa i to isto, verujem, "pomaze" ovom mom, ionako ocajnom stanju.

Sta bi, po Vama, jos trebao da probam? Da li je problem psiholoske ili fizicke prirode? Jos uvek nisam isao kod lekara, racunam da ce proci samo, ali ne prolazi.......bojim se da nije neko ostecenje u mozgu koje mi ne da da spavam vise od onoga sto spavam. Voleo bih sto pre da vidim i cujem vase misljenje, jer ocjavam. :(

Naime, poceo sam da patim od nesanice koja traje vec dobrih 20ak dana. Sve je pocelo ni iz cega, jedan dan sam se probudio nesto ranije nego inace (bilo je to 6 ujutru) i osetio da me jako boli glava i vrat. Nakon toga vise nisam mogao da spavam, a bolovi su bili samo tad i posle se nisu pojavljivali. Od tad, SVAKI DAN se budim tako rano i U ISTO VREME, U MINUT. Obicno lezem nesto pre ponoci, i dok sam obicno do sada uspevao da zaspim u roku od 5-10 minuta, u poslednje vreme treba mi bar pola sata ili i duze, po sat-dva-tri a i kad zaspim, UVEK se probudim u 6 sati kao taj prvi dan i posle toga nema teorije da zaspim ponovo!

Moram da napomenem da ja nikad ne spavam 8 sati kao sto je preporucljivo, jer je to za moj organizam mnogo, vec oko 6-7, a od kad patim od ove insomnije nisam uspeo da izvucem vise od 5 i po sati sna. Nocas sam zaspao u 2, probudio se u 6 i sad nakon 20 dana ove fizicke i mentalne torture osecam kao da su me tukli pa ubacili u sanac

Sve sto mi je do sad "lecilo" nesanicu ne uspeva, i bojim se da zapravo nista i ne moze da pomogne. Pre svega ne uspeva fizicka ativnost jer ja i kad zaspim kad treba, opet se probudim u 6 i stvarno ne znam na koji nacin da se izmorim i uspavam da probijem tu barijeru i odspavam kao nekad do 7-8. Na vrh svega toga, pomogli su mi i prijatelji koji su mi dali link ka nekoj naucnoj studiji koja kaze da ljudi koji pate od nesanice imaju rizik da umru znatno ranije od ostatka populacije, pa i to isto, verujem, "pomaze" ovom mom, ionako ocajnom stanju.

Sta bi, po Vama, jos trebao da probam? Da li je problem psiholoske ili fizicke prirode? Jos uvek nisam isao kod lekara, racunam da ce proci samo, ali ne prolazi.......bojim se da nije neko ostecenje u mozgu koje mi ne da da spavam vise od onoga sto spavam. Voleo bih sto pre da vidim i cujem vase misljenje, jer ocjavam. :(

Imao sam teži problem od tebe. Sad ću ti reći rešenje dobro je da si se obratio. Probaj prvo sa tabletama Flormidal koje nisu lek. Flormidal je samo tableta za spavanje, ne računa se u lekove. A ako ti se od Flormidala opet ne spava predji na ovo uveče oko 7-8 sati: 2 bensedina od 10 miligrama,1 tegretol,1 zalasta i zaspaćeš bilo kakav da si. Ima rešenje i za to.

I ja sad imam problem kad si postavio temu da opišem svoj problem. Ne mogu da zaspim bez lekova Tegretol i Zalasta nikako. Juče sam probao... oka nisam sklopio. Tek u 2 ujutro sam ih popio i u roku od 2 minuta sad zaspao. Izgleda sam se navikao na te lekove i zbog toga ne mogu da zaspim njih. Kako da spavam kao svaki normalan čovek?

Hvala na savetima.

Pokusao sam i sa mlekom nekoliko puta, prispava mi se, ali kad legnem, kao da se rasanim i onda opet ne zaspim. Stvarno ne znam sta vise da radim, a ne bih da uzimam lekove. Imao sam do sad vec nekoliko teskih epizoda nesanice, ali ova je rekord rekorda i po tezini i po duzini i po agresivnosti. Sto je najgore, ne znam ni sta je uzrok, niti se nerviram, fizicki sam, da kazem, prilicno aktivan, uvece me ne more nikakve brige (sem mozda same nesanice jel), a i kad zaspim relativno brzo opet mozak kao po nekom nepisanom pravilu pocne da radi u 6, probudim se umoran i posle ne mogu da zaspim. A kad se probudim pre ovog vremena u toku noci zaspim opet (kad san vec stigne "na oci").

Stvarno ne znam, kazu neki da organizam sam zna koliko mu je potrebno sna, ali ne znam koliko je tacno obzirom da se osecam kao zombi, pa sad kad najvise treba sna on ne nadoknadjuje nista.

Hvala na savetima.

Pokusao sam i sa mlekom nekoliko puta, prispava mi se, ali kad legnem, kao da se rasanim i onda opet ne zaspim. Stvarno ne znam sta vise da radim, a ne bih da uzimam lekove. Imao sam do sad vec nekoliko teskih epizoda nesanice, ali ova je rekord rekorda i po tezini i po duzini i po agresivnosti. Sto je najgore, ne znam ni sta je uzrok, niti se nerviram, fizicki sam, da kazem, prilicno aktivan, uvece me ne more nikakve brige (sem mozda same nesanice jel), a i kad zaspim relativno brzo opet mozak kao po nekom nepisanom pravilu pocne da radi u 6, probudim se umoran i posle ne mogu da zaspim. A kad se probudim pre ovog vremena u toku noci zaspim opet (kad san vec stigne "na oci").

Stvarno ne znam, kazu neki da organizam sam zna koliko mu je potrebno sna, ali ne znam koliko je tacno obzirom da se osecam kao zombi, pa sad kad najvise treba sna on ne nadoknadjuje nista.
А кофеин који уносиш кроз кафу, кока колу, енергетска пића...
Теобромин кроз чоколаду и чоколадне деривате...
Просте шећере који праве јо-јо ефекат у организму по питању инсулина и глукозе...
Индустријска и неприродна храна препуна емулгатора, адитива, појачивача укуса...
Никотин из дувана...
Лош распоред оброка, превише блејања пред монитором и тв-ом...
Недостатак сунчеве светлости, мањак физичке активности, лош ритам живота...
Неки узрок постоји и он је далеко пре питање дисхармоније природног начина, живота него патологије.

Претпостављам да ће ти лекар дати неки седатив.
Што се тиче тих бенседина, бромазепама и сличних терапија, максимална дневна доза је 10mg и ствара се зависност.

Једино се у интензивној нези може и сме давати преко тих 10 мг. ;)

Јеси пробао да читаш пред спавање? Код мене то ради перфектно.

Pazi sto se mene tice to je super..nista bolje nego ustati tako rano u isto vreme..preko dana se dobro aktivirati i ne jesti kasno..sad mozda tebe nesto opterecuje al to nema veze s ovim

Несаница и јесте, најчешће последица неких подсвесних страхова.

Ја бих све људе који пате од несанице упутила код доброг психијатра, за почетак. ;)
Чисто да им мало ''прочачка'' психу. :)

Ја бих све људе који пате од несанице упутила код доброг психијатра, за почетак. ;)

Prepisaće mu Flormidal ako ode jednom usput (to je tableta za spavanje, nije lek). Samo... Flormidal tableta za spavanje stvara zavisnost...ali uspava što je rešenje problema ovog čoveka. Mislim da se Flormidal može dobiti i kod doktora opšte prakse bez odlaska kod psihijatra.

Moze i to..a onda neka dobra fizikalija i sex:lol:

А кофеин који уносиш кроз кафу, кока колу, енергетска пића...
Теобромин кроз чоколаду и чоколадне деривате...
Просте шећере који праве јо-јо ефекат у организму по питању инсулина и глукозе...
Индустријска и неприродна храна препуна емулгатора, адитива, појачивача укуса...
Никотин из дувана...
Лош распоред оброка, превише блејања пред монитором и тв-ом...
Недостатак сунчеве светлости, мањак физичке активности, лош ритам живота...
Неки узрок постоји и он је далеко пре питање дисхармоније природног начина, живота него патологије.

Od svega ovoga: ne konzuiram koka kolu, ne pijem energetska pica, slatkise jedem ali u manjoj meri nego ranije i ne jedem ih uvece (jedino ne znam da li to sto se pojede recimo oko 1 sat ili 3 vazi oko ponoci kad legnem?). Pijem sokove La Vita, tu ima sigurno vestackih zasladjivaca, a za ostalu hranu ne znam.

Ne pusim i ne pijem kafu

E sto se ovoga tice, tacno je jedino da dosta vremena provodim pored racunara, medjutim i aktiviram se fizicki, setam i igram kosarku, ali ni to mi ne pomoze sad. Cak imam i manje energije za to, sto je i logicno obzirom da ne spavam dovoljno. Poenta je upravo u tome sto mi treba vremena da zaspim a i kad zaspim probudim se nakon 4-5 sati u pola 7 vec standardno (ne znam ni sam zasto je to bas pola 7), i organizam mi ne da da spavam posle a umoran sam i spavao bih jos. Bas cudan osecaj.

Јеси пробао да читаш пред спавање? Код мене то ради перфектно

To sam pre i radio, cak sam i citao literaturu za fakultet al to me jos vise rasani

Pazi sto se mene tice to je super..nista bolje nego ustati tako rano u isto vreme..preko dana se dobro aktivirati i ne jesti kasno..sad mozda tebe nesto opterecuje al to nema veze s ovim

Pa moguce, al stvarno ne znam sta to moze da bude. Kad sam imao sijaset problema spavao sam ko zaklan, a sad kad nemam nijedan ne mogu (ironija). A inace sam imao epizode nespavanja i pre ali je prolazilo nakon dan-dva-tri i nije mi se desavalo da se budim rano, nego mi treba dugo da zaspim, pa kad jedan dan ostvarim "napredak" i umesto 3 sata, ja se prevrcem "samo 1 sat" da bih zaspao, nekako utice pozitivno na psihu i posle nesanica ode. A sad je kontra, zaspao brzo ili ne, sam se probudim nakon nedovoljno sna i to je ono sto me frustrira, sto ne znam kako da spavam duze i kad zaspim odma. A ni to se ne desava, treba mi bar pola sata.

Mozda si samo zaljubljen

Eh da je to...:D

Probaj da popijes 7-8 piva prije spavanja ili mozda litar vina...Ja zaspim ko zaklan posle toga

Hvala na savetu, ali radije bih nekom drugom metodom, ako moze... :p

pazi jednu stvar, ja svaki dan ustajem između 5:30 i 6 bez obzira kad legnem. jednostavno mi organizam funkcioniše tako, brzo punim betrije, tako je već nekih 6,7 godina. ali ja se ne budim umoran, ne boli me ništa. na forumu nećeš naći lek jer je san stvar individue. lekove nemoj da piješ jer stvaraju zavisnost, par njih ti je to i napisalo. probaj večernje šetnje, da što više vremena provedeš na svežem vazduhu i udišeš kiseonik, smanji maksimalno unos šećera, a ako to ne pomogne, onda je moguća lakša depresija i znaš gde trebaš ići....

Ma nije ti nista :D...to je stvar u tvojoj glavi,pogotovo sad kad si zacrtao da ne mozes zaspati i onda podjes nocas na spavanje a prolaze ti misli "kako cu nocas zaspati" "ocu li moc spavati" tek tako neces moci spavati...nadji neku zanimaciju zaboravi na to,opusti se potpuno...moja ti je preporuka da ides na spavanje sto ranije oko 11-11 ipo ili cak ranije...jer kad legnes u 1 ili kasnije a jos mislis u sebi kako cu nocas zaspati i onda svakih 10 minuta gledas na sat koliko je proslo nema tu srece razbije ti se san...

Nocas sam zaspao za nekih 20ak minuta (bez ikakvih pomagala), i spavao sam ko preklan, a onda se opet probudio u zoru nakon nekih 5 sati spavanja. Posle toga jedno sat vremena sam se okretao probajuci da spavam jos, i tek negde kasnije kad sam resio da odustanem uspeh da odremam jos skoro ceo sat, taman zaokruzeci moj minimum od 6 sati. Tako da, u odnosu na prethodnu noc i noc pre toga ovo je svakako napredak :)

Hvala na savetima jos jednom.

поремећај сна је најчешће повезан са депресијом.
зато је најпаметније пре било каквог узимања таблета на своју руку, отићи код психијатра.
треба лечити узроке а не само ублажавати последице проблема.

Back