evo ti ovde prilicno dobro objasnjena Teorija velikog praska.
preporucujem celo predavanje da se ogdleda, a odgovor na konkretno pitanje "kako je sve nastalo ni iz cega" je od 19. minuta.
Interesantno izlaganje, pretpostavljam od relevantnog autora. Jedna stvar mi, međutim, iskače iz redosleda činjenica.
Kada čovek objašnjava da se kvarkovi neizmenično pojavljuju i nestaju u vakuumu, te da smo to eksperimentalno dokazali u takvim posebnim komorama,
ništa zapravo ne garantuje da je vakuum, veštački stvoren ovde na Zemlji, dakle u retorti - a sve u okviru postojećeg, "realizovanog" Svemira po uslovima identičan onom vakuumu koji je okruživao početni Singularitet i u koji se on "izlio" u deliću sekunde.

Ako baš hoćemo, ne postoji ni upečatljiv dokaz da je sam Singularitet tada bio jedno beskonačno gusto "Ništa" sa mnoštvom kvantnih procesa u sebi koji bi pri eksploziji u okolno "Ništa" stvorio Svemir, što je, čini mi se, ključno i ono jedino na šta ovaj čovek ovde aludira. Glavna poenta koju ističem je pitanje verodostojnosti onoga što nazivamo ("veštački stvorenim") vakuumom u uslovima sadašnjeg i našeg, "postojećeg" svemira. To mi, iz sledstvene ravni razmišljanja, deluje kao nezamislivi, tačnije - nemogući apstrakt, a kamoli verodostojni naučni projekat. Razumeš li ? Nemoguće je stvoriti uslove "ništavila" u egzistentnim "okvirima" današnjeg svemira koji bi: pod 1)odgovarao ništavilu koje je okruživalo proto-svemir, tj. Singularitet; i pod 2)navodno činilo, u nekoj fantastičnoj pretpostavci - suštinu Singulariteta, ma koliko on gust bio!? To deluje kao pucanj u prazno, spajanje baba i žaba samo da bi se došlo do bilo kakve rime. Naprosto, u sadašnjim uslovima, raznorodne su prirode "ništavila" koje je prethodilo svemiru i onog kojeg je moguće danas sintetizovati - a sve i dalje okruženo, tj. u okviru već realizovanog (kosmičkog) trajanja i postojanja.

Nadam se da neko kapira ovu distinkciju, meni ovo objašnjenje deluje pomalo trivijalno i način da se reši Gordijev čvor njegovim prostim presecanjem - i to onim mačem teorijski sastavljenim od brkanja dva različita "ništavila"...