quentin
Iskusan
- Poruka
- 6.068
Ajd se sad malo svađajte kao Rusi i Ukrajinci. Nije više zanimljivo ovo između Srba i Hrvata...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Volim da čitam i eseje Džordža Orvela, koji je, bar kod nas, pomalo neopravdano popularan i cijenjen kao romanopisac. Za mene, on je prije vrhunski esejista i po tome će ostati u književnosti.
Meni to pokazuje i da je bio veliki čovek.
Koja je ovo kasta, literarnih snobova?I Zweig je tu, od literarnih snobova, izguran na marginu.
Koja je ovo kasta, literarnih snobova?
Колико је био видовит, чак је и име променио!Само још један (мање важан) детаљ – Орвелово право име је Ерик Артур Блер.
Ovo pokazuje samo da je bio ruski šovinistički idiot.
Prvo- nije se Ukrajina ništa "odcijepila". To je narod kojeg je zbunjena politika Hmeljnickoga u 17. st. bacila u naručje Rusjke imperije i rusifikacije.
U 19. st. ozbilnije se javlja ukrajinski nacionalni preporod, a nakon ruske okupacije- pod plaštom boljševizma- konačno, s raspadom SSSR-a
(koji je premenovano rusko carstvo), Ukrajina stječe samostalnost.
Točno je da je ukrajinska književnost mala u usporedbi s ruskom.
No-što onda ?
Mala je i ruska filozofija ili muzika u usporedbi s njemačkom, pa i ruska je književnost "manja" od engleske i francuske, počela je, naime, bar 400 godina nakon njih.
Neka se onda Rusi odreknu svoje inferiorne kulture i pretoče u Nijemce ili Engleze (može i Amerikance).
Valjda bi se neki narod trebao odreći vlastite nacionalnosti zato što je neki drugi, u ovom ili onom pogledu, superiorniji ?
Pa neka se Rusi pretope u Kineze jer Kineza ima kojih 10 puta više, enormno su starija civilizacija i u prosjeku imaju viši IQ.
Ili ti tvrdoglavi Polaci i Česi koji nikako da postanu Nijemci ili Rusi. Ili ....
Brodski je ispao truba i bezveznjak, bar u ovom osjetljivom nacionalnom pogledu.
Не прочитах скоро ингениознији коментар.
Nisi ga bas pratila, genijalan je on kad mu nadodje, a nadolozi mu
Inace je Brodski savrseno druga prica, nikako se ne uklapa u ovaj klishe koji nama nas kolega
forumas zeli da servira.
Ali nisi ga ni ti citala, a ni on, osim mene izgleda niko, pa samo moze da se nagadja sta je i kako mislio.
On ( Brodski) je lingvista, teoreticar knjizevnosti, zaljubljenik u ruski jezik, on cak u svojim esejima o Veneciji
tu i tamo koristi ruske izraze i kaze da takvih na drugim jezicima nema. ( ne mogu da nadjem, ali ako se dobro secam pise
o nekim zamrznutim algama, a koristi na engleskom rec " mrozno", a onda nadugacko objasnjava sta to znaci kada je samo
povrsina mora sa sve algama zamrznuta.
Covek kome su na rodjenju dali ima Staljina u nadi da ce biti postedjen ( a nije bio i ne samo on), koji nije mogao da ide u skolu,
koji je bio u nekakvim logorima, proterali su ga u Ameriku a on do poslednjeg daha pise, prica o Rusiji, poezija je njegova iskljucivo na ruskom,
brani ruski jezik jer misli da je to predivan jezik, onda se vas nekolicina ovde javi i prekonosira mu da nije bio valjda " objektivan".
Nemoj da se suzdrzavas, slobodno kazi da sam ja mozda malo luda jer citam Brodskog.Rayela, ти понекад умеш бити баш духовита...
Сад сам у дилеми да ли да ти срушим илузију да си ти једина која је понешто прочитала од Бродског или да те оставим у том уверењу...
Али, пошто си се мало погубила, овог пута ћу се ипак суздржати.
Ne bih naveo- možda kasnije- djela domaćih, ili ex-Yu pisaca. Za sad, samo pravi stranci.
Rubne bih žanrove, bez književnoteorijskih pretenzija, naveo kao one koji nisu u središnjem toku imaginativne literature (ep, roman, pripovijest, drama, lirska poezija). Dakle, to su memoari, povijesti (u starije doba), biografije, aforizmi, dnevnici, putopisi, eseji, ...
Neka od djela za koje držim da su sjajna ili vrhunska:
Saint-Simon: Memoari
Montaigne: Eseji
Hercen: Prošlost i razmišljanja
Canetti: Masa i moć
Tacit: Anali
Berdjajev: Samospoznaja
Zweig: Jučerašnji svijet
Solženjicin: Arhipelag Gulag
..
Djela koja imaju visoku reputaciju, no koja me, priznajem, baš nisu impresionirala:
Goethe: Poezija i zbilja
Nabokov: Sjećanje, govori !
Musil: Notes; Bilješke
Pascal: Misli
..
Dobro i čitko:
Puškin: Putovanje u Erzerum
Gorki: Sjećanja na Tolstoja i Čehova
Pređimo na domaće:
"Ljudi govore" Rastko Petrović, delo nastalo na marginama putopisne proze. Malo putopisa, malo lirskih meditacija i kroki portreti junaka sa kojima narator vodi dijalog nalik intrvjuima.