Veličina mišića

starolecanin

Primećen član
Poruka
852
Ima li čovek granice kada krene da povećava mišićnu masu? Može li se reći dosta i ostati na jednoj "veličini"? Uz to recimo da nisu finansiranje hrane i sumplemenata problem...

Znam dosta ljudi koji nikada da stanu, uvek im nekako fali 10kg, odsnosno tako pričaju. Niti se takmiče niti treniraju nešto, jednostavno opsesija. Zašto je neko ko je 190 visok i 90kg težak manje zdrav od čoveka iste visine i 110kg težine, isti procenat masti (nizak)? Jer kada sam ih pitao zašto toliko nabijanje mase (čiste, da se razumemo) odgovor je u glavnom zvučao da su mišići zdravi. Na osnovu čeka sebi postavljate granice rasta, sport, takmičenje...?

Evo ovaj odgovor sa iskucao za pivosoka ali u medju vremenu je tema ugasena. Pa pisem na tvojoj, a taj odgovor moze isto biti i za tebe. Mada sam hteo da lepo studiozno pisem, ipak sam sklepao nesto na brzinu sta mi prvo padalo na pamet:

Zanima me zaista sto vecina likova tezi da ima toboze vece misice . U danasnje vreme vazno je vezbati mozak , a telo treba drzati utrenirano , ne nesto posebno misicavo. Veca misicna masa utice na povecanu potrosnju energije i to dodatno zagadjuje nasu planetu .Ajde da mi neko objasni kakve prednosti ima neki sivonja od 120 kg u odnosu na nekog normalnog lika 80 kg. . Ne racunamo sportiste koji od toga zive pa svoje telo prilagodjuju potrebnim uslovima . Kakva su vasa razmislanja o ovoj temi

Ukliko se radi o zdravom ponasanju, vecina voli da ima vece misice, jer ima trenutno male. Kako su ograniceni jednim enzimom koji sprecava hiperplaziju tj umnozavanje misicnih vlakana oko 7-10 god zivota (mozda i ranije) ti ljudi koliko god se trudili ne mogu mnogo da povecaju svoje misice , jedino ako su genetske "nakaze" a to je jedan u milion. Tako da nema nista lose pokusavati da imas vece misice. Kao i u svakom drugom sportu IDEAL JE vise. brze, bolje, jace, biti prvi. Ovaj sport je izuzetno zarazan pozitivno jer se covek lepo oseca, srecno, luce se hormoni srece kao sto je serotonin i androgeni - testosteron i tada muskarac oseca srecu, zadovoljstvo, samopouzdanje, samouverenost, ubrzava mu se misljenje, razmisljanje , zakljucivanje, cak se sprecava i depresija.Poznato je da ljudi koji imaju snizeni testosteron imaju simptome depresije, osujecenosti, utuceni su, imaju nisko misljenje o sebi.

Kada se skupi ceo ovaj dijapazon fizioloskih mikropromena, onda nastaju i psihosomatske promene. Promene u psihickom zivotu coveka prouzrokovane fizioloskim uzrocnicima.
Kod coveka se formira radna navika, covek vrsi socijalizaciju sa ljudima iz teretane, postaju nesto kao vrsnjacka grupa, i formiraju malu subkulturu. Svi se konfrontiraju , a psihologija mase kaze da svako iz grupe zeli da postane alfa muzjak. To je i evolucijom uslovljeno. Otuda krecu prva takmicarska nadmetanja u smislu da vezbaci obracaju paznju kako oni izgledaju a kako ostali. To u njma budi motiv za daljim napredovanjem. Stepen aspiracije odn postignuca se odjednom povecava. Neko ko je hteo samo da se zategne odjednom dobija i misao da bi mogao malo i da popravi ramena, pa i grudi, i da stanji jos struk. Ko dobije pozitivno potkrepljenje na ulozen trud - napreduje veoma brzo i vidi rezultate koje primecuje i okolina a posebno suprotni pol, dobija jos veci i jaci motiv da napreduje jos vise.

Ovo sve sto pricam je psiholoski zdravo ponasanje, ne trpi ni psihicki zivot a ni zdravlje organizma....U ovoj fazi osoba se moze i profesionalno baviti BB-om i biti psihicki zdrava.

Losa strana medalje, tj druga kategorija ljudi su oni koji imaju MISICNU DISMORFIJU!
To su ljudi koji pocnu sve isto kao i ovi gore, ali u jednom trenutku jednostavno nastane poremecaj u misljenju i opazanju. Izgubi se osecaj za objektivnost, za referentni sistem.
Oni su za nas nenormalno veliki, ili nenormalno fit, ali oni sami sebe vide kao da su usli u oanj deo cirkusa gde su ona ogledala koja te izduzuju ili sire previse.
I svako od njih vidi ono bas sto ne zeli da vidi. Fit lik ce pricati kako je predebeo, i kako mora jos da skine telesnu masnocu, a teskas ce sebe videti kao veoma izduzenog mrsavog coveka koji ima vecito malu ruku! Iako mu svi govore da je ogroman, on sebe u svojim ocima vidi kao malog nejakog coveka i previse trosi psihicke energije na to razmisljanje , i onda pocinje da mu trpi socijalni zivot, pa posle i psihicko stanje.
bodybuilder1small.jpg

Ovaj poremecaj se popularno zove i "obrnuta anoreksija" ! Vaze isti psiholoski zakoni kao i kod devojaka, koje koliko god bile premrsave imaju poremecaj misljenja i opazanja, i uvek sebe vide kao predebele. Sve to pocinje da ometa njihov psihicki zivot i onda one pocinju da preduzimaju neke akcije tipa nabijanja prsta u grlo da povracaju, preforsiranja na treninzima, zadavanje sebi sto vise obaveza kako bi se sto vise istrosile....

anorexia.jpg

Za kraj, koju prednost ima neki covek od 120kg? Pa ako je taj od 120kg zadovoljan i lepo se oseca tako, to je sasvim dovoljno! Ako onaj od 80kg nije zadovoljan sobom, dzaba mu sve...

Moras da shvatis da se ljudi ne ponasaju svesno toliko koliko podsvesno ! Pa citave teorije i grane psihologije se baziraju na tom nesvesnom delu! I mnogo toga ima jos uvek nedokucenog. KAda bi svi radili sve svesno i pricali istinu, bilo bi mnogo prosto sve! Ali covek je slozena masina! Mnoge stvari ljudi RADE A NE ZNAJU NI ZASTO TO RADE, JEDNOSTAVNO OSECAJU DA TO TREBAJU DA RADE, NESTO IH NAGONI. Ti je citava plejada raznoraznih faktora, raznorazni psiholozi su pridavali znacaje spoljasnjoj sredini, drustvu, genetskim faktorima, prirodi coveka itd itd.

Tako da ja ti predlazem da odes u teretanu na neki duzi period ali bez bunta i prkosa autoritetima.Moras da pokusas da se konfrontiras tj utopis u celinu i postanes deo nje. Moras da uspes da te ta grupa prihvati i kada se infiltriras e onda ces sam spoznati sve odgovore na svoja pitanja.

Moram samo da napomenem da je veoma tesko podvuci inapraviti crtu izmedju normalnog ponasanja i misicne dismorfije! Pogotovo kada su ozbiljniji vezbaci u pitanju! Obicno i jedni i drugi se isto ponasaju i iste recenice izgovaraju, ali samo su jedni od njih u problemu a ostali su u redu. Nazalost kada se primeti razlika i dijagnostikuje poremecaj vec je kasno. Zato je misicna dismorfija kao i anoreksija veoma opasna bolest, poremecaj. Sve krene polako neprimetno i svakim danom se povecava i onda se gubi granica dok ne bude kasno.

Znam nekoliko primera, jedan od njih je jedan lik sa kojim sam isao u teretanu dok sam studirao, cak je i na mene uticao mada nisam toliko sugestibilan, ai znao sam tematiku pa sam na vreme izbegao sve to. Znam jo sjednog lika koji sebe gotovo muci ishranom, a onda se nocu budi i na podsvesnom nivou zdere ceo frizider a ujutru se to i ne seca ili kao kroz san. U njihovim primerima se vidi vec poremecaj i kao im i telo , organizam pocinje da trpi! Ovaj prvi je pocinjao da razvija neke "fix ideje" da igde ne sme da ode jer ce se se "istrositi" i nece biti u stanju da digne ni jedan teg u teretani tog dana. Ono jeste tacno da se covek trosi, to i ja mislim, ali stepen zaludjenosti tom idejom previse opterecuje i koci vas zivot, i tada se moze reci da je to poremecaj misljenja po sadrzaju.

Ovako mi te teorijski ucimo kako se pliva na suvom, ali dok ti ne udjes u vodu i ne probas sam da mrdas rukama i nogama dzabe sve!

Poslednja izmena:
Da napomenem dok je vreme, nisam ja želeo da ovde bilo koga prozivam ili sl. daleko od toga! Ako se bilo ko (iz nekog razloga) uvredi temom neka ne zameri nije mi cilj bio da se ovde piše o napaljenim klincima željnim kažirstova na plaži (i o njima ali ne u prvom planu), nego ozbiljnim vežbačima, bilo rekreativcima bilo profesionalcima (pre svega)...
Ukratko su Bru spojio sport i profesiju i napisao lep početak za temu!
Da samo na kratko zaboravimo BB i orijentišemo se na ostale sportove. Postoji li neka norma koliki čovek treba da bude za određeni sport, odnosno granica za maksimalne rezultate (ne misleći time na sportove u kojima postoje kategorije)? Recimo plivanje, ili trčanje? Sećam se olimpijadu da sam gledao i lik je trčao na 100, 200 i ne znam da li na još nekoj stazi. Zaboravih mu ime, ali je bio kao životinja (upoređujući da sa ostalima koji su i sami znate kakvi). I baš komentator kaže evo gledaoci primera i da čovek velike mase može da ostvari jako dobre rezultate na trkačkim sportovima. Da li je mogće da se sve svodi na genetiku i samo genetiku, čak i kada je opsesija mišićima u pitanju? Da li likovi koji su opseduti gomažnošću u stvari ektomorfi? Da li likovi koji i pored 4% masnoća i dalje misle da su debeli u stvari endomorfi? Da ne generalizujem stvar, poznajete daleko vše ljudi koji idu u teretanu od mene, da li ste primetili ovako nešto...
Polazim samo od jedne stvari... Postoje ispiti na faxu sa kojima sam bio upoznat iz srednje škole (a takvih je malo bilo), dok sa druge strane imao sam ispite o kojima nisam ni znao da tako nešto postoji... Svaki ispit koji mi je bio poznat sam olako shvatao i polagao iz nekog 3 puta (ako ne i više) a ove što sam čuo prvi put u životu u glavnom iz prve... Da li je tako i u teretani? Mesomorfi i nehaju nešto posebno jer svejedno su frikovi koji na pljeskavicama grane mišiće, dok oni koji ili imaju jako problem sa manjkom ili viškom kilograma daju sve od sebe, ishrana, spavanje, sumplementi? Znam i u sportu (borilačke veštne) mnogo talenata je prošlo kroz klub ali je samo par njih ostalo da radi. Ostali su u glavnom prosečni likovi koji se trude maksimalno i time postižu dobre (ili odlične) rezultate... Tako kontam da je i u teretani...
Znam lika ide u teretanu, hoće da je ogroman a ni sam ne zna zbog čega (ili neće da kaže)... Godinu i po dana se već lomata tamo i skoro ništa. Probao je i gainere, i whey, i kreatine, i aminokiseline i da ne nabrajam više, svaki put kada odem kod njega drugi preparat, a on i dalje masniji prosečni čovek. Da li je moguće da ne konta osnovne stvari kao što su ishrana, odmor, manje (ništa) alkohola, cigara?
Opet, znam i čoveka koji je fudbal trenirao i od kluba imao mesećno (ne znam koliko) da kupi kreatin i gainer neki (tako nešto) i kada je skontao kako se raste, zbogom fudbalu. Nabacio mnogo mase, postao sporiji, i što je najlepše, na kraju ništa, ispiškio sve mišice i ostavio fudbal, a dobar igrač bio...
Napisah ovde svašta, nadam se da ćemo se kuckati i ostati na ovoj temi, bez trolova...

Back