VECNI ZIVOT – na koji nacin Bog omogucava ljudima…

a što je reinkarnacija nešto što treba izbegavati? ko kontroliše reinkarnaciju po tebi i čemu ona služi? da li je po tebi škola za duše ili tamnica za duše?
Netko zeli ponovno da mu se nove karte podjele a netko ne.
I u nekim pasosima Isus isto pominje to,da ce se svaki novcic morati isplatiti tj proci mnogo reinkarnacija da se ocisti covjek.
No i govori kako da se to izbjegne.
Gnostici neki govore o tome takodjer.
Demiurg to vodi.
Gnostici kazu da treba u ovom zivotu sto vise sirine uloga odraditi da ne bi prolazio u novom tjelu.

Netko zeli ponovno da mu se nove karte podjele a netko ne.
I u nekim pasosima Isus isto pominje to,da ce se svaki novcic morati isplatiti tj proci mnogo reinkarnacija da se ocisti covjek.
No i govori kako da se to izbjegne.
Gnostici neki govore o tome takodjer.
Demiurg to vodi.
Ako Demiurg to vodi onda je reinkarnacija tamnica za duše...
ali šta ako nije tako? šta ako je sve samo škola za duše? da li bi i onda trebalo izbegavati reinkarnaciju?

Ako Demiurg to vodi onda je reinkarnacija tamnica za duše...
ali šta ako nije tako? šta ako je sve samo škola za duše? da li bi i onda trebalo izbegavati reinkarnaciju?
Ne mora značiti da je tamnica jer Demiurg je transcedentan.
Po gnosticima prelazi iz Hebdomada 7 u Ogdoad 8 s dušama koje se pokažu bolje nego pocetno da su bile.
No to je dugotrajan proces.
Mnogo reinkarnacija.
Zato prosvjetljenje postoji da razumijes sto se desava.

kad se već gađamo citatima

Dolap​

MILAN RAKIĆ

Ja znam jedan dolap. Crn, glomazan, truo,
stoji kao spomen iz prastarih dana.
Njegovu sam škripu kao dete čuo.
Stara gruba sprava davno mi je znana.
Jedan mali vranac okreće ga tromo,
malaksao davno od teškoga truda.
Vuče bedno kljuse, sipljivo i romo,
bič ga bije, ular steže, žulji ruda.
Vranče, ti si bio pun snage i volje,
i dolap si stari okretao živo.
Tešila te nada da će biti bolje;
mlad i snažan, ti si slatke snove sniv’o.
Al’ je prešlo vreme preko tvoje glave,
iznemoglo telo, malaksale moći;
poznao si život i nevolje prave,
i julijske žege i studene noći.
O, kako te žalim! – gle, suze me guše,
– oličena sudbo svih života redom,
tebe, braću ljude, i sve žive duše,
jednake pred opštom neminovnom bedom.
Podne. Ti bi vode. Ko će ti je dati?
Tu kraj tvojih nogu žuboreći teče.
Ali bič fijukne… Napred, nemoj stati,
dok ne padne najzad spasonosno veče.

Podne. Ti si gladan. Ti bi trave hteo;
svuda oko tebe buja trava gusta,
i mirise njene ćuv donosi vreo.
Ali bič fijukne. Zbogom, nado pusta!
Ti si, kao i ja, od mladosti rane
osetio opštu sudbu što nas gazi,
i gladan i žedan provodio dane
sve u istom krugu, sve na istoj stazi.
Ti si, kao i ja, na julijskoj žezi,
dok žubori voda kraj tebe u viru,
sanjao o sreći, nagradi, i nezi,
sanjao o dobrom, zasluženom miru.
O, ko zmija ljuta košuljicu svoju,
ostaviti bedu, nesreću i zlobu,
i udarce biča stečene u znoju,
i svemoćnu podlost i opštu gnusobu!
Pusti snovi! Napred, vranče, nemoj stati,
ne miriši travu, ne osećaj vir;
nagradu za trude nebo će ti dati:
mračnu, dobru raku, i večiti mir!
Stvarno mi je zao sto nase diskusije dozivljavas kao "gadjanje"citatima...jas sam hriscanin,vernik koji Bibliju dozivljava,dakle prihvaca kao Bozju rec stoga nikada ne bih sebi dozvolio da se s tom sadrzinom,sprdam,koristim kao "orudje za fizicki napad"u bilo kom sluslu ili da ga koristim rutinski,bez veze i bez ikakvog konteksta !
... a kad si uopste pomenuo citate,moram primetiti da je evidentna razlika izmedju onog sto nas dvoje citiramo jer za razliku od tebe,ja citiram iskljucivo Bibliju i to u kopntekst tvrdnji kojih iznosim.

Stvarno mi je zao sto nase diskusije dozivljavas kao "gadjanje"citatima...jas sam hriscanin,vernik koji Bibliju dozivljava,dakle prihvaca kao Bozju rec stoga nikada ne bih sebi dozvolio da se s tom sadrzinom,sprdam,koristim kao "orudje za fizicki napad"u bilo kom sluslu ili da ga koristim rutinski,bez veze i bez ikakvog konteksta !
... a kad si uopste pomenuo citate,moram primetiti da je evidentna razlika izmedju onog sto nas dvoje citiramo jer za razliku od tebe,ja citiram iskljucivo Bibliju i to u kopntekst tvrdnji kojih iznosim.
mnogo si uvredljiv i previše ozbiljan...opusti se malo...ovo je samo forum...ne određuje se na osnovu nastupa ovde ko je zaslužio raj a ko pakao odnosno večni život ili uništenje..u šta već veruješ...niti ko više vredi a ko manje...kad te neki post uvredi imaš ono prijavi i gotova stvar...meni tvoji i Arijanini strogo biblijski nastupi malo zaličili na opis dolapa u Rakićevoj pesmi...pa reko da vas podsetim na lepu pesmu da ne bude posle prošao vam život u citiranju Biblije a raj i pakao uopšte i ne postoje...svrati nekad u kafanu...imamo ih dve sad...

mnogo si uvredljiv i previše ozbiljan...opusti se malo...
Ma nisam takav osim kada se u mom prisustvu vredja Bozje ime i Njegova pisana Rec u bilo kom smislu...
Inace sam veoma relaksiran,druzeljubiv i sklon zdravom humoru ... :)

ovo je samo forum...ne određuje se na osnovu nastupa ovde ko je zaslužio raj a ko pakao odnosno večni život ili uništenje..u šta već veruješ...niti ko više vredi a ko manje...
Mozda cu te s ovim iznenaditi ali biti hriscanin podrazumeva biti to 24/7 u toku 365 dana u godini sve dok si ziv...
to se treba videti svuda pa i na ovom forumu,isto kao i na poslu,u skoli,sa prijateljim a u relax ambijentu,kad se salimo i veselimo u krevetu sa bracnim partnerom ali i kad se ponekad naljutimo - svuda i svagda trebamo visoko uzdizati "zastave Boga Nebeskoga"i toga se nikad ne trebamo umarati...mozda ponekad ( ili mozda cesce) pogresimo i klonu nam ruke ali se i tada trebamo moliti Bogu da nam da snagu da ustanemo sa blata u kojem smo pali i da produzimo dalje...

kad te neki post uvredi imaš ono prijavi i gotova stvar...meni tvoji i Arijanini strogo biblijski nastupi malo zaličili na opis dolapa u Rakićevoj pesmi...pa reko da vas podsetim na lepu pesmu da ne bude posle prošao vam život u citiranju Biblije a raj i pakao uopšte i ne postoje..
Hmmm,nisam bas toliko ubedjen da Arijana i ja imamo previse zajednickog u nastupima ali ako je to tvoj utisak u redu,necu ti prigovarati.
...a i nisam neki "skolovani cinkaros"sa diplomom tako da... ;)
.svrati nekad u kafanu...imamo ih dve sad...
A ko casti...!?
I jel ima sto kakvog interesantnog mezeluka na "sto" da mi lakse privuce paznju...!? :D

Poslednja izmena:
mnogo si uvredljiv i previše ozbiljan...opusti se malo...ovo je samo forum...ne određuje se na osnovu nastupa ovde ko je zaslužio raj a ko pakao odnosno večni život ili uništenje..u šta već veruješ...niti ko više vredi a ko manje...kad te neki post uvredi imaš ono prijavi i gotova stvar...meni tvoji i Arijanini strogo biblijski nastupi malo zaličili na opis dolapa u Rakićevoj pesmi...pa reko da vas podsetim na lepu pesmu da ne bude posle prošao vam život u citiranju Biblije a raj i pakao uopšte i ne postoje...svrati nekad u kafanu...imamo ih dve sad...
Ne brini za nas, vecni zivot postoji...

Bog nas vodi, pomaze nam u zivotu...odgovara na molitve...itd
cini cuda kada je potrebno...
a da li Bog želi da nas vodi ili želi da sami tražimo svoj put? meni se čini da je njegova korist od nas u tome što kroz nas može da proživljava različite situacije i naše reakcije na njih...ako nas uvek on vodi onda mu to možda i nije toliko korisno...

a da li Bog želi da nas vodi ili želi da sami tražimo svoj put? meni se čini da je njegova korist od nas u tome što kroz nas može da proživljava različite situacije i naše reakcije na njih...ako nas uvek on vodi onda mu to možda i nije toliko korisno...
pa sami trazimo svoj put
on nas vodi kako mi zelimo
onako kako se ja molim tako me vodi

Back