VECNI ZIVOT – na koji nacin Bog omogucava ljudima…

Често када неверници стално притискају питањима. Увек се сетим сцене из филма Кад јагањци утихну док доктор ханибал лектер каже: Све што ти је потребно налази се у овим страницама.
Sve se nalazi u Bibliji.
Preko nje saznajemo kako ce Bog da nam podari vecni zivot.

To sam i rekao. Aludirao sam na to. Ako si pogledala film razumela bi da agent starling trazi serijskog ubicu (da spreci zlo). A on koji drzi njegov dosije kaze da je sve u tim stranicama i pita je "Da li si procitala". Kao da kazes nekome "Evo, pise ti kako da sprecis zlo. Jesi li procitao bibliju? Tu sve pise."

To je bila analogija.
Da :)
nego kada sam gledala nisam to zapazila odlicno je :)

Uporedimo Biblijske "preporuke" o srecnom zivotu, a zatim danasnjicu. Koliko smo svi mi srecni danas? Da li se osecamo ispunjenim? Zasto je velika stopa samoubistava? Fali li nesto materijalno ili duhovno?

Odabrali smo materijalizam i vidimo to kao izvor srece. A materijalne stvari ne traju vecno. Dekadencija drustva je dekadencija srece. Malo je onih koji su sreci.

U nekim zemljama Azije, posebno u Kini, ako musko nema novac, odnosno svoj stan/kucu, ne moze ozeniti devojku. Nije dovoljno bogat.

Ako devojka nije dovoljno obrazovana, ne moze se udati. Takve gluposti limitiraju mentalno zdravlje.

Uporedimo Biblijske "preporuke" o srecnom zivotu, a zatim danasnjicu. Koliko smo svi mi srecni danas? Da li se osecamo ispunjenim? Zasto je velika stopa samoubistava? Fali li nesto materijalno ili duhovno?

Odabrali smo materijalizam i vidimo to kao izvor srece. A materijalne stvari ne traju vecno. Dekadencija drustva je dekadencija srece. Malo je onih koji su sreci.

U nekim zemljama Azije, posebno u Kini, ako musko nema novac, odnosno svoj stan/kucu, ne moze ozeniti devojku. Nije dovoljno bogat.

Ako devojka nije dovoljno obrazovana, ne moze se udati. Takve gluposti limitiraju mentalno zdravlje.
Da, danas smo limitirani raznim stvarima.
I to frustrira coveka.
Samo uz poznavanje Boga covek je duhovno slobodan.
Ne robuje tim ljudskim pravilima.
Ocekivanjima.
Kako da ugodi coveku.
Pa Isus je rekao da je ljudima nemoguce ugoditi.

A Bogu je lako ugoditi jer on ceni svaki nas trud na duhovnom putu vecnosti.

Svrha života?
Svrhu tvorevini zadaje tvorac .
Tako, svrhu neke mašine zadaje konstruktor te mašine.
Traktor, npr., treba da prevrće zemlju, lift, kamion, avion imaju svrhu da prevoze teret.
*
Svrhu čovekovom životu zadaje Bog, Onaj koji je čoveka konstruisao i dao mu život.
A taj zadatak je da se čovek oboži, da postane tako dobar i mudar kao što je njegov tvorac - Bog.
Jer, čovek se rađa kao dete, čiste duše ali sirovog karaktera, kao sebično stvorenje. Kada se ne bi vaspitavalo, dete bi takvo i ostalo. Mislilo bi samo na sebe i svoj opstanak i zadovoljstvo. Tek vaspitavanjem u suživotu sa ljudima i drugim stvorenjima oko sebe čovek brusi svoju animalnu prirodu i nadograđuje se, osvećuje se. Najbolji ''đaci'' u toj školi života, u življenju na ovom svetu, su svetitelji. Oni su svrhu života najbolje razumeli i u njenom postizanju najdalje dobacili.
Da jeste ovo tako, svedoče nam događaji kojima se proslavljaju svetitelji, i za svog života ovde, u telu, i za svog života potom, po upokojenju, u duhovnom telu.
Bog nam preko tih proslavljanja, na razne čudesne, Božanstvene načine, saopštava šta mu je milo da ljudi rade i kako da se ponašaju, kako da žive, šta za svrhu svog života da odaberu. Proslavljenjem, slavljenjem svetitelja mi ljudi prihvatamo takav sistem vrednosti i odobravamo ciljeve i smisao života kakav su svetitelji imali.
*
Ali,
da ne bi neko pomislio da su samo svetiteljski podvizi dostojni slave a da mi ostali ljudi ne možemo imati takvu Božju blagodat, Crkva nas uči da svako u onom pozvanju u kom se nalazi, u svojoj porodici, državi, struci, statusu... treba da čini najbolje što može poštujući principe življenja (zavet) od Boga zadate.
Pa je tako Sv.Nikolaj Velimirović rekao:
''Dobro je da svaki inženjer misli da tehnika vodi naš narod spasenju; dobro je da lekar u popravci narodnog zdravlja gleda naš spas, oficir u dobroj vojsci, industrijalac u razvijenoj industriji, težak u racionalnoj privredi, zanatlija u unapređenju zanata; dobro je da svako svoj posao smatra za spasonosan i sam se oseća uzdignut na stepen spasenja narodnog, jer to mu podiže dostojanstvo i razgreva oduševljenje, bez čega ništa nema vrednosti.''

A zasto sad ne, zasto sada nesrece ?
Nije u redu samo obecavati.....
Zar ti nisam hiljadu puta to objasnila.

Bog ima vreme kada ce delovati utvrdio je dan za to.

Dela Apostolska 17
30 Istina, Bog se u prošlosti nije obazirao na takvo neznanje,
ali sada svim ljudima, gdje god živjeli, poručuje da se trebaju pokajati.

31 Jer odredio je dan u koji će pravedno suditi cijelom svijetu
preko čovjeka kojeg je za to postavio, a to je zajamčio svim ljudima tako što ga je uskrsnuo od mrtvih.”

Tako da obecao je i cekamo ispunjenje.

Zar ti nisam hiljadu puta to objasnila.

Bog ima vreme kada ce delovati utvrdio je dan za to.

Dela Apostolska 17
30 Istina, Bog se u prošlosti nije obazirao na takvo neznanje,
ali sada svim ljudima, gdje god živjeli, poručuje da se trebaju pokajati.

31 Jer odredio je dan u koji će pravedno suditi cijelom svijetu
preko čovjeka kojeg je za to postavio, a to je zajamčio svim ljudima tako što ga je uskrsnuo od mrtvih.”

Tako da obecao je i cekamo ispunjenje.
al ces se razocarati jednog dana :mrgreen:

Back