Večiti romantičari

Zagrljaj je najlepše što ti mogu dati...
To je kao da ti dajem sebe...
-Sergej Jesenjin

346669915_1028850625166786_2705083749088937572_n.jpg

Sreo sam ljubav iz prve pjesme
istinu mojih djecackih dana
dok je decembar ledio cesme
i dok je inje padalo s grana

Sreo sam ljubav iz prvoga stiha
u jednom malom mjestu u Srijemu
kao kroz maglu sjetih se krika
o, Ana, jos te vidim u svemu

Ref.
Ali ona, ona nije
ona nije, nije kao prije

Do jutra mjesec ostao skriven
sjedio covjek za praznim stolom
dugo sam cutao kao zaliven
opijen bijelom, ledenom zorom

Vjetar se lomio od stabla gola
ne pamte takvu zimu u Srijemu
krik mi se ote, ljubavi moja
o, Ana, jos te vidim u svemu

Prema drevnoj kulturi, duše pokojnika koriste ove divne insekte da posjete svoje voljene.
- Leptiri: susret sa njima uvijek ima pozitivno značenje. Leptiri su simbol besmrtnosti. Svi su bili očarani da vide ove prekrasne, svijetle insekte sa veličanstvenim bojama.
- Prema mnogim tradicijama, izgled leptira uvijek ima pozitivno značenje koje može poprimiti različite fasete u zavisnosti od boje krila.
- Žuta. U antičko doba, kada je uočen leptir ove boje, mornari su se spremali da se suoče sa nedaćama. Danas, naprotiv, vidjeti leptira ove boje ukazuje da će se nešto promijeniti u našim životima.
- Zeleno. Ako iznenada ugledate leptira ove boje smatrajte se veoma srećnim. Zeleni leptir je, u stvari, pokazatelj sreće i izobilja.
- Crvena. Leptira ove boje drevni su vidjeli kao glavnog glasnika dobrih vijesti. Ako ugledate leptira sa crvenim krilima nešto važno, poput dobrih vijesti, pokucaće vam na vrata.
- Bijelo. Primarni simbol čistoće, bijeli leptir je onaj na kojeg trebamo obratiti više pažnje. Mnoge možete vidjeti u prelijepim proljetnim cvjetnim baštama, ali kada slučajno ugledate jednu na iznenadnom mjestu i vremenu, budite sigurni da je taj leptir tu za vas. To znači unutrašnje ponovno rođenje. Nešto u tebi se mijenja i vidjeti leptira ove boje znači da će sve biti u redu.
-U drevnoj kulturi leptiri, koje god da su boje, simbol su "besmrtnosti duše". Kaže se, zapravo, da duše ljudi koje smo voljeli i koji nažalost više nisu živi, trebaju ovi divni insekti da posjete svoje najmilije.
- Postoje ljudi na kojima leptiri spontano odmaraju, a to je najjači signal koji vrednuje ovu poruku, od naših najmilijih koji žele da nam budu blizu.
- Leptiri imaju duboko i duhovno značenje. Ubiti ih ili izbaciti je sinonim za pohlepu. Kada vidite leptira u svojoj kući, dočekajte ga, uživajte u njegovim lijepim bojama i pustite ga, kako je stigao, jednostavno ode sam.
-- Autor nepoznat

366708236_694315242738571_202413666950859514_n.jpg

"Da sam joj rekao tad stani, možda bi me sad jutrom budila uz miris kafe i milovala. A možda bi me nervirala usisavajući prašinu dok spavam.
Da sam joj rekao tad stani, možda bi me sad čekala umornog s posla sa večerom i pred ulazom u stan poslala poruku 'Ne zaboravi hleb' i vraćala me nazad do trgovine... Možda bi je psovao, grdio, na nju se ljutio, ali bi je voleo, više nego išta, ikog i bilo koju posle nje.
Da sam joj rekao tad stani, možda bi sad galamila na mene zbog razbacanih čarapa po stanu, zbog dignutih nogu na stolu dok gledam tv.
Da sam, ali nisam. Umesto toga odabrao sam da je tražim tamo gde je nema, znajući vrlo dobro gde je i u kojem gradu.
Da sam rekao, ali nisam, ne bih je tražio u drugima, znajući da je tamo najmanje ima i da se žena kao ona više ne rađa.
Da sam, ali nisam. Neko je rekao, neko je umeo. Neko ju je zadržao, neko ko je možda tip čoveka koji igra sedmični loto, igre na sreću, čeka bingo ne shvatajući da je najveću premiju u životu dobio onog dana kad mu je ona rekla 'da'."
Mikail Mihajlov

269822628_5344914165523765_2351007893892752443_nloi.jpg

Nisam tip koji bi ti rekao "ne mogu živjeti bez tebe", jer to ne bi bilo istina. U životu sam izgubio ljude za koje sam mislio da su nezamjenjivi,prolazio sam periode kada nisam ni želio imati društvo,preživio sam samoću i učinio je svojom snagom. Mogao bih sasvim lijepo živjeti bez tebe, razlika je što ja ne želim.

Reka Aheron je „reka boli“ u podzemnom (grčkom) svetu Hadu preko koje je Haron u svome čamcu prevozio duše umrlih.
Danas je Aheron reka u severozapadnoj Grčkoj.
U davna vremena imala je tri imena, jer je i podzemna reka, ponire i pojavljuje se pod drugim imenom.
* - Jedno ime je i Stix ( gde je božica Tetida okupala Ahila, da bi bio neranjiv,.. držala ga je za petu).
** -Had je podzemni svet i ime boga tog sveta (rođeni brat Zevsa - vrhovnog boga,.. pišem malo b, jer su Grci imali mnogo bogova))
*** - Aheron je i ime boga u grčkoj mitologiji, koji čuva istoimenu reku.

Aheron.jpg
Ušće Aherona ( Stix) u Jonsko more.

Back