Vazduh u stomaku

svetosavska

Zainteresovan član
Poruka
169
Nekih 7-8 dana imam problem sa nadutim stomakom, pogotovo nakon jela. Ta nadutost je različita od vrste hrane koju pojedem, a značajno bude ako pojedem veću količinu slatkiša. Kada popijem vodu ili bilo koji drugi napitak odmah počnem da podrigujem, mnogo puta, a ukoliko pojedem mnogo slatkiša ( od keksa da, crne čokolada ne ) dobijam i gasove, koji najčešće nisu neprijatnog mirisa, samo ih jednostavno ima puno. Nadutost mi se deševa i kada pojedem svežu jabuku, kompot od šljiva, a nešto manje bananu i ako pojedem nekoliko pomorandži da, ali ako je jedna - onda ne. Ne pušim, ne pijem kafu ni alkohol, ne jedem masnu hranu, ne preterujem sa testeninom i hlebom, a svakodnevno pijem jogurt (probiotic) i jedem dosta voća (narandže). Ne pijem gazirane sokove, uglavnom flaširanu vodu. Jedino čime preterujem u ishrani su slatkiši, mnogo ih jedem svakodnevno zbog čega sam ove zime dodao nekoliko kilograma. Takođe, dosta brzo jedem. Primetio sam da mi ne smeta tunjevina, masline, čak ni sok od paradajza.Uradio sam test na Candidu, nemam je, pre tri nedelje sam radio ultra zvuk stomaka i sve je OK. Nemam problema sa stolicom, uredna je, normalna i svakodnevna. Nedavno je jedan prijatelj častio rođenje deteta pa sam u sok sipao malu količinu žestokog alkoholnog pića i imao sam utisak da mi je to čak godilo stomaku, u smislu da sam osetio kao da je posle toga bolje vario hranu. Retko, možda nekoliko puta mesečno, popijem čašu belog vina, uz neko jelo, i to sam primetio da mi ne smeta. Važan detalj je da imam višak kilograma - visok sam 181 cm, a težak 104 kg, a početkom godine - Nova godina i Božić, sam imao čak i do 108 kg, zbog čega sam redukovao slatkiše na minimum i povećao fizičku aktivnost čime sam smanjio težinu. Nemam problem sa apetitom ( da li to treba uopšte reć i), ali ne preterujem u hrani, izuzev u slatkišima. Inače, ultra zvuk stomaka sam radio zato što kada sam se nedavno ugojio, sve pantalone su mi postale tesne ili taman, zbog čega sam osećao nelagodnost usled dugog sedenja, jer dnevno sedim i više od 8 sati na poslu, u kolima i kod kuće. Da, ne lečim se sam već u dogovoru sa izabranim lekarom sam obavio te preglede i sada pijem tablete "Gastroherbal", istina tek dva dana. Nadutost posle jela prvo bude u predelu želuca, ili preciznije malo gore iznad pupka, da bi kasnije bila više udesno, verovatno u crevima. Čak kada pritiskam stomak dolazi do potiskivanja vazduha i izbacivanja što podrigivanjem što na drugi način. Doktorica mi je rekla da ako se problemi nastave i posle tableta da ću trebati da uradim test na heliko bakteriju. Moje pitanje je da li je neko imao slične probleme i da li je prema opisanom reč o gastritisu ili nečem složenijem?

Zaboravih reći da svakodnevno pijem i neke lekove: Tensec ( Byol ) 2,5 mg i Cardiopirin 100 mg, tj. da sam nedavno zbog pada i povrede noge pio i Chymoral, pa ne znam da li su možda i oni uticali na moj gastro problem. Hvala na ovim savetima u vezi sa brzinom jedenja hrane. Znam da grešim, ali stalna žurba, pa je takav način postao navika. Inače, ne preskačem obroke, jedino što često umeso večere bude voće ili slatkiši.

Jedi u manjim zalogajima,i spoorije.
Sta god da radis,samo nemoj sledece
SuperStock_1222-193.jpg

Zaboravih reći da svakodnevno pijem i neke lekove: Tensec ( Byol ) 2,5 mg i Cardiopirin 100 mg, tj. da sam nedavno zbog pada i povrede noge pio i Chymoral, pa ne znam da li su možda i oni uticali na moj gastro problem. Hvala na ovim savetima u vezi sa brzinom jedenja hrane. Znam da grešim, ali stalna žurba, pa je takav način postao navika. Inače, ne preskačem obroke, jedino što često umeso večere bude voće ili slatkiši.
Predlazem ti da slatkise zamenis medom..bonzita..musli..nesquik..voce i prirodni sokovi..kupi blender..sutlijas..pita s jabukama..strudle..nesto iz domace radinosti ne hemija

Nekih 7-8 dana imam problem sa nadutim stomakom, pogotovo nakon jela. Ta nadutost je različita od vrste hrane koju pojedem, a značajno bude ako pojedem veću količinu slatkiša. Kada popijem vodu ili bilo koji drugi napitak odmah počnem da podrigujem, mnogo puta, a ukoliko pojedem mnogo slatkiša ( od keksa da, crne čokolada ne ) dobijam i gasove, koji najčešće nisu neprijatnog mirisa, samo ih jednostavno ima puno. Nadutost mi se deševa i kada pojedem svežu jabuku, kompot od šljiva, a nešto manje bananu i ako pojedem nekoliko pomorandži da, ali ako je jedna - onda ne. Ne pušim, ne pijem kafu ni alkohol, ne jedem masnu hranu, ne preterujem sa testeninom i hlebom, a svakodnevno pijem jogurt (probiotic) i jedem dosta voća (narandže). Ne pijem gazirane sokove, uglavnom flaširanu vodu. Jedino čime preterujem u ishrani su slatkiši, mnogo ih jedem svakodnevno zbog čega sam ove zime dodao nekoliko kilograma. Takođe, dosta brzo jedem. Primetio sam da mi ne smeta tunjevina, masline, čak ni sok od paradajza.Uradio sam test na Candidu, nemam je, pre tri nedelje sam radio ultra zvuk stomaka i sve je OK. Nemam problema sa stolicom, uredna je, normalna i svakodnevna. Nedavno je jedan prijatelj častio rođenje deteta pa sam u sok sipao malu količinu žestokog alkoholnog pića i imao sam utisak da mi je to čak godilo stomaku, u smislu da sam osetio kao da je posle toga bolje vario hranu. Retko, možda nekoliko puta mesečno, popijem čašu belog vina, uz neko jelo, i to sam primetio da mi ne smeta. Važan detalj je da imam višak kilograma - visok sam 181 cm, a težak 104 kg, a početkom godine - Nova godina i Božić, sam imao čak i do 108 kg, zbog čega sam redukovao slatkiše na minimum i povećao fizičku aktivnost čime sam smanjio težinu. Nemam problem sa apetitom ( da li to treba uopšte reć i), ali ne preterujem u hrani, izuzev u slatkišima. Inače, ultra zvuk stomaka sam radio zato što kada sam se nedavno ugojio, sve pantalone su mi postale tesne ili taman, zbog čega sam osećao nelagodnost usled dugog sedenja, jer dnevno sedim i više od 8 sati na poslu, u kolima i kod kuće. Da, ne lečim se sam već u dogovoru sa izabranim lekarom sam obavio te preglede i sada pijem tablete "Gastroherbal", istina tek dva dana. Nadutost posle jela prvo bude u predelu želuca, ili preciznije malo gore iznad pupka, da bi kasnije bila više udesno, verovatno u crevima. Čak kada pritiskam stomak dolazi do potiskivanja vazduha i izbacivanja što podrigivanjem što na drugi način. Doktorica mi je rekla da ako se problemi nastave i posle tableta da ću trebati da uradim test na heliko bakteriju. Moje pitanje je da li je neko imao slične probleme i da li je prema opisanom reč o gastritisu ili nečem složenijem?

У одређеним периодима, посебно ако се мало поремети цревна флора, могуће је стварање гасова.
Не мора увек проблем бити узрокован неким патогеним чиниоцем. ;)
Увек можеш од фармацеута добити савет шта да узмеш против гасова.
Сада је на трежишту доста тих препарата који смањују површински напон мехурова гаса у цревима и доводе до њиховог пуцања, па можеш пробати и са неким од њих. ;)

Napravio sam mali eksperiment - u subotu uveče sam jeo neki keks, jedno 100 gr i tokom noći sam već bio kao balon. Vazduha, koliko nećeš. Juče nisam ni okusio slatkiše i potpuno druga slika, nije bilo nadimanja, a samim tim ni podrigivanja. Takođe, za promenu sam i sporije jeo i žvakao hranu, daleko više nego što inače činim. Zaista, da ne ureknem - puj,puj,puj... sasvim drugačije, skoro potpuno normalno. Da li je moguće da Candide ipak malo ima više, bez obzira što je test pokazao da je ima u dozvoljenim granicama?

Isprobavam od hrane šta mi smeta, a šta ne. Recimo, posle narandže je došlo do nadimanja, ali ne i posle grejpa. Može li mi neko objasniti mogući razlog, osim da izuzmemo veće prisustvo voćnog šećera u pomorandži.

Čak ni mala količina alkohola ( popio sam malo porta ) nije mi nadimala stomak, znači ništa drugo osim slatkiša ili slatkog voća. To ne liči ni na čir, ali ni na Candidu. Ima li neko ideju o čemu je reč? Hvala

hm.. kako ne liči na kandidu kad ona obožava šećer?

izbaci šećer iz ishrane, bar si do sad to trebao da shvatiš da ti ne prija.

Izbacio sam ga u potpunosti. Ali zar sa Candidom ne bih imao i dijareje, smetao bi mi alkohol ( pogotovo vino )? Pre nekoliko dana sam i uradio test na Candidu i bio je negativan. Doduše, od kada ne jedem baš ništa od slatkiša, to je četiri dana, nadimanja su se značajno smanjila. Postoji li neki drugi poremećaj digestivnog trakta na koji takođe utiču šećeri?

Probaj ovako:

1. izbaci hleb iz ishrane (na 2 nedelje), a umesto hleba jedi krompir ili pirinač....čak i to posle pokušaj da smanjiš, tako što ćeš jesti češće čorbasto i unositi više tečnosti kroz negazirane sokove, čajeve i vodu...
2. žvaći sporije - jer kada "brzo jedeš", onda gutaš nesažvakanu, pa ti to napravi haos u želucu, pa ti se želudac uveća i pritiska pleksus, što može izazvati tahikardije, povećano lučenje kiseline u želucu, nepravilnom varenju i naravno gasove u crevima
3. uzimaj manje zalogaje - jer time postižeš efekat "sporijeg jedenja", a samim tim osetiš sitost na vreme. Jer kada uzimaš veće zalogaje, pa ih još što pre progutaš, onda uneseš prebrzo veliku količinu hrane, pre nego što osetiš da si sit. Pa posle ideš ko cepelin po kući. Što i nije toliko pogubno, koliko je takva ishrana po organizam.
4. Ako baš ne možeš da se maneš slatkog. onda uzimaj minimum po 1 najmanju čokoladicu ujutru, popodne i predveče...ako možeš samo ujutru i predveče to bi bilo bolje. Pa posle nekoliko dana pokušaj to da ukineš, a drži se negaziranih sokovaMed neću da ti preporučujem, jer da ga voliš onda bi ga i jeo.
5. jedi 5x dnevno, ali po malo...sa tim da ti 1. obrok bude malo obilniji nego ovi ostali (jer ti tada najbrže radi metabolizam), i 5.obrok da ti bude najkasnije do 20 00

OVO JE VEOMA BITNO:
Jednom kada se čovek ugoji od prežderavanja...kod njega više ne rade receptori za osećaj sitosti...a želudac postaje uvećan i rastegljiv, da bi se prilagodio količini hrane koja se unosi. Zbog tih ugašenuh receptora se posle lako i ugoje, vrativši se na stari način ishrane. Time što ponovo počnu da jedu iz dosade, zadovoljstva, tuge. Jednostavno životna nezadovoljstva kompenzuju za ova u ishrani. I ti ljudi skoro nikad ni ne osećaju glad, već "potrebu" za jedenjem. A receptori im ne rade, da bi im rekli kada je dosta. Pa posle muče muku sa gasovima, tahikardijama, dijafragmom, nadutošću i tako nefunkcionalni moraju da donose svakodnevne važne odluke. Možeš dalje pretpostaviti kakve se uz to i hemijske reakcije dešavaju u telu i mozgu, zahvaljujući takvoj lošoj i ili neredovnoj ishrani. I do kakvog disbalansa dolazi. Dakle, kada više ne možeš da se osloniš na receptore, onda ti ništa drugo ne preostaje, nego da unosiš hranu shodno svojim dnevnim aktivnostima i to ti je to. Jedi raznovrsno i bogato, ali samo u količini koja ti je potrebna za svoje dnevne aktivnosti.

Dakle, moja preporuka ti je, da ispoštuješ prvo ona 4 bar na nedelju dana, pa tek ako to ne pomogne, onda se hvataj za lekove. Jer, svaki lek je i lek, ali u maloj dozi i otrov. Za jedno dobar, ali drugome škodi.

Poslednja izmena:
Jer ako gutaš lekove da bi organizam mogao da podnese takav način ishrane, kroz češće dnevno prdenje, ke*njanje, podrigivanje i preteran smrad iz želuca koji ti drugi osete iz usta, onda, veruj mi da ti to nije ništa drugo nego čist sadizam nad svojim organizmom i sobom.

Hvala na posvećenom trudu i savetima. Od nedelje ama baš ništa slatko nisam pojeo i to je smanjilo 90 % prethodne nadutosti. Bukvalno sam eksperimentisao. Narandža je stvarala blažu nadutost, jabuka malo više, a grejp ništa. Čak mi ni čašica porta nimalo nije zasmetala. Od kada sporije jedem i više žvaćem, nemam vazduh u želucu, pa samim tim ni veliki nagon za podrigivanjem. Hleb inače malo jedem, svega dva - tri tanka parčeta nekog integralnog hleba za sva tri glavna obroka. Istina je da sam retko bio gladan, jer sam, kada bih došao s posla nakon ručka i uveče stalno grickao slatkiše. Iskreno, hvala na iscrpnim savetima i objašnjenjima, trudiću se da ih maksimalno primenim. Da, ne uzimam lekove, osim Gastroherbal za koga tvrde da je 100 % prirodan ( ako je ? )

Jel vidiš kako je sve u ishrani. Samo nemoj toliko da zalaziš u sitnice, šta-kako-koliko-gde si pojeo, jer ćeš posle izgubiti živce za sve to i vratićeš se na staro...obroke gledaj da podeliš na 5 manja, jer će ti tako metabolizam raditi brže i bolje. Zato tada čovek i počinje da mršavi. Zapamti da sumo rvači jedu 2 puta dnevno. I zato se toliko i ugoje. Zbog metabolizma koji se znatno uspori. A hleb, probaj da izbaciš skroz, ali skroz iz ishrane i umesto njega ubaciš neke druge, kvalitetnije ugljene hidrate. Jer ako nekad se prevariš i pojedeš ga malo više, on ti znatno uveća želudac i odmah posle brže ogladniš i malo po malo opet se vratiš na staro.

A što se tiče lekova.....pa nikad nijedan lek ne može biti prirodan, čim je prerađen...zato, ako ne moraš da piješ i taj jedan, onda nemoj

Ja pravim velike razmake između obroka. Doručkujem oko 06:30 pre odlaska na posao, ručam oko 15:30 nakon povratka i onda jedem kao oluja i ručak dodatno "začinim" jedenjem slatkiša da bih utolio glad. Večeru preskačem, najčešće, ali onda jedem voće - uglavnom narandže ( 2 - 3 ) i naravno grickam ili grisine ili čokoladu. Sve sam opisao kako ne treba da jedem

Voce se ne jede uvece nikako jer onda burla od varenja povrsinskog na svemu onom pre pojedenom .
Iskljucivo kao prvi obrok .
Zvaci polako , sto god da jedes i bolje cesce po malo nego lavinu odjednom

I da , meni je espumisan pomagao

Back