Vaspitanje muške i ženske dece

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Nisam roditelj ali me interesuje pristup kako se vaspitava muško, a kako žensko dete. Gde su te granice prema kojima muško dete pripremate za nešto drugačiji život nego što bi devojčicu pripremili.

Da li otac igra dominantniju ulogu kod vaspitanja dečaka? Kako to ide uopšte?

Nisam roditelj ali me interesuje pristup kako se vaspitava muško, a kako žensko dete. Gde su te granice prema kojima muško dete pripremate za nešto drugačiji život nego što bi devojčicu pripremili.

Za mušku decu preporučujem knjigu "biti musko" Stiva Bidalfa
Imam ćerku (one su fakat bliže sa tatama) a ako fasujem sina, mislim da bi mi pomogla mnogo navedena knjiga

Ne mora da znači. Imaš devojčice koje tate obožavaju i povlašćuju ih u svemu. Razmaze ih zbog prevelike ljubavi. Ali češće ćeš čuti za dečaka pobio se uškoli, napravio neku glupost. Valjda je to sastavni deo muškog odrastanja.
Mislim da je to vise do sredine i kako su odgajani. Od malena im se prica ako places nisi musko, i takve stvqri. A devojcicama ne, plus mislim da je za njih to i ocekivano i nisu nesto ni sankcionisani tad.

Muška deca se naravno uče od malih nogu da budu predsednici ili da pljuju predsednika ako slučajno nisu predsednik,
dok se ženska deca uče od malih nogu da heklaju i peglaju, tako to ide.
Saturday GIF

Samo strogo vojnicki,musko da iebe sve redom,zensko da se dobro uda za prvog,po moguctsvu tenisera

Nisam pravila preveliku razliku u vaspitanju,možda sam prema sinu bila drugačija zato što je prvi i sam je bio 7 godina. Trudila sam se da oboje mogu da se snadju u životu,da nisu mamine maze. Ništa ono tipa ti si muško imaš veća prava ili ti si žensko ne treba ništa da radiš
Sad su odrasli ne žive sa mnom i mogu samo da kažem da su ok.

Balkanska zenska tema....decu vaspitavas svojim primerom, a preteznu ulogu vaspitanja nosi otac ili tata. Kakogod se trudila da vaspitavas decu, zensko ce da se ugleda na majku, ako ona ima uticaj na oca ili ce se protiv nje boriti, ako nema uticaj. Musko ce majku da koristi, a sa ocem da se bori, dok su deca....sto moze da potraje, ako se majke mesaju u vaspitanje i sinovima nalaze bolje primere za vaspitavanje nego sto je otac. Zamisli, otkrijes posle recimo deset godina da otac i nije bas dobar primerak za svoju decu? U prevodu ti nisi dobar primer za decu i treba te eliminisati...

Mušku decu treba vaspitavati tako da od detinjstva budu drčni, osioni, sigurni u sebe, neustrašivi, asertivni i socijalno uklopljeni po svaku cenu. Tu presudnu ulogu ima jaka i opuštena muška figura, kao i normalna majka i okruženje. Ukoliko postoji samo ženski uticaj, a otac je odsutan, plus ako je majka naročito nervozna, nesnadjena i histerična, posesivna, stvaraju se uništena deca, plašljiva, povučena, autistična, često predmet vršnjačkog ismevanja, odbacivanja i nasilja. Najbitnije je da je higijena na nivou i da se svi stepeni neformalnog razvoja normalno predju - društvo, socijalna popularnost, eksperimentisanje, prvi alkohol, cigarete, devojke, sloboda, asertivno učešće u pubertetskom životu. Ako to izostane kod muškog deteta ono biva odbačeno i stvara se anksiozna, plašljiva, povučena ličnost. Ništa tu ne pomaže ni učenje i dobre ocene jer su kompleksi užasni i često kasnije predju u psihičku bolest. Najbitnije je za muško dete da po svaku cenu (ovo podvučeno debelim) u formativnom razvoju bude što samostalnije i dobro uklopljeno u društvo. Ako je odbačena jajara, nesiguran, nesnadjen, to ostavlja doživotne posledice, i prenosi se na posao, medjuljudske odnose itd.

Kod ženske dece je najbitnije naći neki balans, da prodju sve stadijume normalnog razvoja, ali ne odu u ekstrem jer time gube poštovanje. Dakle da sve proba i prodje i bude normalna i zna šta hoće u društvu i sa životom, ali bez nekog svesnog promiskuiteta, majmunisanja itd. Dakle ne stavljati okove i preterane zaheve ali i zaustaviti preterivanje ako se krene sa tim jer su muškarci manipulativni vrlo. Znam primer devojke iz dvehiljaditih koju je ortak iz kraja smuvao u tinejdž periodu, terao je da mu puši i snimio to, pa delio sa svima. To su bile dvehiljadite a ne ovo danas, gde je sve to manje više uobičajeno, pa su je onda mnogi iz škole i van nje iskorišćavali pod pretnjom "da ne ode snimak tati putem poruke". Za ovo sam čitao na internetu i čuo od nekih, poznat je slučaj. Dakle devojke su povodljivije i treba paziti, ali ih treba pustiti da se ižive i išlifuju, dobiju malo tvrdju kožu jer je život jako surov.

Što se tiče uspeha u životu tu treba paralelno stvarati nemilosrdnost, agresivnost i veće ambicije, ali jedino ako dete samo ima sklonost ka tome. Dakle ne može od krave da se napravi šar planinac, i zato ako dete više voli provod, lak život, snalaženje, društvo i opuštenost bolje ga pustiti da se samo razvija nego vršiti nasilje nad ličnošću, jer se ode u suprotnost. Nek se on snadje sam i pronadje sebi normalan put, a ne da mu dereš kožu da bude megauspešni bankar ili novi Djoković.

Treba reći da majke najviše unište mušku decu, prosto ženska energija potiskuje mušku i stvaraju se seka perse, plašljivci, nesnalažljivci. Zato je potrebno da se okolina umeša i pravilno vaspita malo muško dete inače sledi mnogo trauma, nerazumevanja života kakav jeste i problema.

Najbitnije je decu ne idealizovati i ne praviti od njih super vaspitane i poslušne idiote, jer to ne prolazi u realnom svetu, svi će ih gaziti. Treba opuštenost i bezobrazluk, inače te vršnjaci neće ceniti.

Najbitnije je decu ne idealizovati i ne praviti od njih super vaspitane i poslušne idiote, jer to ne prolazi u realnom svetu, svi će ih gaziti. Treba opuštenost i bezobrazluk, inače te vršnjaci neće ceniti.
To ja radim tako sto ne komandujem detetu nego ono komanduje meni i ne namecem joj autoritet osim ako sama ne prihvati. Nikada je ne prisiljavam ni na sta i savetujem kako da se ponasa sa drugaricama, pogotovo da preterano ne uvazava druge.
Majka odradjuje drugi deo posla da stekne radne navike i da zna da se bavi domacinstvom.

Ono sto je bitno dete treba osloboditi bilo kakve ideologije i religije. U njenoj sobi nema nikakvih simbola, i ne pominjem joj nista niti
joj punim glavu onime u sta verujem. Prvo smo je dali na gradjansko vaspitanje, ali posto je uciteljica loseg kvaliteta kao i nastava
to smo promenili na veronauk jer je ta uciteljica omiljena kod dece.

Back