Vaspitanje i babe

Šta nećete ponavljati u odgoju vaših roditelja, tj. kako nećete vaspitavati svoju decu ili kako niste? Šta ponavljate voljno, a šta nevoljno?

Nadam se da cu sve ponoviti sto su moji roditelji radili ^^

A najpre se nadam da cu moci da pokazem licnim primerom kako treba da se zivi i deluje - kao sto su i moji roditelji mogli da pokazu :)

Jedino bi vise kontrolisala svoje dete u tinejdzerskom periodu - gde ide i sta radi i sa kim je ;)

Ne zelim deci biti drugarica kao sto se moja majka celi zivot trudila biti meni. Zelim biti mama. Mislim da je to vaznije, vece, lepse i potrebnije.
Mozda tako ne izgleda sa sesnaest ali sa dvadeset i pet sigurno.

Ništa to ne vredi.
Možeš ti da ne ponoviš greške svojih roditelja, ali ćeš zato napraviti neke nove. Svako misli da će biti Roditelj 2.0, ali kada bi zaista svaka naredna generacija roditelja bila bolja od prethodne, onda bismo posle samo 2-3 generacije imali savršene mame i tate, pa samim tim i savršenu decu. A vidi li neko takve oko sebe?

Šta nećete ponavljati u odgoju vaših roditelja, tj. kako nećete vaspitavati svoju decu ili kako niste? Šta ponavljate voljno, a šta nevoljno?
Pa, ovaj... u odgoju svojih roditelja, trudiću se da ne ponavljam greške svojih babe i dede, to jest sve ono što je moje roditelje činilo tužnim i zlovoljnim. U odgoju svoje dece, nevoljno ponavljam komandu "voljno", a voljno "na mestu voljno"!

Ništa to ne vredi.
Možeš ti da ne ponoviš greške svojih roditelja, ali ćeš zato napraviti neke nove. Svako misli da će biti Roditelj 2.0, ali kada bi zaista svaka naredna generacija roditelja bila bolja od prethodne, onda bismo posle samo 2-3 generacije imali savršene mame i tate, pa samim tim i savršenu decu. A vidi li neko takve oko sebe?

A sve i da je savrsen po svom misljenju ne znaci da ce biti savrsen po misljenju svoje dece. Koliko god da smo ih mi vaspitali i bez obzira na nase gene oni su ipak razlicita bica i njihove zelje i ciljevi cesto su razliciti od nasih.

I mislim da svaki covek nesto zamera roditeljima, barem negde u podsvesti. Vecina ljudi se pomiri sa svim njhihovim postupcima i manama tek kad roditelji umru. Moji roditelji su bili super roditelji i nikad im ne prigovaram nista ali cesto uhvatim sebe kako sam postupila prema deci tako i tako samo zato da to ne bude onako kako bi moji postupili sa mnom. Do tada i ne registrujem da mi se nije svidjlao.

moji roditelji nisu znali da se nose sa mojim pubertetom.dopustili su da ih to totalno izbaci iz koloseka
ja sam vrlo spremna :zurka:
nisu mi dopustili da sledim svoje zelje sto se tice skole,pa se to i njima i meni obilo o glavu
mislili su da su batine i kazne dovoljne da me prevaspitaju...
sada su sjajni,al kad sam bila mlada...oni kazu nisu znali kako samnom,toliko sam bila neposlusna i svojeglava i besna
ja sam tolerantnija,flekibilnija,manje zahtevna,umem da zazmurim kad mislim da i nije tako vazno sve videti
oo sto nevojlno ponavljam je da sam posesivna,previse radoznala i volim da se u sve mesam.ne u odlukama,al da za sve kazem sta mislim

Pfffff...pojma nemam...moji su samo trazili da nemam poroke i da budem odlican djak...imali su debelu srecu sa sestrom i sa mnom...
...ne secam se da su nam nesto branili...doduse ni mi nismo bile besna deca, ja pogotovo, a ko ima stariji sestru mahom oponasa njene prohteve tako da...

...vaspitavala bih tolerantno i liberalno, poput njih ali bih mozda pokusala da budem zahtevnija...mi smo znale da budemo dve dangube uz roditeljski amin...mada ko zna, opustale smo se...

...znam samo da sigurno necu biti stroga majka...time neka se bakce druga bracna strana...

Ja ću svoje dete (ako ga ikad budem imala) podržavati mnogo više nego što su mene moji i imaću razumevanja za neke njegove bubice ( razumem zašto moji nisu imali razumevanja, jer slabo da ga može biti kad se grcaš u strahu) i neću biti toliko stroga da ne bi otišlo na stranu na koju je kod mene otišlo.

NEKA razmazena derista ocigledno nisu dobro vaspitana.
Baba je trebala da ih spenkuje po guzi kao male.
Nikad nije kasno.:zper:

- - - - - - - - - -

Ja ću svoje dete (ako ga ikad budem imala) podržavati mnogo više nego što su mene moji i imaću razumevanja za neke njegove bubice ( razumem zašto moji nisu imali razumevanja, jer slabo da ga može biti kad se grcaš u strahu) i neću biti toliko stroga da ne bi otišlo na starnu na koju je kod mene otišlo.

izbrisi se smore rusis mi aluziju

Ja ću svoje dete (ako ga ikad budem imala) podržavati mnogo više nego što su mene moji i imaću razumevanja za neke njegove bubice ( razumem zašto moji nisu imali razumevanja, jer slabo da ga može biti kad se grcaš u strahu) i neću biti toliko stroga da ne bi otišlo na stranu na koju je kod mene otišlo.

ti dakle kriviš svoje roditelje za svoje fejlove. tipično. ali za tinejdžerke. trebalo bi da si odavno izašla iz te faze, šta li se desilo :think:

Brigu o tome sta ce svet da kaze :roll:
Ono porodicno, coporativno drzanje- kao plemenski savez. Nema! Ne tice se tamo neku tetku, strinu... sta moje dete radi.
Ne ucim ga da se drzi obicajnih normi. Samo moralnih.

Ono sto su govorili stariji, a sto samtram ispravnim je : bolje da ono (dete) place sada nego ja posle. Za neke stvari i odluke jesu mali i iako im sada ne ide u prilog kasnije ce im znaciti.

Back