Vasiona, univerzum, svemir, kosmos... ???

Evo ovde ima vasiona:

1. Vasiona

Vasiona je istoznačna sa pojmom vaseljena (vas + seljena) koja u osnovi znači "sva naseljena (zemlja)", odnosno Svet. Kod pojma vasiona tvorba pomo'u istih korena je nešto drugačija: vas + selna → vaselna → vaseona → vasiona. Osnovno značenje kategorije "sva zemlja" (Svet) prošireno je na univerzum.

2. Astal
Povratnica iz mađarskog (srpski stol u mađarskom postaje asztal i vraća se kao astal; slično je s imenicom šargarepa, tj. žarkarepa)

3. Vaskrese

Ruski: Христос воскресе!
Srpski (prema ruskom): Hristos voskrese/vaskr(e)se! (ovo je 3. lice jednine aorista glagola воскреснуть prema slavjanoserbskoj (ruskoj) gramatici; srpski aorist 3. l. j. od vaskrsnuti bio bi vaskrsnu).

vъz- (uz-) + prasl. *krъsnǫti (rasti, razvijati se) → vъskrьsnǫti → vaskrsnuti → uskrsnuti

Vasmerov etimološki rečnik:
GENERAL: др.-русск., ст.-слав. въскрьсениѥ ἀνάστασις (Супр., Euch. Sin.), въскрѣшениѥ -- то же (Супр.). Из "день воскресения (из мертвых)" получилось знач. "воскресный, нерабочий день". Первонач. в этом знач. употреблялось неде́ля, откуда понеде́льник. Ввиду наличия вос- (а не вс-) заимств. из цслав.

Da stavim Vasmera i za vazduh:

во́здух
GENERAL: I., заимств. из цслав., ср. ст.-слав. въздоухъ ἀήρ (Супр. и др.). Ср. воз- и дух, а также чеш., слвц. vzduch -- то же.
GENERAL: II. "покров на сосудах со святыми дарами" (Лесков и др.). Связано с предыдущим словом как калька греч. ἀήρ -- то же (см. Софоклес 86), также -- κάλυμμα. возжа́, см. вожжа́.

Za vasionu bi lepa ideja etimologije mogla da bude vas + siona gde bi siona dolazilo od glagola sejati (preko sijna), u značenju sva (na)sejana (o noćnom nebeskom svodu).

Svemir ti se naziva ono sto mi vidimo sa zemlje kada vidimo mesec i zvezde, univerzum vide astronauti kada napustaju zemlju.
Kosmos ti je ono kada salju ljudi po nekoliko milijardi km satelite u "kosmos" daleko.
Vasiona ti je mlecni put i ostale galaksije unutar njih.
Da li te je ogovor udostojio?

Ne bih se slozio. Pojmovi su sinonimi samo sto je Kosmos grcki a sve ostale su srpske.
Svemir (sve + mir). Mir je svijet pa bi ovo znacilo celokupan svijet.
Vaseljena verovatno celokupan naseljeni svijet.

Vasiona nije samo mlecni put veci isto citav Svemir odnosno Vaseljena. Mi imamo dovoljno dva domaca naziva za nasu galaksiju: Mlecni put i Kumova Slama.

Ono sto mene interesuje je odakle naziv Kumova slama? Kako je nastao taj pojam i zasto bas Kumova slama?
Meni je cale jednom rekao, ali cisto sumnjam da je to to, da je to kao kum kad uzme slamu sa jednog stoga pa kako ju nosi tako po zemlji padaju slamcice, tako i zvezde u nasoj galaksiji su nastanjene haoticno na slican nacin. Ono kao "random".

Poslednja izmena:
Ono sto mene interesuje je odakle naziv Kumova slama? Kako je nastao taj pojam i zasto bas Kumova slama?
Meni je cale jednom rekao, ali cisto sumnjam da je to to, da je to kao kum kad uzme slamu sa jednog stoga pa kako ju nosi tako po zemlji padaju slamcice, tako i zvezde u nasoj galaksiji su nastanjene haoticno na slican nacin. Ono kao "random".

Добро ти је рекао ћале :)
У потпунијој причи кум није добио дозволу да однесе сламу, па је однео кришом.Зато је остао траг на небу као подсетник да се од кума не краде ("“Kum kuma kad krade i preko neba se znade”. )
http://www.b92.net/zivot/nauka.php?nav_id=309475

Много су лепи призори са Земље
https://www.google.rs/search?q=milk...X&ved=0ahUKEwjh4tWY54nLAhUoD5oKHdskAvYQsAQIGQ

Та кумова стаза пролази кроз центар галаксије, отприлике дели галаксију на два приближно једнака дела
http://static.astronomija.co.rs/dubokisvemir/galaksije/mlecniput/
па ми прича делује као географска одредница докле је једно, одакле друго (бело- црно и слично)

То што се види као Млечни пут или Кумова слама је попречни пресек наше галаксије гледане изнутра, која је спљоштена у облику диска.
Млечни пут се зове тако по млеку које је потекло са Зевсове жене Хере, краљице богова, када је отргла Херакла са сисе. Наиме, Зевс је доби сина Херакла од смртне жене, па да би, ваљда, постао бесмртан Зевс га је подметнуо заспалој Хери да га подоји. Хера се пробуди и кад угледа дете тако га јако тргне да је млеко потекло преко целог неба.

:)

Back