Ваши тестови дискова, искуства, препоруке, информације.

• Začetnik teme Začetnik teme zx16
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ипак, да би имао бољи увид, покренуо сам тест са AIDOM:
4.png

5.png

И управо је карактеристика теста записа адекватна томе да је исти коришћен. Како другачије објаснити недостатак SLC кеша? То ми још говори, да је највероватније у питању QLC меморија, што сам касније и проверио тестом Вађима Очкина:
83c906.png

Да би добио реалну слику теста записа, урадио сaм secure erase диска и поновио тест записа:
3d0fbb.png

Да, ово је већ друга прича али још једно уверавање о кинезима као преварантами!
Још сам пусто тест са TxBENCH:
de410f.png

46ec1e.png

Закључак препуштам вама! Могу само додати, жалио сам се Алију и вратили су ми пола суме тако да ме је овај диск коштао 10€.
Исти сам касније уградио у један нот бук који има SATA II брзину и служи за сурфовање и гледање и слушање спотова.
У сваком случају, мада сам на крају и зарадио, никада више такав диск нећу куповати!

Следећи кинез, који сам узео, за ситне паре је SSD XRаy 256gb.
За разлику од претходног, Goldenfir, овај долази у нормалном паковању:
џраѕ.PNG

На жалост, овај је у пластичном кућишту. Прошле године сам имао прилику да видим диск овог произвођача и он је био у металном кућишту.
Унутар се налази:
х1.PNG

већ стандардно уобичајен контролер за кинезе, Silicon Motion 2259XT. Захваљујући програму Вађима Очкина да видимо тип меморије:
Снимок.PNG

Као што се да видети, у питању је Micron QLC.

Тестови диска:
h2.PNG

И као што се да видети, за разлику од претходног кинеза, овај је сасвим прихватљив. Први закључак, контролер Silicon Motion 2259XT је далеко боље решење од кинеског Yeestora са истим типом меморије QLC.
Сем тога, дошао је нов, не коришћен:
x3.png

Сем добрих резултата за ту ценовну категорију, пријатно ме је изненадио и са стабилном температуром у раду. Није прешла 50 степени ни после тестова.
Ето, ако неко пожели јефтин кинески диск чисто да има информацију о овом моделу.

Тест SSD диска Samsung 860 EVO 250 GB од пре пар година.
Пошто је исти и даље актуелан, посебно за освежавање старих лап топова, није лоше подсетити се истог.
Самсунг 860 EVO је најпродаванији SATA SSD. Овај диск спада у најбрже SSD дискове, користећи V-NAND технологију и поуздан контролер са одличним алгоритмом. Произведен је у широком спектру фактора облика како би одговарао већини хост уређаја.
Самсунг.PNG

Брзине читања и писања су стабилне, чак и под највећим оптерећењима и при мултитаскингу. Покретан технологијом Intelligent TurboWrite, 860 EVO постиже секвенцијалне брзине уписа до 520Мbps. Секвенцијална брзина читања достиже 550 Мbps. Величина бафера TurboWrite повећана је са 12Gb на 78Gb за веће брзине преноса датотека.
Sam.PNG

Sam1.PNG

Диск сам уградио у лап топ другару и исти ради већ четири године без проблема. Једино што је ограничен стандардом SATA II на лап топу.
За ове четири године није било ни једног проблема и од срца га препоручујем свима којима треба SSD са SATA интерфејзом.

Самсунг је већ дуго централни играч на тржишту SSD дискова. Супериорност јужнокорејског произвођача сасвим је природна. У последњих неколико година нуди најбоље SSD дискове на тржишту, који надмашују конкуренцију по перформансама, подршци и поузданости. Самсунг је своју технолошку супериорност демонстрира на растућем тржишту NVMe дискова поставши један од првих произвођача који је видео обудућност у новом интерфејсу велике брзине. Самсунг је већ дуго лидер у овом сегменту, нудећи корисницима најбоље SSD дискове ове класе.
Jедан од њих је већ добро познати EVO 970 PLUS.
е250.PNG

Потрошачка SSD индустрија ће се вероватније деградирати у целини. На пример, уместо MLC NAND, почели су да користе ТLC NAND, а QLC NAND заузима све више простора на тржишту. Перформансе меморијских чипова почеле су да падају, а произвођачи покушавају да надокнаде губитак триковима попут СЛЦ режима.
Самсунг SSD дискови имају најбољи баланс цена - перформансе. И даље нуде висококвалитетни производ који одговара стварним спецификацијама. Стабилан и висок ниво перформанси је већ заштитни знак овог произвођача.. Можете их купити на слепо и добити стабилан и квалитетан диск. Маркетинг компаније у овом погледу је искрен, без омаркентишких улепшавања.
Укратко, Самсунг 970 ЕEVO Plus је унапређење познатог 970 EVO, припремљеног на прелазак на гушћи ТLC 3D V-NAND пете генерације са 96 слојева. Обични 970 ЕVO користио је 64-слојну меморију четврте генерације, док нова генерација има смањене трошкове производње, а с друге, побољшане перформансе и мању потрошњу енергије. Масовна производња 96-слојне меморије започела је у Самсунг фабрикама још у јулу 2018 године.
3.PNG

тџ.PNG

rev80757_00239de2c3e572346e5e7d4951391c0d.jpg
4edf860032.png

На Самсунг 860 ЕVO, прелазак на 96-слојну меморију није имао смисла. Карактеристике 860 ЕVO у великој мери ограничене контролором и SATA интерфејсом, па је произвођач одустао од примене ове меморије за овај модел. Али у случају диска 970 EVO PLUS, промене су заиста биле врло приметне.
Флеш меморија пете генерације добила је ажурирани интерфејс Toggle DDR 4.0 са 40% повећањем ширине опсега, као и смањеним радним напоном са 1,8 на 1,2 V. Поред тога, латенције су се у њему приметно смањиле, брзина писања у ћелије повећала се за око 30%, а време одзива приликом читања смањило се за 37% - на 50 μs. Другим речима, употреба нове 96-слојне меморије, под условом да је фирмвер правилно оптимизован, може повећати перформансе диска, као што показује Самсунг 970 EVO PLUS. У њему су се повећале све основне карактеристике перформанси: и линеарна брзина писања и перформансе током случајних операција, а реч је о прилично приметном напретку.
С обзиром да му је данас цена знатно нижа него у моменту појаве на тржишту, свако ко жели поуздан и брз оперативан диск може слободно купити овај модел и неће се покајати.

Пошто сам у претходним постовима колико толико објаснио оно што је важно за разумевање рада SSD-а, сада мала информација о томе, како је нови SSD Samsung 980 јефтинији од старог SSD-а из серије 970 EVO Plus?
Да би се постигла добра брзина писања потребна је DRAM меморија. То значи, на плочу се поставља чип задужен за то. Проблем је у томе што он физички заузима простор а повећава и цену. Kако је то решено, објаснио сам у посту о SLC кеш меморији.
И сада долазимо до решења на серији Samsung 980 и 980Pro.
Kако се диск који нема сопствени DRAM бафер може тако успешно надметати са моделима претходних генерација који су имали такав бафер? А одговор је на три слова: HMB.Ово је скраћено име технологије Host Memory Buffer - једна од важних карактеристика коју је NVМе 1.2 спецификација са собом донела. Њагова суштина лежи у чињеници да захваљујући DMA (direct memory access, DMA) функционалности PCIе магистрале, управљачки склоп погона има могућност да сам организује директан приступ RAM-у рачунара, који користи уместо приступа локалном DRAM баферу. Другим речима, предмеморија табеле за превођење адреса за дискове са подршком за HMB (а Samsung 980 је један од њих) и даље постоји, али се налази не локално, већ у RAM-у рачунара.
Простим речником речено, серија 980 је паразит али добар паразит.
То му омогућава да буде јефтинији од 970EVO Plus али не и бољи. Опет, те разлике види синтетика а просечан корисник тешко или никако!

Пошто немам на лагеру Samsung 980, пренећу тест на основу неколико прочитаних тестова на иностраним форумима. Из сваког ћу издвојити оно, што је суштински важно за тест диска.
Прво да поновим, оно што сам већ у овој теми написао, овај диск је "паразит"! Уместо свог DRAM-a или SLC кеша, користи RAM меморију рачунара.

sm.hmb.800.png

То је и објашњење његове ниже цене у односу на претходну генерацију из горњег поста. Једноставно, мање хардвера, мање пара.
Диск долази у стандардном паковању за Samsung:

1.PNG

2.PNG

Сви смо одавно научили номенклатуру SSD уређаја које Samsung користи за потрошачке SSD дискове. Завршница PRO у имену диска јасно говори да је ово водећи производ, EVO је масовно решење, а QVO је SSD уређај почетног нивоа. Али почетком ове године компанија је прекршила уобичајену хијерархију - представила је Samsung 980, који у свом имену нема "реп" од три слова. Врло је вероватно да се то догодило јер одељење за маркетинг јужнокорејског произвођача једноставно није могло да одлучи у коју ће класу класификовати нови производ пошто компанија до сада није објавила ништа слично.
Појавом Samsung-а 980 је и крај QVO серије, јер је то био базични NVMе диск чија је главна содлика његова ниска цена с обзиром да је користио четворобитни QLC 3D V-NAND, а Samsung 980 користи ТLC 3D V-NAND-у. У исто време, он не може да оконча серију ЕВО, пошто назив 980 ЕВО још увек није представљен.

Прво, Samsung 980 подржава само интерфејс PCIе 3.0, а не и напреднији PCIе 4.0, a друго, према карактеристикама не можете га ни третирати као буџетски диск. Он би био, речено телефонским речником EVO Light. Чињеница је да је Samsung 980 диск без бафера, односно први NVMе SSD јужнокорејског произвођача, из чијег је интерфејса уклоњена RAM меморија типа DRAM.

Овај диск нам је, по свему судећи, најава нове пословне концепције на тржишту дискова? Није реч само о најповољнијем NVMе SSD диску компаније него и одличној конкуренцији јефтиним PCIе дисковима попут WD Blue SN550 или Intel SSD 660p/665p/670p. Његов главни циљ је да преусмери пажњу купаца који и даље више воле SATA дискове ка решењима са NVMе интерфејсом. Напокон, Samsung 980 брише јаз у цени између решења са различитим интерфејсима, истовремено нудећи знатно веће перформансе.

Пошто у посту не може бити више прилога, у следећем је наставак теста!

Перформансе малог блока

У лежерном читању, несавршеност диска Samsung 980 да се видети. Операције читања су управо она врста радног оптерећења под којим се DRAM бафер најактивније користи. Будући да овај модел нема свој бафер, он je нешто слабији од претходника, Samsung 970 ЕVО. Али релативне перформансе Samsung 980 и даље изгледају добро у односу на решења других компанија. Новина успева да заобиђе не само буџетске дискове Intela и WD-а, већ чак и PCIе 4.0 дискове са контролером Phision Е16.

Штавише, мешовитим операцијама малих блокова, Самсунг 980 се пење на врх графикона. У овом случају се испоставило да је упоредив у перформансама са Самсунгом 970 ЕVО и заобилази не само Corsair Force MP600 са контролером Phision, већ чак и ADATA XPG Gammix S11 са контролером SM2262ЕN.

Генерално, синтетички тестови који користе типична оптерећења рачунара омогућавају нам да кажемо да Samsung980 уопште не личи на компромисно решење. Технологија HMB добро надокнађује недостатак бафера и у неким ситуацијама и заиста омогућава да се Samsung 980 доживљава као модернији аналог Samsung970 ЕVО, који је био популаран у прошлости (али не и Samsung 970 ЕVО Plus).

Режим температуре

Логично је очекивати ниске радне температуре од диска нивоа Samsung 980. Није тако брз као његови рођаци високих перформанси, а његов Pablo контролер није нимало једноставнији од Phoenix-a или Elpis-a.

На први поглед, пракса није у супротности са овом претпоставком. Температура на којој Самсунг 980 укључује заштиту је 82 степена, а петоминутно непрекидно оптерећење мешовитих линеарних операција, које се састоје од 70% очитавања, не загрева овај SSD ни до блиских вредности, судећи према очитавањима његовог сопственoг сензора. Максимално загревање које смо успели да забележимо на тесту било је 74 степена. То значи да овом SSD-у не прети пад перформанси због прегревања.

20210322_015521_A.jpg

Закључак:

Самсунг сасвим с правом није назвао свој NVMе диск без бафера 980 EVO него просто 980. Тест показује да је ово решење, без бафера, слабије од готово било ког NVMе SSD-а са DRAM бафером. Она се манифестује одмах, чим постоји потреба за читањем значајне количине података са Samsung 980 у једном цугу. У овом случају, HMB технологија не успева, а диск је преоптерећен. Из тог разлога очигледно није добра идеја употреба овог дискаа као складишта на диску са брзим приступом. Друго је питање колико корисника има потребе за таквим режимом?

Међутим, описани случај је можда једини случај у којем Samsung 980 изгледа слабије у односу на друге дискове. Ако од диска не тражимо да истовремено даје податке у великим деловима (десетине гигабајта), тада његове перформансе изгледају сасвим прихватљиво. У многим случајевима се испоставља чак и брже од одлазећег Samsung 970 ЕVО, па је стога прихватљиво сматрати га модернијом заменом за овај популарни модел. Нема сумње да је Samsung бар успео да направи најбољи SSD без бафера до сада. Штавише, наслов најбољег буџетског NVMе диска применљив је и на Samsung 980, јер је формула „ТLC минус DRАМ“ коју нуди јужнокорејска компанија очигледно је боља од формуле „QLC плус DRAM“ коју користе многи други произвођачи.
У сваком случају, за просечног корисника, ово решење ценом и квалитетом и перфомансама за сада нема достојног конкурента!

Компанија TrendForce је објавила однос снага на глобалном тржишту НАНД флеш меморија за први квартал ове године. Индустрија је показала раст, упркос потешкоћама у производњи и снабдевању полупроводничких компоненти.

nand1.jpg

Обим тржишта, у новчаном износу, износио је 14,82 милијарде $, што је за 5,1% више у односу на последњи квартал прошле године.

Аналитичари процењују да се укупан капацитет испоручених NAND флеш чипова повећао за 11% у кварталном периоду. Истовремено, просечни трошак овог производа смањио се за 5%.

nand2.jpg

Највећи играч на тржишту је Samsung са уделом од око 33,5%. У последњем кварталу 2020. јужнокорејски гигант је контролисао 32,9% индустрије.
Кioxia је на другом месту са 18,7%, док је WD освојио бронзу са 14,7%. На листи водећих добављача такође су SK Hynix, Micron и Intel,, који су показали резултате у првом кварталу 2021. године са 12,3%, 11,1% и 7,5%, респективно.

Занимљиво је да сви остали добављачи NAND чипова колективно контролишу само 2,1% светске индустрије.

Напомиње се да тржиште расте пре свега због добре потражње за флеш меморијом у сегментима лаптопа и паметних телефона. Истовремено, у сектору дата центара испоруке нису превише високе због превелике понуде у прошлости.

Имам лап топ купљен још 2010, и тада један од првих са процесором i5. Наравно, време је учинило своје и решио сам да га освежим. Заменио сам му рам меморију, WiFi карту са уграђеним блутутом и на неком снижењу купио Seagate BarraCuda ZA500CM10002.
Seagate долази у металном кућишту:
с1.PNG

Као што се да видети, контролер је Seagate STXZA01EA3B7 за који сам негде пронашао да је у ствари ребрандирани Phison PS5010-S10. Колико је ово тачно, не знам и није много ни битно. Битан је комплетан утисак о овом хардверу.
На плочици се може видети и осам меморијских чипова TA59G55AIV по 64Gb сваки, што му у збиру дају 512Gb док у реалном, рачунар види 465Gb и DRAM меморија NANYA NT5CC256M16ER-EK
Према званичним подацима, овај ssd:
Currently unavailable.

Compatible Devices Desktop
Brand Seagate
Digital Storage Capacity 500 GB
Hardware Interface SATA 6.0 Gb/s
Type of product 2.5 inches
About this item
Storage Capacity: 500 GB
Maximum read transfer rate: 560 MB/s
Maximum write transfer rate: 535 MB/s
Endurance (TBW): 249 TB

С обзиром да је мој стари лап топ ограничен стандардом SATA II, мерење брзине на SATA II може бити само до 3.0Gb/s. убацио сам диск у адаптер (зато се на тесту да видети контролер JMicron Tech) и прикључио на нов рачунар на USB 3.1
с3.PNG

Tестови брзине читања (партиција C и D као и AIDA):
с4.PNG

Тест брзине записа нисам радио јер сам већ на диск убацио ОС па ме мрзело да све бришем а, сем тога, с обзиром да користи DRAM уместо SLC кеш меморије, тест записа је сигурно ок. У сваком случају на SATA II брзина записа је одлична.
Oдмах би издвојио то што је без обзира на тестове и рад, температура била стабилна и ни у једном моменту није прелазила 45°С.
С обзиром на то да је овај модел скинут са производње, теже га је наћи. Ја сам га купио на неком снижењу за непуних 40€ и гаранцијом од пет година.
На жалост, стари лап топ је SATA II и шта је ту је. У сваком случају, он је сад далеко бржи и стабилније ради тако да се овај апгрејд, уз замену RAM меморије и WiFi картице исплатио.

Једна интересантна вест за све. Western Digital купује јапанског произвођача меморијских чипова, Kioxia. На тај начин жели да избије на прво место у свету.
За сада је позиција:
1- Samsung
2-Kioxi
3- Western Digital

Више од годину дана нисам качио ништа од тестова. Проблем је што се у Србији мало купује са Али експреса па рецензије таквих дискова немају неког смисла.
Купио сам у суботу, 17.09. 22. диск NETAC N600S NT01N600S-256G-S3X. Пошто се исти продаје и у Србији, можда ће некоме бити од користи мој тест.
Да почнем. Муштерија ми је донела стари лап топ, Acer Aspire V3-571G, на оправку. Кочи, греје се, не раде све типке на тастатури...све у свему треба му сервис. Ок, отворио, очистио, заменио пасту, заменио тастатуру и решио да заменим стари хард, који је исправан али спор:
CrystalDiskMark_20220918191553.png

На нету сам погледао шта је јефтино а добро, јер улагати велики новац у стари рачунар нема смисле. Одабрао сам NETAC N600S NT01N600S-256G-S3X јер једини нуди гаранцију од 5 година и још је на попусту:
82ce06.jpg

Коштао ме је у динарима 2.600 динара.
viber_slika_2022-09-18_10-09-21-883.jpg
viber_slika_2022-09-18_10-09-21-951.jpg

Интересантно, на кутији пише 3 године а увозник даје 5 година. Баш лепо.

Кужиште самог диска је од пластике, сасвим очекивано за овај сегмент дискова:
viber_slika_2022-09-18_10-09-21-923.jpg

Визуелно ништа посебно тако да сам одмах кренуо на конкретно.
Наравно, одмах сам га отворио да видим шта је под хаубом:

viber_slika_2022-09-18_10-09-21-627.jpg

viber_slika_2022-09-18_10-09-21-335.jpg

disk.jpg

Контролер Maxio MAS0902A-B2C у рангу са Silicon Motion SM2258XT, Phison PS3111-S11, Marvell 88NV1120. У преводу, типичан контролер за овај сегмент!
Такав контролер сам сретао и на брендираним дисковима АDATA, Apacher, Patriot. Сасвим ок контролер са два језгра, има и са једним.
Контролер Maxio MAS0902A-B2C ради без буфер DRAM-а. Рекох, ради на два језгра и подржава контролу грешака AgileECC 2 и SLC-кешировање WriteBooster 2, технологију Virtual Parity Recovery и т. д.
Меморијски чипови YMTC 3dv2-64L TLC су од кинеског произвођача Yangtze Memory (кинески државни произвођач интегрисаних полупроводничких уређаја специјализован за чипове и флеш меморије. Основан 2016. године у Вухану). Ова врста меморије се може видети на Patriot Burst диску. Једина разлика је у томе што на Patriot QLC диску, а овде ТLC.

Да видимо шта каже синтетика?
Netac.png

CrystalDiskMark_20220918191018.png

Прво што ми је пало у очи, кинез са сензором температуре. Гомила кинеза ми је прошла кроз руке без сензора. Диск је нов, брзина изнад мојих очекивања. Пријатно изненађење!

Због ограниченог броја фотографија, тест мора из два дела!

Да видимо још пар тестова (што више, слика је реалнија):
НЕТАК.jpg

as-ssd-bench Netac SSD 256GB 17.09.2022 16-41-08.jpg

as-copy-bench Netac SSD 256GB 17.09.2022 16-44-46.jpg

За крајњи тест одабрао сам AIDU:
diskbench p.jpg

diskbench r.jpg

Бруина читања, линеарна, стабилна. Супер.
Брзина снимања, пријатно изненађење!!!
Огроман број дискова без DRAM меморије има SLC кеш 30-35% аонда нагло пада испод 100MBs.
Овде, неких 15% на пуној брзини па пад на још увек респектабилну брзину са мањим колебањима, до 180MBs и тек после 80% заузећа диска брзима пада на брзину коју брендирани Kingston A400, скупљи за 50%, има од самог почетка:
d3a431.jpg

Тест сам радио на празном диску и старом лап топу. Мислио сам да поновим тест на диску али да је попуњен са неких 40% али нисам видео сврху јер су ме резилтати пријатно изненадили.
Шта могу да кажем као закључак? Одличан диск, када се узме у обзир цена, перфомансе, гаранција. Једини минус му је темперетура од 55 степени после малтретирања са аидом.

Препоручујем вам овај диск као идеално решење за апгрејд неког старијел лап топа. Као што видите, са својим перфомансама, не обраћајући пажњу на име, превазилази многе брендиране дискове!

Poslednja izmena:
Да видимо још пар тестова (што више, слика је реалнија):
Pogledajte prilog 1224017
Pogledajte prilog 1224018
Pogledajte prilog 1224019

За крајњи тест одабрао сам AIDU:
Pogledajte prilog 1224021
Pogledajte prilog 1224026
Бруина читања, линеарна, стабилна. Супер.
Брзина снимања, пријатно изненађење!!!
Огроман број дискова без DRAM меморије има SLC кеш 30-35% аонда нагло пада испод 100MBs.
Овде, неких 15% на пуној брзини па пад на још увек респектабилну брзину са мањим колебањима, до 180MBs и тек после 80% заузећа диска брзима пада на брзину коју брендирани Kingston A400, скупљи за 50%, има од самог почетка:
Pogledajte prilog 1224028

Тест сам радио на празном диску и старом лап топу. Мислио сам да поновим тест на диску али да је попуњен са неких 40% али нисам видео сврху јер су ме резилтати пријатно изненадили.
Шта могу да кажем као закључак? Одличан диск, када се узме у обзир цена, перфомансе, гаранција. Једини минус му је темперетура од 55 степени после малтретирања са аидом.

Препоручујем вам овај диск као идеално решење за апгрејд неког старијел лап топа. Као што видите, са својим перфомансама, не обраћајући пажњу на име, превазилази многе брендиране дискове!
Pa većinom ljudi preporučuju name brand ssd-ove...

Pa većinom ljudi preporučuju name brand ssd-ove...
На основу имена а не тестова? Добар маркетинг!
Ево, показао сам тест снимања "Кинеза' и брендираног диска. Кинез га шије само тако. Кинез има већу брзину, дупло већи ресурс у TBW, боље карактеристике на тесту, дужу гаранцију а нижу цену!
Купујте име а не диск.

BIWIN ПОКРЕНУО БРЕНД BIWINTECH​

orig_blog_977117_0.jpg

BIWIN Storage Technology Co., LTD., водећи произвођач флеш меморије и DRAM-IC производа, познат у Русији по меморијским модулима и дисковима који се испоручују под брендом hp, лансираo je сопствени брен RАМ-а и SSD уређаја - Biwintech . Нови артикли су већ доступни у САД и Русији.

Проглашен за једног од 10 најбољих произвођача чипова за складиштење података у Кини, BIWIN има преко 25 година искуства на тржишту складиштења и меморије. Компанија се може похвалити независним софтвером, хардвером, фајрмвером, алгоритмом за складиштење и могућностима развоја процеса, и једна је од ретких предузећа за складиштење података у Кини која могу да дизајнирају чипове и да их праве и тестирају.

Biwintech , бренд нуди производе дизајниране да забележе и сачувају ваше најдрагоценије успомене. Без обзира на ваша професионална или лична интересовања, Biwintech меморија и SSD- ови ће сигурно испунити све ваше захтеве.

С обзиром на изузетно прихватљиву цену, наручио сам један, чисто да га видим и пробам.
цена.PNG

Диск од 512Гб за 2772 рубље или 5.800 динара.
кутија.PNG

Кућиште је израђено од алуминијума са одличном финалном израдом. Визуелно делује јако квалитетно.
кућ.PNG

Наравно, интересовало ме је шта је унутар кућишта али је заштићен налепницом. Тест каже:
Listing.PNG

Ипак нисам одолео знатижељи и отворио сам га:
хард.PNG

Као што видите, диск је са контролером Maxiotek MAS0902A-B2C (као и горе тестирани Netac). Да поновим, контролер Maxio MAS0902A-B2C у рангу са Silicon Motion SM2258XT, Phison PS3111-S11, Marvell 88NV1120. У преводу, типичан контролер за средњи сегмент!
Такав контролер сам сретао и на брендираним дисковима АDATA, Apacher, Patriot. Сасвим ок контролер са два језгра, има и са једним.
Контролер Maxio MAS0902A-B2C ради без буфер DRAM-а. Рекох, ради на два језгра и подржава контролу грешака AgileECC 2 и SLC-кешировање WriteBooster 2, технологију Virtual Parity Recovery и т. д.
За разлику од претходног диска, овај долази са меморијом од Samsunga. Коришћена je Samsung флеш меморија, 256-Гб 64-слојнa 3D NAND TLC.
Производња тог типа почела је пре 5 година. Да ли се још увек производи, или је то нека залиха, нисам нашао никакве информације. Није најкапацитетнија и брза по савременим стандардима, али тако мали кристали омогућавају контролеру да ради са максималним паралелизмом, што позитивно утиче на укупне перформансе SSD-а.
На једној страни се налазе само два меморијска чипа са ознаком BW29F1T08EMHAFS4. Прва два слова односе се на произвођача диска.

Да видимо и мало синтетике:
CrystalDiskInfo_20220921172921.png

Biwintech SSD SX500 512GB.png

Брзина је више него добра.
Пропустио сам га и кроз АIDU али празног:
та.PNG

SLC кеш са максималним перформансама је само око 35 ГБ, а онда пада на неких 170 МБ/с, што је веома добар резултат за овај сегмент диска. Радећи претходни тест диска, са истим контролером, баш ме је интересовао овај тест. Карактеристика записа је готово идентична, са тим што је претходни модел (Netac) имао прегревање што је узроковало тротлинг и карактеристика је мало другачија док су брзине готово идентичне.
Овде прегревања нема, кућиште је од алуминијума. Чак сам мишљења да испод контролера ставим термо траку да боље одводи топлоту контролера на метално кућиште.
Не знам да ли се продаје у Србији али, ако налетите на исти негде у продаји, чисто да знате да је одличан диск средње категорије.

Сем, горе приказаног, диска Biwintech купио сам још два диска на акцијама, од по 512gb.
viber_slika_2022-10-23_10-01-19-755.jpg

viber_slika_2022-10-23_10-02-38-134.jpg

Biwintech SX500 платио сам 2772 ₽ или 5.349 динара
Colorful SL500 на акцији за 2 079 ₽ или 4.011 динара
Apacer AS350 на акцији за 2060 ₽ или 3975 динара
Курс на дан 23.10. 22.
Направио сам тестове и ових дана ћу их окачити.

Управо сам из аутомата за пријем пошиљки подигао и диск ADATA XPG SX8200 Pro 512gb, који сам такође купио на акцији за 3255₽ или 6280 динара и гаранцијом од 5 година.
IMG_20221023_142256.jpg

IMG_20221023_142339.jpg
IMG_20221023_142350.jpg

IMG_20221023_142424.jpg

Њега тек треба да тестирам и упоредим са Samsung 970 EVO Plus.

Back