Postoji pretpostavka da je Jovanovic,mozda najcesce prezime kod Srba.Mozda.Znate li vi poreklo svog prezimena?!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Postoji pretpostavka da je Jovanovic,mozda najcesce prezime kod Srba.Mozda.Znate li vi poreklo svog prezimena?!
Mozda mnogi ,koji se isto prezivaju kao ti,to ne znaju a zeleli bi da znaju?!![]()
zna li neko poreklo prezimena Božić ? ako je -ić sufiks značenja "sin od" onda su Božići deca boga
ja znam da je prisutno i kod Srba i kod Hrvata
moji pradeda je dobio zemlju u Vojvodini posle prvog svetskog rata, znam da je imao odlikovanje Karađorđeve zvezde , poreklom su sa Korduna, ne znam tačno mesto...
a mozda si hrvat![]()
možda , i venčani kum je Hrvat , nije to nikakav bauk ...
Ima jedna zanimljiva prica vezana za moje prezime.
Moje je prezime Tanackovic, i prica kaze da svi Tanackovici, Atanackovici i Tanaskovici poticu od izvesnog Tanacka koji se sredinom 17. veka doselio iz Zapadne Hercegovine na podrucje Podrinja.
Svi su na pocetku bili Tanackovici, ali je onaj deo Tanackovica koji je bio u delu bosne pod AustroUgarima vremenom postao Tanaskovic, iz razloga sto je veoma tesko u nemackom jeziku uopste izgovoriti Tanackovic, kao i zbog ceste greske u njihovim knjigasma gde je umesto "c" upisivano "s".
Atanackovici su opet nastali u vreme kada su za sirotinju bile organizovane javne kuhinje, u doba Turaka.
Hrana se delila po azbucnom redu, te je jedan deo Tanackovica, da bi pre stigao na red svom prezimenu dodao slovo "A"..
Tasko su nastali Atanackovici.
Ovo je verovatno samo spekulacija, ali mi se cini prilicno realnom i istinitom.
PS:Na seoskom groblju u selu odakle je rodom moj otac, trecinu groblja zauzimaju grobovi mojih predaka Tanackovica, i najstariji spomenik na kojem se moze procitati neki podatak datira iz dvadesetih godina 19. veka.
Na primijer u centralnoj Bosni odakle sam ja, ako se neki čovjek zove Božo, njegovog sina će zvati Božin sin, dakle prezime će mu biti Božić, dok u istočnoj Bosni, Hercegovini i Crnoj Gori, njegovog sina će zvati Božov sin tako da ćemu i prezime biti Božović. Znači sve zavisi od akcenta i od kraja gdje je prezime nastalo.
A Božiji sinovi se prezivaju Bogovići-![]()
Na primijer u centralnoj Bosni odakle sam ja, ako se neki čovjek zove Božo, njegovog sina će zvati Božin sin, dakle prezime će mu biti Božić, dok u istočnoj Bosni, Hercegovini i Crnoj Gori, njegovog sina će zvati Božov sin tako da ćemu i prezime biti Božović. Znači sve zavisi od akcenta i od kraja gdje je prezime nastalo.
A Božiji sinovi se prezivaju Bogovići-![]()
mislim da izvedenice tipa bozin sin se vecinom odnosi na katolicku populaciju
pa ima li ijedan srbin na ovom forumu
zapadna hercegovina kazes,pogledat cu
Nema to veze. To samo zavisi od kraja iz koga prezime potiče. Na primjer u Crnoj Gori ćeš sresti srpska prezimena kao što su Božović, Perović, Jovović ili muslimanska Mujović, Mehović a u Bosni će to biti Božić, Perić, Jović, Mujić, Mehić... Nema veze sa vjerom nego samo sa akcentom koji se govori u tom kraju.