Vase misljenje o Tim Sistem pecima-Magicna, Carobna, Diana...

Neće se zapaliti ništa :) Samo ćeš svake godine lepiti plafon i deo zida rigips masom :D

Ha, ha! Dobro. To i nije tako strasno. Stvarno cu gledati da ovih dana, porucim stedisu i to njihovog-Tim Sistem, pa da vidimo kako ce da bude, mada smo prosle godine, za onih nekoliko dana koristili starog stedisu. Pec je mnogo lepo grejala prostor u kome se nalazi, dimnjak se jeste grejao, ali ne ovoliko. Trebalo bi da to resi problem. Javicu se, hvala na svemu.

ako mozes udalji malo pec , produzi cunkove.

manje se greje zid a vise soba. stedisa na mene nije ostavio neki dobar utisak , slabije je vuklo pa je slabije i grejalo , doduse stedisa nije bio od te firme .

Pozdrav! Pec je udaljena skoro 50cm u duzini horizontalnog cunka od zida, a vertikalni ima oko 120cm + koleno. Razlog je bio, sto je dosta grejala i zid iza sebe, ali to je ovako reseno. Nemam vise mogucnosti da nastavljam cunkove. Bila je bolja situacija, kada smo je prosle godine priljucili sa starim stedisom i mnogo je lepo grejala, ali posle se zapusio odzak i da ne ponavljam pricu. I meni se ne svidjaju te redukcije cunkova, ali mislim da ce morati. Starog stedisu nemamo namere da prikljucujemo jer je pun cadji-samo novi!

Pozdrav! Pec je udaljena skoro 50cm u duzini horizontalnog cunka od zida, a vertikalni ima oko 120cm + koleno. Razlog je bio, sto je dosta grejala i zid iza sebe, ali to je ovako reseno. Nemam vise mogucnosti da nastavljam cunkove. Bila je bolja situacija, kada smo je prosle godine priljucili sa starim stedisom i mnogo je lepo grejala, ali posle se zapusio odzak i da ne ponavljam pricu. I meni se ne svidjaju te redukcije cunkova, ali mislim da ce morati. Starog stedisu nemamo namere da prikljucujemo jer je pun cadji-samo novi!
Što ? pa 15 minuta ti treba maksimalno da očistiš tu čađ,jedino ako nemaš metalnu četku.
Meni to u opšte nije teško niti je neki problem,ma za tren oka.

jedno desetak puta je jeftinija cetka od stedise http://www.kupiklikom.rs/kupi/cetka-za-stedisu-fi-50-rist-5395

stim da opet moras da je kupis za tog drugog stedisu

- - - - - - - - - -

i to sto je ovaj sajt nesto skuplji , gledajuci cene neceg sto znam koliko je

Vidi, stavarno! Cetka za stedisu. Hvala ti na ovom linku, pitao sam se da li takva cetka postoji, a logicno je da postoji. Nema sta-10x jeftinija od stedise. Moracu da je nabavim, to je neophodno!

Evo, vec par dana koristimo pec sa novim stedisom firme "Tim Sistem" (i sama pec je istog proizvodjaca). Razloga sto smo nabavili novovg stedisu je vise-ovaj novi je duzi (ima ceo metar) i mnogo je bolje dizajniran-ima zaobljene ivice na spojevima, za razliku od starog, koji je imao tako siljate spojeve, na kojima sam se par puta i povredjivao. Utisak je da se dimnjak sada manje greje, mada na ovako visokim spoljnim temperaturama, nije potrebno neko intenzivno lozenje. Videcemo, kad zahladni i kad se vise lozi.

Osvezavam temu, cisto da bih nekome dao savet. I pored stedise u toku prosle grejne sezone, pec je i dalje jako gorela (doduse nesto manje i zid se grejao preko odzaka, nesto manje), pa je bilo neophodno da se ugradi klapna u jedno parce cunka. To je bio jedini nacin da se pec kontrolise, jer je bila prevelika promaja u odzaku, tj. previse je vukao. Ovo sam uradio po savetu proizvodjaca. Za predstojecu grejnu sezonu smo nabavili drveni briket i to ce nam biti prioritetno gorivo za narednu zimu. Oblice su malih dimenzija i deluju dosta zgodne za lozenje. Javicu utiske.
P.S. Pec ne stvara nikakve naslage u stedisi, cunkovima, niti dimnjaku, osim prasine, pa odrzavanje istih ne predstavlja problem. Zaista vredi sistem "cistog sagorevanja".

Poslednja izmena:
Osvezavam temu, cisto da bih nekome dao savet. I pored stedise u toku prosle grejne sezone, pec je i dalje jako gorela (doduse nesto manje i zid se grejao preko odzaka, nesto manje), pa je bilo neophodno da se ugradi klapna u jedno parce cunka. To je bio jedini nacin da se pec kontrolise, jer je bila prevelika promaja u odzaku, tj. previse je vukao. Ovo sam uradio po savetu proizvodjaca. Za predstojecu grejnu sezonu smo nabavili drveni briket i to ce nam biti prioritetno gorivo za narednu zimu. Oblice su malih dimenzija i deluju dosta zgodne za lozenje. Javicu utiske.
P.S. Pec ne stvara nikakve naslage u stedisi, cunkovima, niti dimnjaku, osim prasine, pa odrzavanje istih ne predstavlja problem. Zaista vredi sistem "cistog sagorevanja".

Zanima me koliko si drva potrošio prošle sezone i koja si drva koristio(bukva,hrast...).Pošto vidim da si se interesovao za peći Tim Sistema da li imaš neku informaciju kakva je peć Ledereta.Da li ona ima sekundarno sagorevanje?Da li vredi dati za nju više para u odnosu na ostale peći Tim sistema?

Pozdrav! Prosle zime smo potrosili 5 kubika bukve, uz napomenu da je prosla sezona trajala neobicno dugo-od oktobra 2015., pa sve do prvih dana maja 2016. Grejali smo oko 31. kvm prostora u kuci sa izolacijom. Nije bilo mnogo ekstremno hladnih dana, ali je bilo potrebe za grejanjem vrlo dugo. Takodje, drva su bila od iste godine, kupljena jula meseca, sto nikako nije dobro iz dva razloga-kalorijska vrednost sirovih drva je znacajno manja, nego proslogodisnjih, ali nismo imali drugi izbor. Osim toga, u sirovom drvetu ima dosta iparljivih produkata i vlage, koji se taloze u dimnjaku. Srecom, ove peci imaju taj sistem sekundarnog sagorevanja, pa je u dinjaku i cunkovima bilo samo malo prasine. Razmisljali smo da li upste da dajemo novac za ciscenje, ali je pravilo da se svaki dimnjak cisti posle grejne sezone. Sto se Laderate tice, ima i ona sekundarno sagorevanje, kao i bukvalno svaka pec, kamin ili sporet Tim Sistema. Znam da je znatno skuplja od Diane ( narocito verzija sa rernom, Laderata Plus), ali ima vise prednosti: masivnija je, a samim tim i stabilnija, a masa peci povecava ucinkovitost grejanja; ima vece loziste i vecu povrsinu za kuvanje, koja je na Diani dosta skromna; na ostalim modelima, cak i Magicnoj, Carobnoj...moze da se dozira i dovod sekundarnog vazduha, koji ide preko stakla, a za ove nehermeticke peci je vrlo znacajna dobra kontrola vazduha, kako bi se kontrolisao intenzitet sagorevanja(tercijarni vazduh kroz rupice na ledjima, naravno spontano ulazi); osim toga, bolje je resena ona poluga za tresenje pepela, jer vrata lozista ne moraju da se otvaraju, kada hoces da protreses resetku, dok na Diani moraju. Kao sto sam naveo, ove godine koristimo prvo iskljucivo drveni briket (letos kupljena drva neka se suse) i od njega ostaje vrlo malo pepela, koji sam propadne u pepeljaru. Izuzetno dobro gori i greje, ali prilicno brzo sagori. Mada, jos uvek ne lozimo intenzivno-po 1-2 oblice, retko 3 (max 1,5 kg ogreva). Mi smo Dianu kupili na neki nacin za "probu" i odgovarala nam je po spoljnim dimenzijama, ali videli smo da vredi. Tu sam, za sve sto te zanima.

Ne znam, da li si gledao klip:

Poslednja izmena od moderatora:
Hvala na odgovoru..Zbunilo me to što na sajtu Tim Sistema za ovu Lederatu piše da ima tercijalno sagorevanje a za ostale da imaju sekundarno sagorevanje.Ne znam u čemu je tu razlika.Pretpostavljam u dovodu vazduha u gorionik.Da li se promenila boja na tvojoj peći ?Da li ima oštećenja na šamotnim ciglama ili na nekom drugom delu peći?Da li se staklo prlja od dima?Da li si ceo dan ložio pećku i ako znaš kolika je otprilike bila temperatura u prostoriji?Koliko dugo drži žar,odnosno na koliko vremena mora da se stavljaju drva da se ne bi ugasila vatra?Koliko dugo peć ostane topla nakon prekida loženja?

@toz972 Odgovaracu redosledom, kojim si mi postavljao pitanja:
1. Sekundarno sagorevanje ili afterburn ili cisto sagorevanje su sinonimi. Neke peci nemaju dovod tercijarnog vazduha, ali imaju cisto, tj.sekundarno sagorevanje. Naziv proizvodjaci daju prema broju dovoda vazduha, kojima je pec opremljena- kod Tim Sistema stvarno ima tri dovoda vazduha: primarni, ispod pepeljare, tj. kroz resetku; sekundarni, preko stakla i tercijarni, kroz one rupice na ledjima, horizontalno postavljenih u nizu-na njima se jasno vidi plamen (mislim da ih kod mene ima 5 komada), kada se pec razgori i postigne temp. sagorevanja od oko 300 stepeni (nisam bas siguran koliko tacno bese taj podatak). Tada, iz dimnjaka prestaje da izlazi dim Ili je jedva, jedva uocljiv i to je znak cistog sagorevanja.
2. Boja peci se uopste nije promenila, osim mrlja, koje ostaju brisanjem vlaznom krpom, pa negde pri dnu postolja peci lice na rdju, ali to se skida suvom krpom. Znaci, izbegavati kvasenje. Loziste, tj one ploce od vermikulita se na pocetku zagarave, ali brzo obgore i budu kao nove, tako da nema ni govora o njihovom ostecenju. Limene obloge (kod mene su bordo) su nepromenjene.
3. Kada pec dobro gori i dimnjak vuce, kao da gledas vatru "kroz prozor"! Ako se desi da se zaprlja, samo obgori. Vazduh koji ulazi preko stakla, drzi dim i vatru podalje od stakla, da se ne bi prljalo.
4.Koliko dugo drzi zar i koliko cesto mora da se lozi, zavisi od toga, koliko komada drveta ubacis, pa ne mogu bas da ti dam precizne podatke-dobro puna pec, moze i do tri sata da se ne lozi. U uputstvu pise da moze da zadrzi zar od uvece, do ujutru. To se cesto i desavalo, ali nije bas 100% pouzdana u tom pogledu. Medjutim, toliko se lako potpaljuje, da nikakv problem nije, ni da se ujutru ponovo potpali.
5. Nakon prekida lozenja, vrlo brzo se ohladi, jer ona nema nikakvu masu (oko 50kg svega), da bi akumulirala toplotu. Dok gori, dotle i greje, a greje: a) zracenjem kroz staklo i to isijava tolikom temperaturom, da mi se cini da bi mi se upalila trenerke od suskavca, kada bih dovoljno dugo stajao ispred peci; b) konvekcijom, tj. zagrevanjem vazduha, koji polaci odozdo, a ispusta ga zagrejanog kroz velike rupe na plotni.
Za sada joj je najveca mana, koja ne smeta u tolikoj meri, je sto joj je vrlo brzo otpala traka sa vrata na lozistu. Koliko god puta sam je lepio do sada, otpala bi. Rekli su mi iz fabrike, da kupim vatrostalni silikon za 1600 stepeni, medjutim, za tako malo, treba da kupim celu veliku, tubu. Probao sam "staklenom vodom" i nekim lepkom u maloj tubici, koji sam dobio u kompletu sa trakom (koji takodje lici na staklenu vodu), ali je kratko trajalo.

Šta da kažem sem veliko hvala na ovako iscrpnom odgovoru.Zanima me još da li bi bez te trake dim izlazio na vrata ili ne bi tj.da li je traka toliko bitna za ispravno funkcionisanje peći?Da li je gornja ploča isto farbana i ako jeste da li se tu promenila boja?

Nema na cemu. Pitaj me sve, sto te zanima. Pec uopste ne dimi, bez obzira sto je otpala traka, nego na toj duzini dodatno uzima vazduh za sagorevanje i brze gori ogrev. Inace, ove peci su tako konstruisane da apsolutno nikada ne dime, bilo da vatra gori u najvece ili je ostao samo zar-uvek mogu da se otvore vrata. Gornja ploca je crna, mislim da nije farbana, vec je jednostavno gus takav. Nije se promenila, ali se naravno vide tragovi koriscenja. Kao sto rekoh, treba izbegavati njeno kvasenje.

Back