@toz972 Odgovaracu redosledom, kojim si mi postavljao pitanja:
1. Sekundarno sagorevanje ili afterburn ili cisto sagorevanje su sinonimi. Neke peci nemaju dovod tercijarnog vazduha, ali imaju cisto, tj.sekundarno sagorevanje. Naziv proizvodjaci daju prema broju dovoda vazduha, kojima je pec opremljena- kod Tim Sistema stvarno ima tri dovoda vazduha: primarni, ispod pepeljare, tj. kroz resetku; sekundarni, preko stakla i tercijarni, kroz one rupice na ledjima, horizontalno postavljenih u nizu-na njima se jasno vidi plamen (mislim da ih kod mene ima 5 komada), kada se pec razgori i postigne temp. sagorevanja od oko 300 stepeni (nisam bas siguran koliko tacno bese taj podatak). Tada, iz dimnjaka prestaje da izlazi dim Ili je jedva, jedva uocljiv i to je znak cistog sagorevanja.
2. Boja peci se uopste nije promenila, osim mrlja, koje ostaju brisanjem vlaznom krpom, pa negde pri dnu postolja peci lice na rdju, ali to se skida suvom krpom. Znaci, izbegavati kvasenje. Loziste, tj one ploce od vermikulita se na pocetku zagarave, ali brzo obgore i budu kao nove, tako da nema ni govora o njihovom ostecenju. Limene obloge (kod mene su bordo) su nepromenjene.
3. Kada pec dobro gori i dimnjak vuce, kao da gledas vatru "kroz prozor"! Ako se desi da se zaprlja, samo obgori. Vazduh koji ulazi preko stakla, drzi dim i vatru podalje od stakla, da se ne bi prljalo.
4.Koliko dugo drzi zar i koliko cesto mora da se lozi, zavisi od toga, koliko komada drveta ubacis, pa ne mogu bas da ti dam precizne podatke-dobro puna pec, moze i do tri sata da se ne lozi. U uputstvu pise da moze da zadrzi zar od uvece, do ujutru. To se cesto i desavalo, ali nije bas 100% pouzdana u tom pogledu. Medjutim, toliko se lako potpaljuje, da nikakv problem nije, ni da se ujutru ponovo potpali.
5. Nakon prekida lozenja, vrlo brzo se ohladi, jer ona nema nikakvu masu (oko 50kg svega), da bi akumulirala toplotu. Dok gori, dotle i greje, a greje: a) zracenjem kroz staklo i to isijava tolikom temperaturom, da mi se cini da bi mi se upalila trenerke od suskavca, kada bih dovoljno dugo stajao ispred peci; b) konvekcijom, tj. zagrevanjem vazduha, koji polaci odozdo, a ispusta ga zagrejanog kroz velike rupe na plotni.
Za sada joj je najveca mana, koja ne smeta u tolikoj meri, je sto joj je vrlo brzo otpala traka sa vrata na lozistu. Koliko god puta sam je lepio do sada, otpala bi. Rekli su mi iz fabrike, da kupim vatrostalni silikon za 1600 stepeni, medjutim, za tako malo, treba da kupim celu veliku, tubu. Probao sam "staklenom vodom" i nekim lepkom u maloj tubici, koji sam dobio u kompletu sa trakom (koji takodje lici na staklenu vodu), ali je kratko trajalo.