Ostavila upaljenu klimu i otišla 10 dana na more

Kaže moj drugar meni preko telefona: Sačekaj da utišam ovaj televizor u boji :hahaha: (onaj Veliki šmeker)...

Šta znači inverter ? (ili invertor)

Pa kada klima-uređaj ohladi prostor, a niko ga ne otvara, niti ima tela koja ga greju (na primer frižider ili bojler ili TV, ili čovek), lako je održavati temperaturu prostorije.
Prostorija se greje preko zidova i prozora.
Deo grejanja dolazi i od utrošene el. energije (bojler, WiFi ruter, TV box...) sve je to po malo, ali se nakupi. Svaki čovek greje oko 100-150W takođe.

Bez obzira na sve gore napisano još pre godinu dana ne mogu da shvatim da neko može da zaboravi da iskljuci klimu ili neki drugi kucni aparat..
Ja kada idem na god.odmor iskljucim sve osim frižidera

Da li vi iskljucujete kucne aparate kada idete negde na više dana...i ako to radite koje aparate iskljucite ?
Ne iskljucujem aparate , zaboravim i pasos kad krenem na godisnji , vise puta dodjem na granicu i nisam ponio papire od auta ili vozacku, dodjem u Spaniju nemam kljuceve od kuce, to mi je problem.

:) A, frižider ili zamrzivač nemaju rizik od požara ? :flert:
Zato, kada sam renovirao kucu u Srbiji, elektricar je dobio zadatak da celu struju, osim uticnica gde ce ici frizider i zamrzivac, stavi na FID sklopku.
I kad bismo ranije kretali na odmor, isjljucim sklopku, zavrnem ventil za vodu i mirna glava. 😎
msm, Veći je rizik, od požara, kod klima uređaja nego kod frižidera ili zamrzivača ? :prstic:

I novi frizideri imaju invertorski kompresor.
Oni malo bolji (i pametniji) :).
Većina ovde nema.

To je pre svega favorizovanje DC tehnologije (jer je te motore -tj. snagu i brzinu- puno lakše i jeftinije regulisati. Nadmetanje - Invertor vs frekventvi regulator).
Kod DC motora brzinu i snagu regulišemo visinom napona.

Da li će se ispostaviti, da je Edison ipak bio u pravu :) ?

Oni malo bolji (i pametniji) :).
Većina ovde nema.
To je pre svega favorizovanje DC tehnologije (jer je te motore -tj. snagu i brzinu- puno lakše i jeftinije regulisati. (Invertor vs frekventvi regulator).
Kod DC motora brzinu i snagu regulišemo visinom napona.

Da li će se ispostaviti, da je Edison ipak bio u pravu :) ?

Pa DC je za male, "lokalne" stvari.
AC je za prenos, industriju, velike potrosace.
Nema tu "bio u pravu ovaj ili onaj", sve ima svoju primenu.

Back