Vasa zivotna filozofija

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Izvukao si iz konteksta celog posta poređenje ove teme sa temom "Misli poznatih mislilaca - II" i prebacio težište na nju. Očigledno je da ti ja imamo drugačija mišljenja ili se pak nismo dobro razumeli. Kako je poznato da u forumskim diskusijama nema pobednika i pobeđenih ostavićemo prostor da još neko iznese svoj stav o ovome. Time bih ja završio iznošenje svog stava.:hvala:
naravno, nemam ništa protiv da se ovaj razgovor i ovako okonča, samo mi još nije jasno koji ti je bio motiv da ocenjuješ validnost nečije životne filozofije.
al nema veze, pozdrav i tebi. :kpozdrav:

270812_421526604545304_229648463_n.jpg

Bilo je vrijeme kad sam vjerovao u riječi (u vrijednost riječi kao takve), zaklinjao se njima, hrabrio, tješio sebe i druge, bilježio ih i pamtio, primao ih sa slijepom vjerom i iskrenim oduševljenjem i davao drugim kao darove. A onda sam polagano, opet s' vremenom, počeo da naslućujem istinu o riječima, da sve bolje uviđam otkud dolaze, kako nastaju i nestaju i kako mijenjaju oblik i značenje, kakva im je prolazna cijena, a kakva stvarna vrijednost i trajanje.Tako, sve dok mi, na kraju, nije postalo jasno šta su i kakve su: dim i ništa, plod slučaja i nereda, kao i sve ostalo oko mene, obične varke. Čovjek sam i riječima se izražavam i izražavat ću se dok sam živ, to se razumije, ali bez iluzija o snazi i važnosti riječi, ne zadržavajući se kod njih,i samo se služeci njima, kao što se onaj koji bježi, trazeći spas, posluži kamenom na koji stane ili granom za koju se prihvati.

Ivo Andrić

Back