Imao sam sreće da malo proputujem pa sam došao u kontakt što direktno u regiji porekla, što preko ispostava koji su otvorili u nekim metropolama sa zaista velikim brojem onoga što zovemo "kuhinjama".
Našu kuhinju a pod našom smatram mix balkansko-srednjoevropske ostaviću sa strane jer mi je ipak matična i tu pripadam po ukusu pa ne mogu biti baš realan.
Od ostalih definitivno mi je najjači utisak ostavila vijetnamska kuhinja koja predstavlja savršeni spoj kuhinje jugoistočne azije,francuske i kineske. Taj evropski kolonijalni uticaj je retko gde toliko dobro uklopljen u lokalne ukuse i rezultat je po meni savršenstvo.
Druga kuhinja je mediteranska gde smatram recimo italijansku i grčku i delom špansku. Portugalsku nisam probao a želja mi je i planiram Lisabon u skorijoj budućnosti. Ali posle naše ovu najčešće spremam ili naručujem u restoranima.
Tajlandska definitivno je sledeća...zemlja u koju sam beznadežno zaljubljen dobrim delom zbog kuhinje i ne samo ukusa nego uopšte doživljaja hrane i kulture iste. Svežina i jednostavnost pripreme i balans svih mogućih ukusa u jednom zalogaju...po mojoj meri
Što se tiče ostalih, južnoamerička me nije dojmila osim par najčuvenijih meksičkih jela, japanska mi je onako iako obožavam ramen supe i terijaki sos na mesu generalno nisam nešto lud kao za hranom iz jugoistočnom azije, kineska mi je ok ali nekako šematska i nema dušu kao vijetnamska ili tajlandska, ruska je odvratna, engleska no comment, indijska isto... previše začinjena, francuska mi ne leži baš, od turske mislim da smo sve inkorporirali što je valjalo u našu i prilagodili nama a ostalo mi ne leži...kombinacija ukusa mi ne prija, ima par jela iz bliskoistočne kuhinje i arapske ali generalno opet nisam nešto lud za tim...
Od onoga što nisam probao a želeo bih su pre svega koreanska,portugalska i argenstinska npr.