VAŠ KRAJ

ne preteruju samo sto imaju malo duzu tradiciju od ostalih
i masa poznatih gradskih likova su sa dorcola pa to dodaje kao neku tezinu i vaznost
ko zna zna i PAVILJONI su dosta i stari i zayebani

Da, ali kakve veze ima ko ti živi u kraju ili je odatle? A drugo, te gradske face, to su mahom glumci, novinari. Ne znam. Meni je to nekako tinejdžerska zabava. Čudno mi je kada nekome npr. glumac bude osoba kojom se diči.

Da, ali kakve veze ima ko ti živi u kraju ili je odatle? A drugo, te gradske face, to su mahom glumci, novinari. Ne znam. Meni je to nekako tinejdžerska zabava. Čudno mi je kada nekome npr. glumac bude osoba kojom se diči.

ima nas raznih.
ja sam se ovde negde prepucavao sa SENA FR i moje objasnjenje je bilo da ljude delim na DOBRE i LOSE sve ostalo mi je nebitno

Pa da. Uopšte mi ej potreba za isicanjem ko gde živi čudna. Ako te neko pita naravno da ćeš kazati, ali da se time identifikuješ. Hmmm. To mi je nekako sumnjivo. Na to sam mislila.

Znam da nisu. Ja pitam one koji se lože. Za Zemun ima opravdanja, pošto Zemun nije oduvek bio deo Beograda i imao je institucije koje su ga nekako činile posebnim. Ali Dorćol nije. On je sastavni deo oduvek. A nakon devedesetih ne znam kako neko ima obraza da se time loži. Prezirala sam taj kraj u tom periodu. Najveći šljam je tamo odlazio. Najgora mesta za izlaske su bila u tom delu grada. Ono što je moglo da prođe bilo je nekako na samom početku Dorćola, ali kao se krene dublje samo narodnjaci i stoka. Izvinjavam se poštenom dorćolskom svetu. Ne generalizujem. Nadam se da shvatate o čemu pišem. Ipak, da se ponovim, taj fini svet se retko izjašnjava tako, ako ga neko baš ne pita.

Да, Земун је град за себе био и остао, без обзира што га административно третирају као општину.
Дорћол је најстарији и по мени најлепши део Београда (јер као што сам рекла Земун сматрам посебним градом), има патину, има историју, има шмек и обилује невероватном количином веома значајних објеката, зграда, институција културе, споменика,....
и има феноменалну локацију.
Калемегдан, Вуков и Доситејев музеј, Позоришни музеј, најстарију зграду у Београду - кућа у Душановој бр.10, Етнографски музеј, Народно позориште, Коларчева задужбина, Капетан Мишино здање, Чукур чесма, Скадарлија, кућа Ристе и Бете Вукановић - сликарска школа, кућа Николе Пашића, Институт за стране језике,... Ово ми је онако прво пало на памет, а има тога још.
Значи моја асоцијација на Дорћол, крај у коме већ јако дуго живим и кога, након Земуна, највише волим, није "силиконска долина", која је узгред, свој пуни процват доживела након 2000-те, већ оне претходно поменуте културне институције.
Што се тиче локације, која се ставља испод аватара, код мене је то само из контре Врачарцима...8-) Попели су ми се на врх главе са својим Врчаром, а ја тамо не бих живела ни у бунилу.:wink:

Dobra tema Treca... a dobar i Strelin komentar :)

Ako me neko iz Beograda pita gde sam - sasvim obicno kazem "Dorcol". Ako me pita neko ko nije iz Beograda, kazem da sam u centru. Pa ako je bio tu i zeli da cuje, kazem, naravno.

Inace, Dorcol je, po starinskim spisima, deo ogranicen Ulicom cara Dusana, Dubrovackom i Dunavom. Po tome, ja ne bih bio na Dorolu - sa 'pogresne strane' sam u Dubrovackoj :lol:
Jel bi neko znao gde su sadasnje granice?

Sam naziv Dorcol je turski... dort jol - cetiri puta. Oznacava raskrsnicu Cara Dusana sa ulicom koja uzbrdo od tramvaja nosi ime kralja Petra a u produzetku ka Dunavu Dubrovacka.
Citao sam... tu na sred raskrsnice su bila i vesanja - za vreme Turaka.

Inace, bilo bi mi interesantno da detaljnije saznam kako je ovaj deo grada izgledao. U stara vremena ovde su ziveli Grci, Jevreji, Cigani, Turci... Mozda su Srbi na 5. mestu.
Ovde je bilo dosta kuca, neke se dobro drze i dan danas, ali sve vise zgrada.

A mozete samo zamisliti sta moji roditelji kazu za Strahinica bana ulicu. Jedan roditelj je rodjen bas u njoj, a drugi "cak" kod Bajlonove pijace. Pricaju o vremenu kad je tu bila ulica, pa onda sirok travnjak, pa trotoar za pesake - i nista vise. Prolazio je jedan auto na 5-10 minuta. Umesto travnjaka je sad parking, umesto sitnih radnji su sad kafici sve po redu.
A stare kuce i poneka zgrada se ruse - a nove dolaze stalno. Da mogu, pravili bi ih istim tempom kao na Novom Beogradu.

I da dodam na lep Strelin spisak - Partijarsija... A prisutna je i jedina beogradska dzamija.

e,"treca" je 100% u pravu!
nije neprirodno sto na pitanje
"odakle"su odgovore-dorcol,nego svoju "pripadnost dorcolu" dodaju uz ime ...znaci to da su sa istog jednostavno moraju da daju do znanja cim pre mogu

što da ne?:D mislim, ovo je moja tema, pa sam zato i mislila da se zatvori...jer sve neke bezvezarije se pišu za novi beograd. ako nema ništa konkretno da se kaže, onda ne znam zašto se piše bilo šta. kao, nema prodavnica na novom beogradu ili u blokovima?! svašta.

I sad je loshe to shto poshtujemo
kraj u kome smo rodjeni? U kom smo odrasli?
U kom nam je "vezana pupchana vrpca"? :?

Ne razumem Tretja? Shta je tu loshe?
Ne vidim da se razlikujemo od drugih?

I nije to "kompleks", kako ti kazhesh.
Ja navijam za Zvezdu. Volim to da istichem.
Zvezdashica sam.
Jel po tebi i to kompleks?

Prochitala sam sve postove i uopshte te ne
razumem.

Dobra tema Treca... a dobar i Strelin komentar :)

Ako me neko iz Beograda pita gde sam - sasvim obicno kazem "Dorcol". Ako me pita neko ko nije iz Beograda, kazem da sam u centru. Pa ako je bio tu i zeli da cuje, kazem, naravno.

Inace, Dorcol je, po starinskim spisima, deo ogranicen Ulicom cara Dusana, Dubrovackom i Dunavom. Po tome, ja ne bih bio na Dorolu - sa 'pogresne strane' sam u Dubrovackoj :lol:
Jel bi neko znao gde su sadasnje granice?

Sam naziv Dorcol je turski... dort jol - cetiri puta. Oznacava raskrsnicu Cara Dusana sa ulicom koja uzbrdo od tramvaja nosi ime kralja Petra a u produzetku ka Dunavu Dubrovacka.
Citao sam... tu na sred raskrsnice su bila i vesanja - za vreme Turaka.

Inace, bilo bi mi interesantno da detaljnije saznam kako je ovaj deo grada izgledao. U stara vremena ovde su ziveli Grci, Jevreji, Cigani, Turci... Mozda su Srbi na 5. mestu.
Ovde je bilo dosta kuca, neke se dobro drze i dan danas, ali sve vise zgrada.

A mozete samo zamisliti sta moji roditelji kazu za Strahinica bana ulicu. Jedan roditelj je rodjen bas u njoj, a drugi "cak" kod Bajlonove pijace. Pricaju o vremenu kad je tu bila ulica, pa onda sirok travnjak, pa trotoar za pesake - i nista vise. Prolazio je jedan auto na 5-10 minuta. Umesto travnjaka je sad parking, umesto sitnih radnji su sad kafici sve po redu.
A stare kuce i poneka zgrada se ruse - a nove dolaze stalno. Da mogu, pravili bi ih istim tempom kao na Novom Beogradu.

I da dodam na lep Strelin spisak - Partijarsija... A prisutna je i jedina beogradska dzamija.

:shock:

Patrijarsija uopste nije na Dorcolu! :lol:

A zar vam se ne čini da je to jednostavno tačnija odredba lokacije? Beograd nije mali grad.. A da napišu samo Dorćol - hm, ne mora baš svako da zna delove Beograda.. Pa se piše Beograd, Dorćol. Jednostavno..

Back