Dobra tema Treca... a dobar i Strelin komentar
Ako me neko iz Beograda pita gde sam - sasvim obicno kazem "Dorcol". Ako me pita neko ko nije iz Beograda, kazem da sam u centru. Pa ako je bio tu i zeli da cuje, kazem, naravno.
Inace, Dorcol je, po starinskim spisima, deo ogranicen Ulicom cara Dusana, Dubrovackom i Dunavom. Po tome, ja ne bih bio na Dorolu - sa 'pogresne strane' sam u Dubrovackoj

Jel bi neko znao gde su sadasnje granice?
Sam naziv Dorcol je turski... dort jol - cetiri puta. Oznacava raskrsnicu Cara Dusana sa ulicom koja uzbrdo od tramvaja nosi ime kralja Petra a u produzetku ka Dunavu Dubrovacka.
Citao sam... tu na sred raskrsnice su bila i vesanja - za vreme Turaka.
Inace, bilo bi mi interesantno da detaljnije saznam kako je ovaj deo grada izgledao. U stara vremena ovde su ziveli Grci, Jevreji, Cigani, Turci... Mozda su Srbi na 5. mestu.
Ovde je bilo dosta kuca, neke se dobro drze i dan danas, ali sve vise zgrada.
A mozete samo zamisliti sta moji roditelji kazu za Strahinica bana ulicu. Jedan roditelj je rodjen bas u njoj, a drugi "cak" kod Bajlonove pijace. Pricaju o vremenu kad je tu bila ulica, pa onda sirok travnjak, pa trotoar za pesake - i nista vise. Prolazio je jedan auto na 5-10 minuta. Umesto travnjaka je sad parking, umesto sitnih radnji su sad kafici sve po redu.
A stare kuce i poneka zgrada se ruse - a nove dolaze stalno. Da mogu, pravili bi ih istim tempom kao na Novom Beogradu.
I da dodam na lep Strelin spisak - Partijarsija... A prisutna je i jedina beogradska dzamija.