Varanasi: Viralna slika koja definiše indijsku Kovid nevolju

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.477
_118165105_5dcb868b-8b67-4884-8fc2-3927e280a6e7.jpg

Ova Slika Čandrakale sa telom njenog sina (isečeno) pored stopala postala je viralna

Srceparajuća slika majke koja sedi sa beživotnim telom svog 29-godišnjeg sina pod nogama postala je viralna u Indiji.

Na fotografiji se vidi iscrpljena Čandrakala Sing, kako sedi kamenog lica u električnoj rikši sa telom svog sina Vineeta Singa, u prometnoj ulici u gradu Varanasi u severnoj državi Utar Pradeš.

Ukleta slika je samo jedan od primera nevolja Indijaca zarobljenih između razjarene pandemije i zdravstvenog sistema na ivici kolapsa.

Ova država je među najteže pogođenim od kako je težak drugi talas Kovid-19 zahvatio Indiju. Varanasi, koji pokušava da se izbori sa pandemijom, je izborna jedinica premijera Narendra Modija.

U ponedeljak ujutru, gospođa Sing je otputovala sa sinom u bolnicu sklopu Hindu univerzitet Banaras (BHU) iz njihovog doma, nešto više od sat vremena vožnje od grada, rekao je njegov ujak Džai Sing za BBC Hindi.

"Vineet je patio od bolesti bubrega i već neko vreme se konsultovao sa lekarom u bolnici BHU. On je zakazao sastanak za ponedeljak pre nedelju dana", rekao je gospodin Sing.

Međutim, kada su majka i sin stigli u bolnicu, rečeno im je da lekara nema i savetovano im je da odu u traumatološki centar koji prihvata hitne slučajeve.

Vineet se srušio na ulazu u traumatološki centar i, kaže njegova majka, osoblje bolnice je odbilo da ga primi.

"Rekli su da ima koronu. Odvedite ga odavde. Sine moj, moje dete se borilo za dah. Molili smo za kiseonik i hitnu pomoć, ali nismo dobili ništa", rekla je ona plačući.

Stavila ga je u e-rikšu i odvela u obližnju privatnu bolnicu, ali su i oni odbili da ga prime.

Na putu do treće bolnice, Vineet je umro, njegovo telo pod majčinim nogama.

I dok je sedela tamo i tugovala, slomljena smrću svog sina i očajnički joj je bila potrebna pomoć, opljačkana je. Ukradeni su medicinski kartoni i telefon njenog sina.

Fotografija, koju je prvi objavio lokalni hindi list Dainik Jagran, naširoko je podeljena u Indiji.

Šravan Bharadwaj, novinar koji je izveštavao o toj priči, rekao je za BBC da je put na kojem je Vineet poginuo nadomak BHU i da na njemu ima na desetine privatnih bolnica.

"Međutim, nijedna nije ponudila pomoć", rekao je on.

Još uvek nije jasno da li je Vineet umro od komplikacija Kovid-19, ili čak da li se zarazio virusom pošto njegova porodica kaže da "nije imao nijedan od simptoma".

"Da je primljen, dat mu je kiseonik i lečen od problema sa bubrezima, Vineetski život je mogao da bude spasen. Umro je iz nemara. Ova vrsta nemara može da izazove još mnogo smrtnih slučajeva", rekao je njegov ujak.

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-56843230
...................
Da li je nemar, panika ili nešto drugo, ali ovo su situacije koje su pominjali od prvog dana povodom Kovida; Prenatrpane bolnice i nemogućnost da se svima pruži pomoć odjednom.

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 910986
Ova Slika Čandrakale sa telom njenog sina (isečeno) pored stopala postala je viralna

Srceparajuća slika majke koja sedi sa beživotnim telom svog 29-godišnjeg sina pod nogama postala je viralna u Indiji.

Na fotografiji se vidi iscrpljena Čandrakala Sing, kako sedi kamenog lica u električnoj rikši sa telom svog sina Vineeta Singa, u prometnoj ulici u gradu Varanasi u severnoj državi Utar Pradeš.

Ukleta slika je samo jedan od primera nevolja Indijanaca zarobljenih između razjarene pandemije i zdravstvenog sistema na ivici kolapsa.

Ova država je među najteže pogođenim od kako je težak drugi talas Kovid-19 zahvatio Indiju. Varanasi, koji pokušava da se izbori sa pandemijom, je izborna jedinica premijera Narendra Modija.

U ponedeljak ujutru, gospođa Sing je otputovala sa sinom u bolnicu sklopu Hindu univerzitet Banaras (BHU) iz njihovog doma, nešto više od sat vremena vožnje od grada, rekao je njegov ujak Džai Sing za BBC Hindi.

"Vineet je patio od bolesti bubrega i već neko vreme se konsultovao sa lekarom u bolnici BHU. On je zakazao sastanak za ponedeljak pre nedelju dana", rekao je gospodin Sing.

Međutim, kada su majka i sin stigli u bolnicu, rečeno im je da lekara nema i savetovano im je da odu u traumatološki centar koji prihvata hitne slučajeve.

Vineet se srušio na ulazu u traumatološki centar i, kaže njegova majka, osoblje bolnice je odbilo da ga primi.

"Rekli su da ima koronu. Odvedite ga odavde. Sine moj, moje dete se borilo za dah. Molili smo za kiseonik i hitnu pomoć, ali nismo dobili ništa", rekla je ona plačući.

Stavila ga je u e-rikšu i odvela u obližnju privatnu bolnicu, ali su i oni odbili da ga prime.

Na putu do treće bolnice, Vineet je umro, njegovo telo pod majčinim nogama.

I dok je sedela tamo i tugovala, slomljena smrću svog sina i očajnički joj je bila potrebna pomoć, opljačkana je. Ukradeni su medicinski kartoni i telefon njenog sina.

Fotografija, koju je prvi objavio lokalni hindi list Dainik Jagran, naširoko je podeljena u Indiji.

Šravan Bharadwaj, novinar koji je izveštavao o toj priči, rekao je za BBC da je put na kojem je Vineet poginuo nadomak BHU i da na njemu ima na desetine privatnih bolnica.

"Međutim, nijedna nije ponudila pomoć", rekao je on.

Još uvek nije jasno da li je Vineet umro od komplikacija Kovid-19, ili čak da li se zarazio virusom pošto njegova porodica kaže da "nije imao nijedan od simptoma".

"Da je primljen, dat mu je kiseonik i lečen od problema sa bubrezima, Vineetski život je mogao da bude spasen. Umro je iz nemara. Ova vrsta nemara može da izazove još mnogo smrtnih slučajeva", rekao je njegov ujak.

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-56843230
...................
Da li je nemar, panika ili nešto drugo, ali ovo su situacije koje su pominjali od prvog dana povodom Kovida; Prenatrpane bolnice i nemogućnost da se svima pruži pomoć odjednom.
Problem sa nedostatkom kiseonika nije samo u Indiji aktuelan.
Svuda je, cak i u ovim kao civilizovanim zemljama.
Njen je sin ocigleno bio tezak bubrezni bolesnik koji je usput
dobio i koronu, da li bi njega kiseonik spasao to niko ne moze da zna.

Varanasi i Benares jedno je isto ( ogroman grad na Gangu),
ranije se grad zvao Varanasi, vec decenijama ima samo jedno ime
Benares. To je sveti grad jer se jednom godisnje ( a to je za ovu
godinu bilo pre nekoliko dana) okuplja cela Indija, barem ona imucnija,
jedni da se okupaju u Gangu na taj dan, a drugi da na obali spale smrtne ostatke svog nekog najmilijeg.

Prezime Sing iz teksta upucuje na Sikh relgiju ( Sing = lav),
oni zive u Pandzabu, uglavnom su svuda elita. Tako je i u Kanadi
bivis ministar odrane, sada vodja partije Singh.
A ova budala koja mesa Indijce i Indijance?
Sta reci?

Izvini moderatore ali prevoditi tekstove ovako bez baze,nema smisla.
Zao mi za Indiju ali svi smo u istom SR.... da prostis.
Ima miliardi prica po celom svetu ,da ne gubimo vreme.
Bilo bi bolje,umesto da nam pretstavis aktualnu situaciju,sto znamo da je tragicna,napises kakav je tvoj stav i misljenje.Kako da izbegnemo smrt,ili slicno.
To mene zanima.
i a sam informisana kao i svi ovde,ne trebaju prevedene price.
Lici na sirenje panike,da oprostis.
Treba dobro voditi racuna sta se pose,vremena nisu bas spokojna.TJ.nema vise zezanja.

Nista licno.

Pozdrav.

Izvini moderatore ali prevoditi tekstove ovako bez baze,nema smisla.
Zao mi za Indiju ali svi smo u istom SR.... da prostis.
Bilo bi bolje,umesto da nam pretstavis aktualnu situaciju,sto znamo da je tragicna,napises kakav je tvoj stav i misljenje.Kako da izbegnemo smrt,ili slicno.
To mene zanima.
Treba dobro voditi racuna sta se pose,vremena nisu bas spokojna.TJ.nema vise zezanja.

Nista licno.

Pozdrav.
To je tekst koji je bbc objavio a mnogi na zapadu preneli. Cilj prevodjenja i pokazivanja ovde je da se započne diskusija oko teme. Eto i tebe je provociralo da komentarišeš. Krstarica nije platforma za propagiranje bilo kog stava. Prenosimo vesti, iznosimo mišljenja. Lično, nisam siguran koliko je cela situacija prenaduvana, ali mi zapada za oko da se veliki broj zarazio nakon skidanja ograničenja.

Hvala za like.
Posteno,dobar si.
Ej foto is Indije.
Ovde u Italiji je umrla devojcica od 10 godina I beba o 15 dana I jedna familija otac,majka I cerka u istom danu!
Nema fotosa,I spekulacije nad mrtvima,ne postoji.
Dosta sa virtualnim masakrom.
Realnost je I previse tragicna.
Indija je jako bitna zemlja za svetsku ekonomiju pa su i oči uprte u nju.

To mene zanima.

Nista licno.

Pozdrav.
A sta bi i kako bi ti da pisemo na temi koja nosi naziv korona?
Indija je ogromna zemlja sa skoro milijardu i po stanovnistva,
uglavnom siromasna ( iako ima i milijarera), pomoc im je potrebnija
nego Italiji, Nemackoj ili Srbiji, a da bi se pomagalo ljudi moraju da vide
koja je nesreca tamo.

Ne znam pod kojom ste informativnim tokovima,cudim se da niste razumeli da je globalni problem.
Pisem gore,ili ne citate pazljivo ili ste gluvi i slepi.
Dizete paniku za Indiju,tragedia a ne znas da ti je Indija vec u kuci.
Nepoznata nova varijanta virusa ,nema odbrane ni vakcine,500 puta zaraznija od predhodne variante, i vec je ovde kod nas.
Jedino mi preostaje da crtam!
Umesto da gubite vreme na blebecenje kako ste sokirani i zao vam je zbog te divne zemlje Indije,osevapite se,jer Indija je vec tu medju nama.
i nemojte da se ponavljam vec m je dosta kucanja za danas.Indijska varijanta virusa je vec ovde u Evropi.

Sada,kao sada ,svi smo Indija.

Ne znam pod kojom ste informativnim tokovima,cudim se da niste razumeli da je globalni problem.
Nepoznata nova varijanta virusa ,nema odbrane ni vakcine,500 puta zaraznija od predhodne variante, i vec je ovde kod nas.
Umesto da gubite vreme na blebecenje kako ste sokirani i zao vam je zbog te divne zemlje Indije,osevapite se,jer Indija je vec tu medju nama.
i nemojte da se ponavljam vec m je dosta kucanja za danas.Indijska varijanta virusa je vec ovde u Evropi.

A koji je tvoj motiv, sta je tvoja poruka koju zelis da nam preneses?
Pisemo sta nam je po volji, ali da ima veze sa naslovom teme, a tema
je korona.

znamo, u nastavku članka je pisalo da se ta varijanta pojavila u SAD, Engleskoj i Italiji i ko zna gde još.
Shvatam da si ti uplašena, ali nije katastrofalno kako se tebi čini.

Rayela moja poruka je vise nego jasna,motivo takodje.Gde je tvoja dilema?(citati pazljivo ,cak izmedju redova po potrebi)

Mita,stari diplomato,nisam bas uplasena,verujem realna.Meni licno virus i marsovske variante ne moze ni pod prozor da pljune.Tek da te utesim.:heart:,hvala na brizi.

I sa ovim sam definitivo iscrpela moje vreme i mentale sposobnosti za ovu vrstu razgovora.

Laku noc.

Back