Uzroci vojvodjanskog separatizma

Ако је тежак живот узрок сепаратизма,па нама један педаљ државе неће остати,кренуће и квартови и стамбене зграде да се отцепљују од градова и формирају аутономне покрајине.

Проблем је далеко дубљи.сеже дубоко у историју,јер код нас Срба без наплаћивања старих дугова нема ништа.

Као неко ко је живео и ко се родио (Мултинационалној породици - Дунавских Шваба,Срба и Хрвата) на крајњем северу наше земље (Суботица) а касније се преселио у Београд мислим да имам прилично права да о овоме говорим.

Прво што ја видим као проблем јесте чињеница да се и раније,али поготову после Првог Светског Рата на нас "пречане" гледало као на Србе другог реда,"мекше","анационалне",који нису учинили ништа за Српство и да су као такви ништа друго до једна алатка помоћу које је Војводина одузета од КундК и припојена Србији.Период после Првог Светског Рата био је јако тежак за све у Војводини,па и за Србе.Војводина је на неки начин морала да буде кажњена због свог неучестовања у рату,па су стога и почеле те увреде на наш рачун.Дакле оспоравање нашег Српства,на основу чега је друга страна створила неку врсту одбрамбеног механизма по којој Војвођани представљају једну врсту више расе,која је уживала 400 године централно европске културе,која је у Бечко-Турским ратовима увек била на правој страни (Хришћанској),која је у послератну СХС а касније Југославију донела далеко више од свих осталих.

Оно што је најгоре,јесте да у Војводини тај "сепаратизам" чији претци немају ни дан живота под монархијом,већ дошљаци које су комунисти довукли са брда Херцеговине и Црне Горе,Лике и осталих руралних делова бивше нам земље.Ти људи не да се нису уклопили у наш начин живота већ су са собом донели злу крв па није ни чудо што смо оволико разједињени.

Блајби би да нам покаже како је проблем сепаратизма у Војводини последица неких дубоких ,рационалних реакција на некакав неправедни однос Србије према том делу своје територије.
Истина је много простија и једноставнија.
Комунистисти су успоставили и родили ту идеју када су само Србији у свом АВНОЈ-евском пројекту одредили да има аутономије(у исто време јој одузевши Барању која је као дао Србије у ушла у Краљевину СХС)
Зашто је то решење било неопходно је јасно Србија,али и срски корпус се морао ослабити што више.Када су правили своје АВНОЈ-евске границе они баш и нису били тако сигурни шта ће са Србијом коју су држали у ратном стању све до 1946.,а ни после тога није много боље.
Устав из 74.за којим и данас толико кукају и цвиле је био круна тог подухвата.Република Србија није могла да донесе ни једну одлуку без сагласности аутономија Војводине и КиМ(које је у међувремену од аутономне области постало покрајина)
Блајби нас наравно покушава да превари кад каже како су "неки други",а не Војвођани имали власт у Војводини.Концетрација политичке аутономашке власти је била у рукама Војвођана ,са неопходним додатком Мађара ,Хрвата и осталих народности.То нам показује и данас чињеница да су идеолошки прваци и ауторитети управо политичари који су били на власти у то време и одувани у "јогурт револуцији"(разни Берисављевићи,Кмезићи(УДБА),Боарови и слични)
Пројекат аутономија са практичним статусом република,није у концепту комунистичке опсесивне бојазни од снажне Србије подразумевао сепаратизам.
Сепаратизам је почео свој живот тек распадом њихове Југославије и стварања самосталне државе Србије,а заговарају га они исти који су сањали да ће војвођанску државност свечано објавити са терасе зграде Српског Народног Позоришта ,коју са направили тако што су срушили читаву страну једне од главних улица ,преорали гробље и уништили црквену порту Успенске Цркве.
Њихов жал за изгубљеним је корен данашњег сепаратизма и предводе га они који су изгубили позиције у аутономашком систему,њихова деца и сада већ и унуци,овог пута користећи некакво "наслеђено проевропејство" као идеолошку маску.

Poslednja izmena:
Константине,само наивни мисле да су разлози за сепаратизам економске природе.
Прича типа"Ди су наши новци" је лажна прича,као што је била и раније.Њихова прича :"Ди је наша моћ и државност,полиција и судови"

Константине,само наивни мисле да су разлози за сепаратизам економске природе.
Прича типа"Ди су наши новци" је лажна прича,као што је била и раније.Њихова прича :"Ди је наша моћ и државност,полиција и судови"

Ko kaze samo. Jedan od aspekta pored toga da smo od 90tih jos debilni narod nego sto smo bili i pre toga.

Ko kaze samo. Jedan od aspekta pored toga da smo od 90tih jos debilni narod nego sto smo bili i pre toga.

Један од разлога отклона становника Војводине од Србије је баш тај дефетистички став који ти имаш. Ако си ти дебил, ја нисам... Ако ти свој народ сматраш дебилним и лошим, ја не сматрам. Ако ти сматраш своју владу и државу неспособном и лошом, ја то не прихватам. У Војводини је чаша полу-пуна.

Објасни ми молим те какве везе има то што пишеш са сепаритизмом?

Kako sam reko narod posebno intelektualci traze odgovor na to sto nije tako kako bi hteli pa traze razlog u svim mogucim stvarima medjuostalom u vojvodjanskom seperatizmu. I neke vrste romantizma habsburgerove Vojvodine (koja je bila gotovo duplo veca nego danas) koja nema veze za onim kakva je stvarno bila.

Константине,то су танки разлози и могу да се сврстају у мотиве неких људи као појединаца да подржавају такве идеје,али сигурно нису разлози.То што би неко желео да му буде другачије(претпостављамо боље) није разлог за цепање државе.Век касније политички уобличен жал за Аустроуграском такође тешко може да буде разлог.Та држава не постоји ,као што рекох већ скоро век и не постоји начин да се сепаратижње тог типа остваре.Чак ни у сновима не може да се сепаратистичким акцијама припоје држави која је нестала пре једног века.Нема више живих људи који се сећају како је било у доба Франц Јозефа па да се то претвори у политички покрет.

Grubo je tema naslovljena
Separatizma u Vojvodini čisto sumnjam da ima, ali autonomaštvo je drugo.
Sva unutrašnja pitanja Srbije mogu se potpuno ili u velikoj mjeri riješiti autonomijama, maximalnoj decentralizaciji i uvođenjem čvrste lokalne samouprave. Tako i u slučaju Vojvodine. Separatizam je riječ koju uopšte nije dobro spominjati tim više što ga u Vojvodini zaista i nema ili ima u nekom zanemarivom promilskom broju. Spominjanje je samo podgrijavanje tenzija

Константине,то су танки разлози и могу да се сврстају у мотиве неких људи као појединаца да подржавају такве идеје,али сигурно нису разлози.То што би неко желео да му буде другачије(претпостављамо боље) није разлог за цепање државе.Век касније политички уобличен жал за Аустроуграском такође тешко може да буде разлог.Та држава не постоји ,као што рекох већ скоро век и не постоји начин да се сепаратижње тог типа остваре.Чак ни у сновима не може да се сепаратистичким акцијама припоје држави која је нестала пре једног века.Нема више живих људи који се сећају како је било у доба Франц Јозефа па да се то претвори у политички покрет.

Pa nije CIA ljudi koji trazu nezavisnost nego nasi ljudi.

То наши је јако неодређен појам.Питање је ко смо ми ,па да они буду наши.
Паралалелно са аутономаштвом и данас већ отворено сепаратистичким политичким ставовима,који се додуше,још увек камуфлирају идејом о федерализму Србије--шиптарски модел "Косова Репубљик", иде и снажно и брижљиво гајен аутошовинизам.Значи да је нисам сигуран ко су ти које сматраш нашима.Срби,тешко да су,без обзира на њихово етничко порекло.Они и за себе кажу да су Војвођани не као географску одредницу ,него као некакву готово националну одредницу.Њихова потреба да се одвоје од Срба а нарочито од државе Србије је врло слична шиптарској,тако да ја мислим да они заступају своје циљеве ,али им је добродошла свака помоћ са стране која на Србију и Србе гледа на сличан начин.

Cak ako je to tacno to nista ne menja da su najveci pristalice nezavisne Vojvodine Srbi.

Konstantine. Ni jedna Srbin nije pristalica te idiotarije.
Sasvim sigurno. Ti koji su pristalice odvajanja Vojvodine od Srbije su jugoslovenio srpskog porekla a hrvatske prominijencije. Nemoj posten srpski narod da mesas s tom bagrom. Mislim.. Ja sam Srbin iz Banata,. Cisto da budemo nacisto.

Сведоци смо појачане активности Уставног суда и других судова у процесуирању група ,удружења и покрета ,као и медијске кампање против онога што се етикетира као "екстремна десница".Уставни суд је донео и најстрожу пресуду о забрани ОТАЧАСТВЕНОГ ПОКРЕТА ОБРАЗ.Да ли је неко чуо да се расправља а камоли да је тужулаштво покренуло неки поступак против активности различитих група ,покрета и партија које заговарају екстремно аутономаштво,републиканизацију до отцепљења за Војводину,Рашку област или "Прешевску долину" која континуирано тражи припајање окупаторској квази држави Косове.
Да ли се ради о превидима,нестизању због преоптерећености или политичкој вољи?

Фабијане,јако моћно звучи,а не значи ништа.
Правда и слобода за кога?Шта је у тој пароли политички концепт?
Да ли твоја реченица важи и ако ја тврдим да је борба против сепаратизма ,борба за правду и слободу Срба и српске државе,или сматраш да у том случају не важи?

Back