Uvredljivost

Zelena milja

Poznat
Poruka
9.201
Nadam se da je za psihologiju..

Koliko se lako uvredite ako vam neko kaže nešto šta vam se ne sviđa? Ponekad je to istina, ponekad lično viđenje.
Kažu da istina najviše boli. Mene ne.
Ume biti neprijatno, čak bolno ali je to nešto šta je opipljivo. Tvrdnju možemo priznati ili negirati, svejedno.

Uvredljivost, kao osobina, je u svima nama. Osim ako smo na nivou bezosećajne ljušture.

Takođe, ima nivoe. Neko će uzvratiti, neko ućutati.
Ima i onih koji će pokušati da se opravdaju.
Ali gorčina ostaje.

Kakva su vaša iskustva?

Ja znam sta je istina ,ne moze da me uvredi neko ko mi predoci nesto sta vec znam,a ako zeli da me uvredi i povredi,onda to nema veze istinom nego s njegovom namerom,ne moze da me iznervira neko ko me ne poznaje, svejedno je da li cu nekog ignorisati ili ga otresti s noge ako ne skapira da ne moze poentirati

Kad bismo imali mogućnost da vidimo u kakvom stanju su ljudske duše, verovatno bismo videli da je to stanje uvređenosti. Svi se osećaju nekako uskraćenima, zaobiđenima, povređenima, kao da ih je neko uvredio. Možda je stvarno tako.
Međutim, čitava stvar je u tome kako ovo doživljavamo i u odnosu koji sami gradimo prema neprijatnim događajima koji se dešavaju.

Uvreda uvek predstavlja izneveravanje izvesnih nada. Nadali smo se da će nas neko shvatiti, da će nam pomoći ili oprostiti, ali se to nije desilo. Smatrali smo da će nam drugi čovek izaći u susret, ali se on umesto toga okrenuo od nas ili nas je surovo odgurnuo. Nada je srušena i umesto nje se pojavila uvreda.
Ne može nas uvrediti neko od koga ne očekujemo ništa ili stranac.

Ma koliko čudno bilo, čovek koji nosi uvredu u sebi, sam sebi nanosi patnju. Naizgled, muči se zbog potpuno objektivnog ugnjetavanja od strane drugih, ali ga zapravo muče sopstvene misli i osećanja. Čovek ne pati najviše zbog neprijatnosti koje su mu se desile, već zbog toga što ih iznova doživljava u sebi. Preživljavajući u sebi uvrede, sami sebe razjedamo.

Koliko se lako uvredite ako vam neko kaže nešto šta vam se ne sviđa? Ponekad je to istina, ponekad lično viđenje.
Ume biti neprijatno, čak bolno ali je to nešto šta je opipljivo. Tvrdnju možemo priznati ili negirati, svejedno.

Uvredljivost, kao osobina, je u svima nama. Osim ako smo na nivou bezosećajne ljušture.

Ali gorčina ostaje.

Kakva su vaša iskustva?
Mene zanima samo jedno
da li je to sto mi je neko rekao istina ili ne
Ako jeste onda mogu da se naljutim ako mi ne odgovara u datom trenutku
prvo na nekoga ko je rekao
posle na sebe jer nisam umeo da se ponasam kako treba.
Ali uvreda? To mi se bas retko desavalo ako uopste i jeste
jer
sad kad razmsilim malo bolje kako mene moze da uvredi neko?
Neradnik kakvog nema da kaze meni da ladim jaja?
Pa to je laz najobicnija i projekcija.
Zagoreli forumas koji zensko video nije da kaze da sam pickopacenik?
Potpuno isto.
Dakle uvreda je stvar shvatanja izrecenog...a ja ljude ne shvatam ozbiljno uglavnom.
Oni do kojih mi je stalo mogu da me povrede ali ne i uvrede.

Mene je ova tema asocirala na nešto što mi se dešava, recimo, dovoljno često...
Budem prozvana za nešto što sam svesno učinila (često pod naletom nekih emocija, ali to jeste i tada moj osećaj).
Ljudi se nadju valjda prozvanim, na neki način...
I onda dolazim u situaciju da se ja, koja jesam uvredjena od strane njih tom meni čudnom njihovom reakcijom, da se pravdam što bude prilično konfuzno. Tu nailazim na zid.
Pre je to neko nerazumevanje mene i njihov napad (što je očekivano, ego branilac), ali na kraju budem povredjena ja.

Spremna uvek nakon toga na razgovor i razjašnjenje koje izostane ...
Ovde se otvara pitanje za novu temu. Mada je sličnih tema bilo.

Zašto ne dopustimo drugoj strani da se opravda, iznese svoje mišljenje, već se ćutanjem povlačimo.

Možda je jedan od razloga grub nastup druge strane. A mnogi ni ne žele da daju objašnjenje.
Ubeđeni da su u pravu.
Upravo to je razlog sto se ja na vredjam
vec tek ponekad ljutnem
Vecina ljudi nije sposobna da diskutuje normalno
a ne pricam o forumu vec generalno
Svako gura svoju istinu iako je to besmisleno
jer moze biti samo jedna istina
ali njih 10 ce gurati svako svoju cesto i veoma grubo.
Na to da se uvredim? Mogu samo da se nasmejem.

Možda je jedan od razloga grub nastup druge strane. A mnogi ni ne žele da daju objašnjenje.
Ubeđeni da su u pravu.
Problem sa egom-ta ubedjenost. Uvek treba pružiti priliku da se čuje mišljenje.
Ukoliko ne žele da daju objašnjenje, nije ih briga za naše osećaje. Što opet nije u redu.

Grub nastup, i u tom slučaju dam šansu da čujem razlog...

Svi smo različiti i imamo toliko slojeva nas unutar sebe.
Uzalud. Etikete se lepe u sekundi. Ili si crn ili beo.
Ako odstupiš od svoje uloge ( moja je bila Golem sa šeširićem koji ispija čaj na kvekerski kariranom ćebencetu ), odreaguješ na neke stvari ili jednostavno postaviš pitanje, šok, neverica i uvređenost.
Meni se to, doduše, retko dešava ali bilo je situacija.

Preventivno vredjaju da bi se svetili...

Meni to liči na onu poslovicu "Napad je najbolja odbrana" ali je tu i malo osvete, sve zavisi o čemu se radi.

Mene su povredile neke reči i uvrede od ljudi koje zapravo i ne poznajem. Posle tih reči, odlučila sam da se ne obazirem na ono šta o meni pričaju oni koji me ne poznaju.

Ukoliko me neko uvredi, slušam zašto me je uvredio, mada mi se to sada retko dešava..ili ne dešava.

Mnogo više me bole uvrede na račun nekoga iz moje porodice i tada sam spremna da se posvađam iako ne volim svađu.

Postoje osobe koje se lako vređaju, koje su stalno uvređene i kojima su svi krivi. Mislim da su te osobe zapravo nesrećne i ne mogu da se opuste.

Ali gorčina ostaje.

Kakva su vaša iskustva?

1. Nepoznate osobe ne mogu da me uvrede. Kao npr neko mi kaže nešto na forumu sa namerom da uvredi. Ne dajem pet para, ne zanima me 0.1%.

2. Od ljudi koje znam, najvažniji je moj osećaj i procena da li ta osoba ide svesno, namerno da uvredi, provocira, ili nema namere. Ako ima namere vratim istom merom i to je to.

Ali gorčina ostaje.

Kakva su vaša iskustva?

Zavisi ko je u pitanju i gde mi to kaže.
Uglavnom sam osetljiv kao buldozer, veliku vecinu ignorišem jer veci deo zivota slusam uvrede sa svih strana. Malo šta može da me direktno pogodi i to samo od meni dragih ljudi.

Ali gorčina ostaje.

Kakva su vaša iskustva?
Nije za mene uvrijedljiva rečena dobronamjerno ružna istina. Uvrijedljivo je sve sa lošom namjerom.

Ali gorčina ostaje.

Kakva su vaša iskustva?
Bitno je ko kaže, šta kaže i kako kaže. Ljudi uvek govore i o sebi kada govore o drugima.

Mnogo više me bole uvrede na račun nekoga iz moje porodice i tada sam spremna da se posvađam iako ne volim svađu.
Ni ja se ne svađam. Pokušala sam par puta, ne ide. Ljudi koji su skloni tome su u " boljoj " poziciji, imaju iskustva i razrađenu taktiku.
Navikli su.
Nazivaju takvo ponašanje ( i rečnik ) borbenošću.
A sve je samo ne to.

Ne mogu reči da me povrede koliko me postupci vređaju.
Ne svađam se, pogotovo ništa ne kažem ako je nešto urađeno na pokvaren, podmukao, način.
Napisala sam u temi ' da li ste flegma'.
Moj stil je da ako nešto imam kažem otvoreno i direktno. Ne bavim se tračevima ni pričama iza leđa.

Najgora vrsta ljudi je ona koja iza leđa komentariše a u kontaktu se topi od slatkih reči.

Sve je lakše kada znaš igrače.

Back