Uvoz iz USA

• Začetnik teme Začetnik teme gema
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uvoz iz USA je uvek bio problematičan, barem što se tiče papirologije.
Prvo, vozila koja su proizvedena u USA ili za tamošnje tržište ne ispunjavaju, tj. njihove i evropske ekološke norme se ne poklapaju.
U praksi to znači da od direktnog uvoza u Srbiju nema ništa, jer ćeš prvo "zapeti" na carini, a posle je nepremostiva prepreka homologacija.

Homologacija može da se reši na sledeći način: doteraš auto iz USA u Nemačku. U Nemačkoj izvrše homologaciju po njihovim standardima. Sada je pitanje koji standard ćeš dobiti, jer kao što sam rekao standardizacija u USA i EU je drugačija (ne samo ekološke, već i bezbednosne norme).
Ukoliko u Nemačkoj dobiješ papire koji odgovaraju minimum euro 3 standardu, auto uvoziš kao i bilo koji drugi auto iz Nemačke.

Mada, nije mi jasno zašto doteruješ egzotiku, kada je po meni najveći problem održavanja, tj. nabavke delova. Imao sam prilike da se uverim da Ford Focus "amerikanac" i Focus iz Evrope imaju jako malo sličnih delova i da su drugačije rešavani ispod haube.

Uvoz iz USA je uvek bio problematičan, barem što se tiče papirologije.
Prvo, vozila koja su proizvedena u USA ili za tamošnje tržište ne ispunjavaju, tj. njihove i evropske ekološke norme se ne poklapaju.
U praksi to znači da od direktnog uvoza u Srbiju nema ništa, jer ćeš prvo "zapeti" na carini, a posle je nepremostiva prepreka homologacija.

Homologacija može da se reši na sledeći način: doteraš auto iz USA u Nemačku. U Nemačkoj izvrše homologaciju po njihovim standardima. Sada je pitanje koji standard ćeš dobiti, jer kao što sam rekao standardizacija u USA i EU je drugačija (ne samo ekološke, već i bezbednosne norme).
Ukoliko u Nemačkoj dobiješ papire koji odgovaraju minimum euro 3 standardu, auto uvoziš kao i bilo koji drugi auto iz Nemačke.

Mada, nije mi jasno zašto doteruješ egzotiku, kada je po meni najveći problem održavanja, tj. nabavke delova. Imao sam prilike da se uverim da Ford Focus "amerikanac" i Focus iz Evrope imaju jako malo sličnih delova i da su drugačije rešavani ispod haube.

Djelovi se preko interneta vrlo lako kupuju, to nije neki problem

U principu može i neko iz porodice da bude tamo, ali ne znači da te neće zezati ovde. Jedne prilike sam išao sa drugarom koji voza auto sa njemačkim tablama koji je na očevo ime. Naravno ima i punomoć i potrebne papire, ali kada smo prelazili granicu onaj policajac na granici je počeo nešto da *ere kako je to carinski prekršaj, može mu momentalno oduzeti auto itd, bla bla bla... Sve se završilo na tom trabunjanju, ali ne znači da tebe neće zezati. Ali to je jedan jedini slučaj koji znam da su pravili bilo kakav problem.

U principu može i neko iz porodice da bude tamo, ali ne znači da te neće zezati ovde. Jedne prilike sam išao sa drugarom koji voza auto sa njemačkim tablama koji je na očevo ime. Naravno ima i punomoć i potrebne papire, ali kada smo prelazili granicu onaj policajac na granici je počeo nešto da *ere kako je to carinski prekršaj, može mu momentalno oduzeti auto itd, bla bla bla... Sve se završilo na tom trabunjanju, ali ne znači da tebe neće zezati. Ali to je jedan jedini slučaj koji znam da su pravili bilo kakav problem.

Isto se i meni desilo sa bivsom 2007-e. Krenuli smo iz Beceja zaustavljeni prvi put i nikom nista, samo da se pokaze zeleni karton i to je to. Na prilazu Senti smo zaustavljeni opet i bili su isti ti problemi koa i kod vas, da je to carinski prekrsaj i da auto treba da se oduzme jer vlasnik auta (njen otac) nije bio u kolima (a kola su bila na madjarske table). . . Na svu srecu sve se zavrsilo samo na blebetanju i meni kazna za ne nosenje licne karte :lol:

Uvoz novih automobila iz Amerike je relativno zeznuta operacija jer zahteva gomilu papirologije,novca pa i adekvatne veze da bi sve proteklo onako kako treba.Ja sam vec uvozio nove automobile sa americkog trzista,a ove godine planiram da uvezem jos jedan.Uvoz iz Amerike isplati se jedino za luksuznije automobile,a zbog cega objasnicu u nastavku teksta.

Ukratko ... Kao sto je ovde vec bilo reci o tome,po uvozu automobila iz Amerike,potrebno je uraditi homologaciju ili u Srbiji ili u nekoj drugoj Evropskoj zemlji,s obzirom da su Americke i Evropske norme potpuno razlicite.E sad,tu je problem sto dobijanje sertifikata o homolagaciji u Srbiji tece jako sporo,tako da je taj posao najbolje obaviti u Nemackoj za nekoliko hiljada evra.
Homologacija podrazumeva promenu farova,sijalica,migavaca,pa i led dioda,zatim jos nekoliko stvari,a sve to uz izdavanje sertifikata kosta minimum 3.500 evra pa nadalje.

Pre toga,potrebno je ugovoriti uslove oko dovoza automobila.Za takav poduhvat moze se angazovati lokalna americka agencija ili u sopstvenoj reziji,sto je najeftinija varijanta.Ukratko,ukrcavanje na brod i dovoz do Roterdama je oko 1.500 dolara.Postoji i mogucnost da se auto doveze do luke Bar,ali mislim da je to skuplja varijanta,a i ne isplati se posto je odmah po dovozu u Evropu potrebno oterati auto u neku evropsku zemlju radi homologacije.Nakon toga,auto uvozis u Srbiju i regularno registrujes sa svim papirima.

Ali kao sto rekoh,ukoliko ne planiras kupovinu auta u vrednosti od bar 40.000 evra,ne vredi razmisljati o uvozu iz Amerike,jer kao prvo automobili koji kostaju ispod te cene u Americi uopste nisu jeftiniji,nego u Evropi.Kao drugo,min. troskovi su bar 6-7.000 evra tako da se taj trosak isplati samo kod kupovine skupljih automobila. :)

Uvoz novih automobila iz Amerike je relativno zeznuta operacija jer zahteva gomilu papirologije,novca pa i adekvatne veze da bi sve proteklo onako kako treba.Ja sam vec uvozio nove automobile sa americkog trzista,a ove godine planiram da uvezem jos jedan.Uvoz iz Amerike isplati se jedino za luksuznije automobile,a zbog cega objasnicu u nastavku teksta.

Ukratko ... Kao sto je ovde vec bilo reci o tome,po uvozu automobila iz Amerike,potrebno je uraditi homologaciju ili u Srbiji ili u nekoj drugoj Evropskoj zemlji,s obzirom da su Americke i Evropske norme potpuno razlicite.E sad,tu je problem sto dobijanje sertifikata o homolagaciji u Srbiji tece jako sporo,tako da je taj posao najbolje obaviti u Nemackoj za nekoliko hiljada evra.
Homologacija podrazumeva promenu farova,sijalica,migavaca,pa i led dioda,zatim jos nekoliko stvari,a sve to uz izdavanje sertifikata kosta minimum 3.500 evra pa nadalje.

Pre toga,potrebno je ugovoriti uslove oko dovoza automobila.Za takav poduhvat moze se angazovati lokalna americka agencija ili u sopstvenoj reziji,sto je najeftinija varijanta.Ukratko,ukrcavanje na brod i dovoz do Roterdama je oko 1.500 dolara.Postoji i mogucnost da se auto doveze do luke Bar,ali mislim da je to skuplja varijanta,a i ne isplati se posto je odmah po dovozu u Evropu potrebno oterati auto u neku evropsku zemlju radi homologacije.Nakon toga,auto uvozis u Srbiju i regularno registrujes sa svim papirima.

Ali kao sto rekoh,ukoliko ne planiras kupovinu auta u vrednosti od bar 40.000 evra,ne vredi razmisljati o uvozu iz Amerike,jer kao prvo automobili koji kostaju ispod te cene u Americi uopste nisu jeftiniji,nego u Evropi.Kao drugo,min. troskovi su bar 6-7.000 evra tako da se taj trosak isplati samo kod kupovine skupljih automobila. :)

Sve se slazem a jel ima neka firma (agencija) ili tako nesto koja bi mogla sve to da obavi umesto mene?

Uvezao bih Chevrolet Camaro 2011 (nov) posto takav nema da se kupi u Srbiji.

Nisam 100% siguran da li se Kamaro poceo uvoziti u Evropu ali probaj da nazoves call centar GM-a u Svedskoj i oni ce ti reci da li se uvozi i ako se uvozi kako mozes da ga uzmes i sve. . . Koliko znam oni sada rade sve sto se tice Kadilaka i Korvete, a mozda jos uvek i Hummera i svu ostalu GM-ovu egzotiku (ili drugim recima sve ono sto se prodaje od GM-a u USA a ne u EU). . . To ti moze biti puno jeftinija varijanta no da ti sma uvozis iz USA. . . Nazoves 00800-8680 8800 ili posaljes mail na corvette.europe@gm.com i kazes da si zainteresovan za kupovinu Kamara i to ti je to. . . Ne moj da se brines sto je na pocetku maila korveta jer i ovako i onako ceo taj posao radi jedna osoba (bar je tako bilo 2009-e) sad mozda radi malo vise osoba (bar bi trebalo) ali u svakom sluvaju oni ce znati najbolje da ti kazu ako se uvozi gde i kako mozes. . .

Poslednja izmena:
pomoc, pomoc... kum je dovezao auto iz Canade, GMC - Acadia, 2008. god, sportski dzip.. i tu nastaje haos i konfuzija u glavi... setaju ga od Uprave carine, Agencije za bezbednost saobracaja, AMSS, nekih agencija po Srbiji... i niko nista ne zna... culi smo da postoji opcija u Nemackoj da se ode i dobije ta famozna potvrda koja odgovara standardu euro 3... da li je svejedno gdese ide, ili i tamo postoje odredjena mesta gde bi se te odradilo, te koliko bi to "zadovoljstvo" kostalo, makar okvirno, ako neko zna, molim da mi javite... hvala unapred

pomoc, treba mi informacija gde u Nemackoj mogu izvrsiti homologizaciju GMC Acadie, dovezena iz Canade... ovde lupam glavom o zid gde god se okrenem...
hvala unapred svima koji bi mi mogli pomoci savetom ili informacijom...

u celu evropu mozes bez problema da uvezes i ocarinis vozilo iz Amerike osim u Srbiju.

Jer u Srbiji na carini i u drzavi rade idioti

Americki standardi za izduve su prilicno stroziji nego evropski i svako americko vozilo bez problema zadovoljava evro 3 standard proizvedeno u zadnjih 10 godina. 90% zadovoljava i evro 4

e al na carini kad dodjes oni ce ti reci da oni to ne mogu da utvrde pa samim tim i ne mozes da ocarinis vozilo.

i uputice te u zavod za standardizaciju ili na masinski fakultet da ti odrade tzv homologaciju a njih tamo zivo boli patka da se time bave i tako si ti u zacaranom krugu mozes zvanicno da uvezes a nezvanicno birokratija te sprecava da to uradis.

sve u svemu isplati se jedino ako imas vezu . cujem od jednog prijatelja da sad moze da se zavrsi procedura ispod zita.

Back