Uvoz automobila, pomoć i saveti

Pozdrav svima!

Moze li mi neko ko ima iskustva sa carinjenjem i uvozom automobila da kaze (okvirno):
1. kolika je razlika u troskovima prilikom odredjivanja osnovice za carinu i PDV za dva automobila sa istim paketom opreme i pribliznom kilometrazom, ali je jedan od drugog proizveden godinu dana pre .
2. Kolika je razlika osnovice kada je u pitanju automobil sa panorama krovom i automobil bez, ali sa identicnom ostalom opremom kao i prvi.

Primer Golf 5 karavan 09 i o8 godiste ( dvozonska klima, podizaci, tempomat, radio cd, alu felne) drzava uvoza Nemacka

Znam da se katalozi menjaju redovno i razlikuju se u zavisnosti iz koje zemlje automobi dolazi.
Dona sam vec kontaktirao preko njegovog kalkulatora, pa ne bih da coveka zamaram sitnicama.

Za nove clanove (koji nemaju strpljenja da citaju stranice ovag podforuma od pocetka), evo nekih stranica koje ce im dosta pojasniti sta je potrebno za uvoz automobila. (72, 79, 83,87,93).

Hvala unapred!

@Yova
1. U katalogu piše za svako godište koliko košta, tako da nije moguće dati precizan odgovor na tvoje pitanje. Po našoj carini vrednost auta se smanjuje za 14%godišnje i to se primenjuje ukoliko katalog ne ide unazad dovoljan broj godina.
2. Zavisi od godišta. Cena panoramskog krova kao "dodatne opreme" je oko 90 eur za 2009 godište. U katalozima se nalaze razni modeli, tako da se prilikom carinjenja gleda cena za tačan model auta pa ako je predvidjeno da ima stakleni krov, onda nema šta ni da mu se dodaje. Golfova koje si naveo ima preko 30, pa će se već naći koji je model u pitanju.
Ova pravila su u teoriji univerzalna, ali praksa je nešto drugo, tako da ... Uvek pitaj špeditera za svaki konkretan slučaj.

Aleksandarz, hvala ti puno na brzom odgovoru.

Znam da se osnovica razlikuje za svaki auto posebno, zato sam u mom prethodnom postu i naveo okvirno. Don mi je poslao cenu troskova za jednog Golfa, ali ako se on u medjuvremenu proda imacu mnogo jasniju sliku troskova prilikom odabira drugog, a da ne moram nikome da dosadjujem. Kad nadjem auto za kupovinu, kontaktiracu Dona pre polaska da se dogovorimo o svemu.
S druge strane posto kupujem auto za sebe i nemam nameru da ga u narednim godinama menjam (normalno ukoliko sve bude u redu), kupio bih neki sa bogatijom opremom posto vidim da nije neka velika razlika u troskovima.

pozdrav svima
nov sam na forumu, pa se unaprijed izvinjavam ako budem pravio neke "početničke greške" :)
pročitao sam skoro cijelu temu i saznao sam dosta novog
posebno sam zadivljen poznavanjem materije od strane Dona, i puno bi mi značio njegov savjet u vezi moje situacije...

dakle, ja sam iz crne gore, imam sestru i zeta u holandiji i zet je tamo pronašao auto koji bi mi odgovarao (Renault Megane, 1.5 dci, 2003.).
on se sa prodavcem čuo, rekao da će da kupi auto i dogovorio da se nađu u srijedu da završe kupoprodajni ugovor i , ako uspiju, da izvade EUR1 obrazac.
obzirom da zet radi te ne može od da ga doveze, mislio je da mi auto pošalje po nekim ljudima iz cg koji vrše prevoz prikolicom ili kamionom, uz nadoknadu od 600eura.
e sad, interesuje me šta zet treba da odradi tamo prije nego ga pošalje - znam da treba kupoprodajni ugovor i EUR1 obrazac, ali ne znam šta još treba... da li treba neko osiguranje, treba li auto da se odjavi i ako se odjavi može li bez tablica da se na prikolici doveze u cg, ili trebaju COLL tablice???

PITANJE JE ZA DONA, A NE BI MI SMETALO DA ČUJEM ODGOVORE I OD DRUGIH :)

HVALA UNAPRIJED!

pozdrav svima
nov sam na forumu, pa se unaprijed izvinjavam ako budem pravio neke "početničke greške" :)
posebno sam zadivljen poznavanjem materije od strane Dona, i puno bi mi značio njegov savjet u vezi moje situacije...

dakle, ja sam iz crne gore, imam sestru i zeta u holandiji i zet je tamo pronašao auto koji bi mi odgovarao (Renault Megane, 1.5 dci, 2003.).
on se sa prodavcem čuo, rekao da će da kupi auto i dogovorio da se nađu u srijedu da završe kupoprodajni ugovor i , ako uspiju, da izvade EUR1 obrazac.
obzirom da zet radi te ne može od da ga doveze, mislio je da mi auto pošalje po nekim ljudima iz cg koji vrše prevoz prikolicom ili kamionom, uz nadoknadu od 600eura.
e sad, interesuje me šta zet treba da odradi tamo prije nego ga pošalje - znam da treba kupoprodajni ugovor i EUR1 obrazac, ali ne znam šta još treba... da li treba neko osiguranje, treba li auto da se odjavi i ako se odjavi može li bez tablica da se na prikolici doveze u cg, ili trebaju COLL tablice???

HVALA UNAPRIJED!

druze gdega teras srbija ili crna gora najeftinije daga doteras na noge a papirologiju akoti don zavrsava poso obavezno da budes u kontak pre polaska i papirologije najbolje dase obratis direkno na njegov email i mislim dati netreba eur 1 mozda gresim

hvala, kalin

dovozim ga u crnu goru, da sam u srbiji jednostavno bih se obratio donu, da se ne bakcem sa papirologijom...

mada, možda bi on mogao da odradi iako je u pitanju crna gora, da ga doveze do granice srb-cg, ili ja da dodjem u srbiju po auto
ali moram ga cariniti u cg

kako da dodjem do njegovog mail-a?

Aleksandarz, hvala ti puno na brzom odgovoru.

Znam da se osnovica razlikuje za svaki auto posebno, zato sam u mom prethodnom postu i naveo okvirno. Don mi je poslao cenu troskova za jednog Golfa, ali ako se on u medjuvremenu proda imacu mnogo jasniju sliku troskova prilikom odabira drugog, a da ne moram nikome da dosadjujem. Kad nadjem auto za kupovinu, kontaktiracu Dona pre polaska da se dogovorimo o svemu.
S druge strane posto kupujem auto za sebe i nemam nameru da ga u narednim godinama menjam (normalno ukoliko sve bude u redu), kupio bih neki sa bogatijom opremom posto vidim da nije neka velika razlika u troskovima.
To što sam ti napisao možeš samo da koristiš da bi se sračunao kolio će carina da ti izađe sa (ne)tačnošću od +/-200eur. Kad se odlučiš za auto pitaj Dona šta i kako da radiš, i koliko će da te košta, nemoj ništa da radiš na svoju ruku. Greške obično skupo koštaju.
Cenovnik dodatne opreme se primenjuje tek kad se utvrdi koji je model u pitanju. Ako ti je Don npr. racunao osnovicu za golf comfortline, a ti pronadješ highline, onda se gleda cena za taj model. To što ima opreme za 100evra više ti ništa ne znači ako je u katalogu 1000evra skuplji. Zato - telefon u ruke i proveri cenu.
Takodje, pošto je ovo Srbija, pravila su svuda ista, ali primena pravila je svuda različita.

hvala, kalin

dovozim ga u crnu goru, da sam u srbiji jednostavno bih se obratio donu, da se ne bakcem sa papirologijom...

mada, možda bi on mogao da odradi iako je u pitanju crna gora, da ga doveze do granice srb-cg, ili ja da dodjem u srbiju po auto
ali moram ga cariniti u cg

kako da dodjem do njegovog mail-a?
prelistaj unazad imas i kontak telefon a mislim daje negde napiso don za njegovog kolegu u crnu goru koji moze dati zavrsi posao

pozdrav svima

HVALA UNAPRIJED!

Ako ga dovoze na prikolici onda ti ne trebaju nikakve tablice. Najlakše ti je i da ga odmah odjave, a verovatno će to i vlasnik zahtevati. EUR1 je uverenje o poreklu i u Srbiji je potreban da bi se roba carinila po sniženoj stopi. Ako ga nema, nema ni povlastice. Ne znam kako je u Crnoj Gori, možda ti i ne treba. Don je već ostavljao kontakt nekog špeditera iz Crne Gore, pa ili ga sačekaj da se javi ili pretraži zadnjih 50 stranica teme.

Ako ga dovoze na prikolici onda ti ne trebaju nikakve tablice. Najlakše ti je i da ga odmah odjave, a verovatno će to i vlasnik zahtevati. EUR1 je uverenje o poreklu i u Srbiji je potreban da bi se roba carinila po sniženoj stopi. Ako ga nema, nema ni povlastice. Ne znam kako je u Crnoj Gori, možda ti i ne treba. Don je već ostavljao kontakt nekog špeditera iz Crne Gore, pa ili ga sačekaj da se javi ili pretraži zadnjih 50 stranica teme.

bas tako :per:

U CG je u vezi EUR1 obrasca isto kao i u Srbiji, provjerio sam to.
A interesuje me još ko treba da odjavi auto, vlasnik holanđanin ili može zet sa mojim punomoćjem, obzirom da se kupoprodajni ugovor pravi na moje ime?
I može li da se odjavi u bilo kojem gradu u Holandij ili mora u onom u kojem je registrovan auto?
Opet se izvinjavam ako sam naporan, ali šta ću :rumenko:

Pozdrav svima.

Iskreno, nisam prelistao ceo topic, ali jesam dobar deo, međutim kako su se menjale okolnosti, zakoni i odredbe vezane za uvoz polovnjaka nisam siguran da neke ranije stranice mogu da mi pomognu pri uvozu.

Za koji dan bi trebao da odem kod prijatelja u Minhen da kupim auto. Auto kupujem za svoju firmu i prodavcu (diler je u pitanju) platio bih preko računa. Auto koji kupujem je najverovatnije opel combo, 2003 ili 2004 godište, prešao oko 150 000 km, 1.7 dci.

Da li mi neko može objasniti izvozno/uvoznu proceduru kao i to da li plaćam ili ne plaćam carinu na taj automobil? U pitanju je teretni auto koji bih uvezao za potrebe firme, dakle vodio bih se na pravno lice a opet isti je 1.7 što po novoj odredbi znači da na njega nema carine.

Prvi put kupujem auto, želeo bih da to sve bude regularno ako me razumete. Svi papiri koji su mi potrebni nabaviću ih pa mi sad treba pomoć iskusnijih forumaša da me malo usmere šta sve trebam da uradim.

Hvala svima unapred.

P.S. Da li mi je potrebna međunarodna vozačka dozvola pošto ću sam dovesti auto na točkovima do Srbije? Znam da u Mađarskoj nije obavezujuća ali da jeste u Nemačkoj.

Hvala momci. Sada sam pričao sa prijateljem koji često ide za Nemačku (Berlin). Kaže da je on imao međunarodnu ali da mu je istekla i da je neće ponovo vaditi tako da kapiram da mu i nije trebala.
Inače on je imao i putno osiguranje. Da li mi savetujete da uzmem isto? Šta znam, nekako mislm da je to ok ipak je to za nedaj Bože a nije mnogo para, možda 10-20 evra za 10tak dana. Ne idem baš svaki dan za Nemačku i ne kupujem auto :)

Inače on je imao i putno osiguranje. Da li mi savetujete da uzmem isto? Šta znam, nekako mislm da je to ok ipak je to za nedaj Bože a nije mnogo para, možda 10-20 evra za 10tak dana. Ne idem baš svaki dan za Nemačku i ne kupujem auto :)[/QUOTE]

tusi upravu bolje bolje spreciti nego leciti a nije neki izdatak

Hvala još jednom.

E sad imam još neke nedoumice...

Po novoj odredbi na auto sa 1.7 dizel motorom se ne plaća carina. E sad nije naglašeno da li je to samo za putnička ili važi i za teretna vozila, kao i da li ima neke veze ako će se auto posle voditi na fizičko ili pravno lice?
Drugo, šta je ovaj EUR1 obrazac? Čemu služi, gde isti uzimam i da li ga uopšte trebam ili ne?

Hvala

Back