Uvecana Slezina

Uvećanje slezine ne znači uvek da je ona i obolela.Ali ako je slezina 30 cm znaci da je ona tri puta uvecana i da je dalja dijagnostika i te kako potrebna !!!

Veliki broj stvari dovodi do uvecanja slezine,nema potreba da nabrajam jer ce dobra dijagnostika svakako vrlo brzo dovesti do uzroka uvecanja.Ali ako te interesuje,mozes na netu potraziti tekstove pod HIPERSPLENIZAM jer je on razlog zasto se uvecana slezina treba odstraniti.

A samim tim ce ti se i razjasniti u kojim slucajevima je operacija neophodna.Ako vam nesto iz tih tekstova nije jasno,dodjite ovde i mi cemo vam objasniti.
 
Poslednja izmena:
U zavisnosti od situacije, laparoskopska splenektomija je moguća, pomenutih 30 cm nije karakteristika od prevelikog značaja. Normalna slezina je teška oko 150 grama, a laparoskopija je opcija obično dok slezina nije teža od 500 grama (naravno, sve zavisi od hirurga, i nema tu mnogo izbora).
Što se intraperativnog toka tiče, po standardnoj pripremnoj proceduri pravi se rez. U slučaju otvorenog pristupa, najčešće se radi se o medianoj laparotomiji (vertikalni rez od oko pet centimetara iznad pupka, do dva do tri centimetra ispod ksifoida (processus xiphoideus), donjeg dela grudne kosti (opisna mera, standard ne postoji)), ili Košerovom levom subkostalnom rezu (ovaj rez ide paralelno sa donjom levom ivicom grudnog koša, od dva do pet centimetara ispod ksifoida do dva ili tri centimetra ispod kostalne margine, luka grudnog koša), a u slučaju laparoskopije, najčešće dva do četiri mala (1-2 cm) reza, koji su portovi i kroz koje se trokarima pristupa abdominalnoj šupljini. Potom se, po lociranju slezine vrshi se ligacija i disekcija krvnih sudova, disekcija ligamenata oko slezine, po odstranjivanju pregled celog prostora, ispiranje šupljine, sukcija preostale tečnosti i zatvaranje. U određenim slučajevima, ostavlja se prostora u inciziji kako bi se ostavio dren za skupljanje tečnosti koja se, kao i uzorci tkiva mogu poslati na histopatološku analizu.

Nadam se da nisam iskomplikovao previše. ;)
 

Back
Top