Uvećana krhkost i nepostojanje valute (kroz vreme)

markocheda

Iskusan
Moderator
Poruka
5.468
Prva valuta je bila najobičnija trampa. Imam šta želiš, imaš šta želim. Ili kompenzacija (koja postoji i danas,original se nije izgubio)
Druga valuta je kameno dobro...srebro,zlato,bronza, kojih ima manje od najobičnijeg kamena na ulici.. :) Mogao si čoveka da ubiješ tim zlatom po glavi, i da se sutra kaže da mu se obilo zlato o glavu.. :) Dakle postojala je i ta težina :)
Ljudi rekli ok ok...dakle ti nećeš moje krzno ili žito, već želiš retki kamen,ok...potrudiću se da ga nabavim....kopaću, rudariću, biću majner (miner)
Nova evolucija valute je bila papirna..na papiru ti piše vrednost koju poseduješ....koja je u banci, koja je zabranjena da ti se da u zlatu...mada teoretski možeš...ali nećeš dobiti.
Medju narodom je bilo....čekaj, pa to je papir, može da se zapali slučajno, može neko da me opelješi lakše ili u pokušaju pljačke da se taj papir pocepa u trzanju..krhko je čoveče...smisliću ja kožnu ogradu gde će se taj papir nalaziti...koža je jača od papirića....a tu kožu ću držati na lancu, prvo će morati da me ubiju, pa da pokidaju lanac...
Sledeća evolucija valute se prebacuje u jednu karticu, koja sadrži sav taj novac, dok se sav tvoj novac nalazi u banci, sa odredjenim kodom (koji bi bilo pametno da zapamtiš)
Ljudi kažu da je to jako pametno, mnogo pametnije od papira u ruci....samo što tu banku mogu da opljačkaju,ili prosto da propadne, pa je izmišljena i garancija od države, ali ne više od odredjene cifre....dakle nije pametno držati sve u jednoj banci ako imaš više od većine naroda...
Dalje sledi digitalna valuta, koja ne predstavlja nikakvu fizičku vrednost, već zavisi od interesa većine da se na nju zakače...drugim rečima, što ih je manje, vrednost pada.
Kao neka virtuelna igrica koju svi igraju.....kopaju valutu, koja sutra može da izgubi vrednost jer je zainteresovanost pala...
Sa opipljive valute koja je imala težinu, došli smo do nedodirljive valute bez težine, čak ni reprezentativne, od koje život osobe čak i ne zavisi...
ALI...vratili smo se rudarenju.... :)
I? Šta je valuta na kraju, do interesa većine, koja želi da se igra grupne igrice sakupljanja "nečega"?

Back