Utjecaj Turske i Irana na Balkanu?

Askari

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.604
Kao sto svi znamo, od rata na bivsim prostorima SFRJ, utjecaj Saudijske Arabije i njihovog novca je bio jako prisutan na Balkanu, ali se pokazao destruktivnim kroz razna ekstremna ucenja i gotovo teroristickih organiziranja. Posto je Saudijska Arabija americki saveznik, njih niko u svijetu nije sprijecavao da se misionarski organizuju na balkanskim prostorima i balkanskim muslimanima.
U zadnje vrijeme je zamijecena prisutnost i jaka angaziranost Republike Turske pa i Islamske Republike Iran. Da li je to dobro i da li bi oni trebali djelovati sinkronizirano i da se pored sunnizma ojaca i sijski Islam. Danas, nema sijske bogomolje na Balkanu ali je zamijecena prisutnost sijskih muslimana koji cekaju da budu nesto masovniji kako bi se izgradila prva sijska dzamija i bacila sjenka na problematicne Vehabije koje se nisu mogli uklopiti u sistem Islamske Zajednice Bosne i Hercegovine i njenih odjeljaka sirom bivse SFRJ.
Iran je tokom rata na bivsim prostorima SFRJ bio prisutan u Beogradu, i njima niko nije smetao a zamijeceno je da je puno Srba primilo sijski Islam tako da bih mogao naslutiti da bi prva sijska dzamija mogla biti sagradjena najprije u Beogradu.
Kakvo je vase m,isljenje dragi foprumasi o prisutnosti Republike Turske i Islamske Republike Iran na Balkanu a tacnije u Republici Srbiji?

mi smo izgleda svacija kuckica u serbii ali kod jezekilja to se nije dobro završilo po jerusalim
valjda je turska ovde uvek zainteresovana ipak smo mi njeni, samo možda nekad manje nekad više. ima turaka ovde ono urbanih, možda su došli da rade i žive, u bege
iran ne znam, davali su besplatno učenje iranskog nekad, e sad ima raznih muslimana ovde pa su možda neki i iranci, viđaš ih s maramama ili bez. ovako ne vidim uticaj irana osim što mislim da je neka marka urmi iranska
stvarno ne znam ko uopšte dominira u srbiji, možda samo dolazi masa sposobnih profesionalaca :sad2:
a da, imamo turske buseve, evropa izgleda ne daje nikake buseve. mada ima i ovih naših

Sve su to Bosnjaci..od drevne nase bosnjacke Uskudame do Otranskih vrata sve su Bosnjaci, osim onih koji su se tu doselili za repovima avarskih konja

bosanac.jpg

Back