Ne treba mi red pill, ja sam se sam otrijeznio, odnosno, zivot me je vremenom otrijeznio. Evo nekih red pillova za osvjescivanje:
1. niko se nije vratio iz zagrobnog zivota da ti kaze ima li zivota poslije smrti. Ovo je najvjerojatnije tvoj posljednji zivot u ovom obliku, ili malo direktnije receno: nakon sto umres, vise nikada neces postojati. Zato uzmi svoj zivot u svoje ruke i prozivi ga najbolje sto znas.
2. religije i ideologije su relativna stvar, svaki pojedinac, sistem, drzava imaju svoje, ne postoji univerzalna istina. Zato ne dozvoli da te neko natjera da pogines za religiju i ideologiju, osim ako to nije tvoj svjestan izbor. Ove dvije stvari, kao i nacionalizam, te u dobrom dijelu drzava, egregori su koji ti crpe energiju, odvracaju te od ostvarenja tvojih potencijala i smisla zivota. Budi oprezan i zapamti: granice dolaze i odlaze, drzave vremenom propadaju, ali imena velikih ljudi nikada ne propadaju, zive vjecno. Budi individualist, a ne cojek stada.
3. Sebičnost u malim kolicinama je moć. Budi dozirano sebičan, i ta sebicnost ce te braniti od tudjeg utjecaja, raznih manipulatora, energetskih vampira i propagande. Nemoj slusati ljude koji kazu da je sebicnost grijeh, posebno ne drzavnike i svecenike, oni primjerice nikada ne idu ginuti u ratovima koje su sami zakuhali.
4. Novac je bitan. Novac sam po sebi ne donosi srecu. Bogatasi jednako brinu kao i sirotani, istina, oko razlicitih stvari, no briga je jednaka. Medjutim, imati novac znaci imati izbora, novac daje slobodu i moc, novac omogucava osiguranu egzistenciju, a kada imas osiguranu egzistenciju lakse je baviti se onime sto volis, lakse je raditi na sebi, ostvariti svoju svrhu.
5. Nisi nezamjenjiv. Tvrtke, firme, pa cak i drzava: ti si za njih samo potrosna roba. Nikad nemoj sve sto imas dati u karijeru, karijera je prolazna stvar, i nitko, pa cak ni najbolji radnici, nije nezamjenjiv. Mozes biti najbolji, lojalan radnik, donijeti milijune svojoj firmi, no ako se nekad razbolis i prestanes raditi kao do tad - bit ces ekspresno zamijenjen novim i naivnim radnim snagama. Jedini ko ce zalovati mozda ce biti tvoje kolege, no za godinu dvije i oni ce zaboraviti da si ikada postojao. Zato, na posao gledaj kao na medjusobnu simbiozu: ti poslodavcu dajes svoj rad i kapital dobiven od proizvoda, on tebi daje dobru placu, postivanje i ucenje vjestina.
6. Ako je moguce, uvijek imaj osnovne nekretnine prepisane na svom imenu: auto, kuca, stan... svijet je surovo mjesto, a nasi voljeni, pa cak i djeca, preko noci mogu postati stranci koji ce ti uzeti nekretnine i pretvoriti te u beskucnika. Odrzavaj zdravu dozu sebicnosti cak i odnosima sa partnerom i djecom, shvati da si individua za sebe, kao sto su i oni sebe.
To je sve cega se sad mogu sjetiti...