Uticaj osvajanja cara Dušana na pad Konstantipolja

kristiansand

Veoma poznat
Poruka
10.393
Mislim da je Dušan Silni dobrim delom uticao na pad Konstantinopolja svojim osvajanjima vizantijskih teritorija tada već značajno slabe Vizantije.
Mislim da je Dušan trebao da se zaustavi na Makedoniji i Albaniji a onda sklopi savez sa Vizantijom kako bi se Evropa odbranila od Turaka.
Da se upad Turaka predupredi 100 godina ranije od datuma pada Konstantinopolja 1453., dakle 135x. godine.
Da je bilo takvog poteza od strane Dušana danas bi: Liban, Palestina, Sirija, Irak... bile hrišćanske države.

Dakle, koliki je i kakav uticaj Dušana na kasniji pad Konstantinopolja 1453. godine?.

Mislim da je Dušan trebao da se zaustavi na Makedoniji i Albaniji a onda sklopi savez sa Vizantijom kako bi se Evropa odbranila od Turaka.
Da se upad Turaka predupredi 100 godina ranije od datuma pada Konstantinopolja 1453., dakle 135x. godine.
Da je bilo takvog poteza od strane Dušana danas bi: Liban, Palestina, Sirija, Irak... bile hrišćanske države.
Dakle, koliki je i kakav uticaj Dušana na kasniji pad Konstantinopolja 1453. godine?.

Dušanov uticaj na pad Carigrada je isti koliki je uticaj tvoj, moj i moderatorov na terorističke akcije u Vatikanu 2152..godine.

Mislim da si propustio dve sitnice:
1. Koje godine je Vizantija dovukla Turke na Balkan?
2. Sa kojim je evropskim zemljama saradjivalo Osmansko carstvo (vojno, politički, ekonomski itd..) prilikom zauzimanja i opsade Balkana?

I pitam se ja sad, da nisu otrovali Dushana, da li bi osvojio Carigrad , pa bi Europa "bila sigurna"?

Poslednja izmena:
Tesko da bi i najveci poznavaoci politickih prilika koji su ziveli na Balkanu u to vreme mogli da predvide da ce Turci za samo jedan vek osvojiti ceo Balkan. Dusan je donekle bio svestan toga tek pri kraju vladavine, pa je zeleo da se osnuje neka medjunarodna hriscanska liga za zaustavljanje Turaka, ali ga je smrt sprcila u toj nameri

Тачно... Иначе многи ни не знају да Србија није постала вазална после Косовске битке (која је добијена уз велике губитке) него тек неколико година касније због напада Хунгара ! Да је Европа хтела да спречи продор Турака она би то учинила...али није...Хтела да је да Турцима да колач "Балкан" ... Управо се тога бојим... Да би историја могла да се поново... Немци и Французи као и други би врло лако молги да одлуче да "очисте" своје земље од муслимана и као једино логично решења на које би Турска пристала би био Балкан и наравно СРБИЈА !

Dušanov uticaj na pad Carigrada je isti koliki je uticaj tvoj, moj i moderatorov na terorističke akcije u Vatikanu 2152..godine.

Mislim da si propustio dve sitnice:
1. Koje godine je Vizantija dovukla Turke na Balkan?
2. Sa kojim je evropskim zemljama saradjivalo Osmansko carstvo (vojno, politički, ekonomski itd..) prilikom zauzimanja i opsade Balkana?

I pitam se ja sad, da nisu otrovali Dushana, da li bi osvojio Carigrad , pa bi Europa "bila sigurna"?

Nisam rekao da znam kakav je uticaj a onda vas pitao, da znam ne bih ni pitao.
Meni se cini da je iskoristio slabost Vizantije tada i uzeo joj mnoge teritorije, veci deo bez borbe.
Sto se tice toga da osvoji Konstantinov grad, i da Krstasi nisu napravili onih 8 ili 10 upada od 120x
i opljackali BUKVALNO SVE, cak skinuli i krovove sa crkava, Konstantinopolj bi imao novca da kupi topovsku tehnologiju od onog Madjara i odbrani se od Turaka, posto ju je on prvo nudio Vizantiji a onda Turskoj.

Vizantija je bila trula,pravo je pitanje kako nije ranije pala...

Sve zavisi kako se posmatra: U četvrtom krstaškom pohodu 1204. Konstantinopolj je potpuno razoren, Negde ima podatak da je 800 tona zlata odneto kojegde po Evropi, uglavnom u Veneciju (otkud prve banke baš tamo?) četiri bronzane statue konja sa hipodroma su takodje ukradene i danas su u Veneciji.
Tako gledano veću nevolju i propast je donela "ekumenska braća" nego kasnije Otomani.
ko nije pogledao, preporučujem da pogleda:
http://vizantia.info/docs/page299_0.htm

Nisam rekao da znam kakav je uticaj a onda vas pitao, da znam ne bih ni pitao.
Konstantinopolj bi imao novca da kupi topovsku tehnologiju od onog Madjara i odbrani se od Turaka, posto ju je on prvo nudio Vizantiji a onda Turskoj.

"Vizantija" je dovukla Turke na Balkan, a Konstantinopolj je bio glavni grad "Vizantije".

Znači nisu smerali da se brane od Turaka i da će poubijati i njih kad su ih doveli na Balkan da ubijaju Srbe.

Односи између Душана и Кантакузина су се погоршали када су аграрни феудалци из Тесалије признали Кантакузина за свог цара (1343.).
Кантакузин је нове савезнике нашао у Турцима Селџуцима, који су господарили западним деловима Мале Азије. Неславна заслуга за довођење Турака у Европу припада Јовану Кантакузину. Турци су прешавши Хелеспонт (Дарданеле) ступили на европско тле 1343. године.

Први сукоб између Турака и Срба десио се маја 1344. године у бици код Стефанијане.
. Победили су 1345. године деспота (војводу из народних песама) Момчила који се осамосталио у Родопима.

itd..

Po onoj narodnoj "ko drugome jamu kopa, sam u nju pada" Konstantinopolj je pao od onih što su došli da da ubijaju u korist Konstantinopolja i plaćeni od Konstantin polja.

Po onoj narodnoj "ko drugome jamu kopa, sam u nju pada" Konstantinopolj je pao od onih što su došli da da ubijaju u korist Konstantinopolja i plaćeni od Konstantin polja.

Значи, пошто је краљ Милутин користио турске најамнике, што спомиње његов биограф архиепископ Данило II као и византијски историчар Нићифор Григора, док је Мавро Орбин забележио да је Душан своје турске најамнике стационирао у Дању на Дриму, а како су ови наши владари ратовали против хришћанске сабраће (Византинаца, Бугара...), значи и ми смо ископали раку и себи и другима?

Poslednja izmena:
Значи, пошто је краљ Милутин користио турске најамнике, што спомиње његов биограф архиепископ Данило II као и византијски историчар Нићифор Григора, док је Мавро Орбин забележио да је Душан своје турске најамнике стационирао у Дању на Дриму, а како су ови наши владари ратовали против хришћанске сабраће (Византинаца, Бугара...), значи и ми смо ископали раку и себи и другима?

Кад су онда први пут ступили на тло Балкана, ко их је звао и зашто?

Што се тиче пада Константипоља, може да се вређа ко колико хоће ( највише ће бити увређен проф Радић химселф ,знам), ја немам срца да жалим Ромеје који су толико зла учинили Србима. Нити сам икад разумела ту занесеност Ромејима нити ћу.
Што се тиче моралисања- свако жање оно што је посејао, вазда било.

Međusobni sukobi i nepoverenje balkanskih zemalja (uključujući i Mađarsku) doveli su do toga da su sve one bile prinuđene na dodatne vojne napore koje su podrazumevale angažovanje najamničke vojske gde su se Turci u početku pokazali kao najeftinije a najefikasnije sredstvo. No takvi hazarderski potezi ispostavili su se kao kobni za sve te zemlje. Znači, parcialni interesi suzili su svest balkanskih vladara te oni nisu videli mnogo veću opasnost s istoka a kada su uvideli već je bilo kasno. Takvu politiku je vodila i Srbija i nema razloga za emotivnim reagovanjem ako kažemo da je i ona (zbog takve politike) doprinela kasnijem osvajanju Turaka.

Овде наведени крајеви су још у 7. веку потпали под власт муслиманских Арапа. Прво је Дамаск у Сирији, а затим на много дуже стазе Багдад у Ираку био политички центар муслиманског света. Византија је само делимично обновила своју власт у Сирији крајем 10. века, али су бројни чиниоци утицали да у 11. веку изгуби читав низ предстража на истоку. Тешко је рећи какве везе имају Душанова освајања са учвршћивањем ислама у Либану, Палестини итд. Византијска власт је у Малој Азији у 12. веку углавном била ограничена на приобалне крајеве Мале Азије и сам запад полуострва.

Тачно... Иначе многи ни не знају да Србија није постала вазална после Косовске битке (која је добијена уз велике губитке) него тек неколико година касније због напада Хунгара !

Неће бити. Колико знамо, ако говоримо о земљама Лазаревића (претпостављам да се на њих мисли када овде кажемо Србија), кнегиња Милица је по одобрењу државног сабора и цркве прихватила вазалне обавезе према османском султану пре лета 1390. године. Вук Бранковић је, губитком Скопља почетком 1392, био натеран на вазалство, а исте те године и Ђурађ II Страцимировић Балшић који је са Османлијама шуровао против краља Стефана Твртка I још и пре Косовске битке.

Da je posle Dusana njegov sin bio jaci i mocni mozda bi Turci danas pricali o 500 godisnjim ropstvom od strane Srba. Ako bi Turaka u Anatoliji uopste bilo, mozda bi ostali Grci.

Чисо сумњам. Душан је створио пространо, али крхко и разнородно царство које се практично преполовило за мање од десет година. Такође, и грчки елемент у Малој Азији је слабио постепено од 11. века, да би у првој половини 14. века дефинтивно био потиснут захваљујући миграцијама, исламизацији, настанку нових политичких структура итд.

У опсади Цариграда 1453. године учествовао је и српски одред од 1500 људи под командом Јакше, војводе деспота Ђурђа Бранковића. Њихово путовање, безнађе када су сазнали где иду и др. описује веома потресно Константин Михаиловић из Островице код Новог Брда у својим Јаничаревим успоменама. Михаиловић, који је тада био готово дечак, је 1453. својим очима гледао пад Цариграда. Сам деспот Ђурађ (а не Стефан Лазаревић кога спомиње неки ранији пост) је био у врло тешкој позицији, вазда у страху да ће га Османлије протерати и завести непосредну власт у Српској деспотовини. Иронично је да је Ђурађ својим новцем помагао оправку чувених Теодосијевих бедема који су штитили Константинопољ, а после пада Града је откупио бројно турско робље. Сачувана је и плоча са натписом на грчком из 1448. која сведочи о деспотовом прилогу за обнову зидина. Можете је видети овде.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/Despotova_ploca_u_Carigradu1.JPG

А Јаничареве успомене обавезно нађите и прочитајте.

А Јаничареве успомене обавезно нађите и прочитајте.
Мало ван теме, али увек ме је интересовало зашто он Влада Цепеша зове Драгул или Драгуј, са словом г а не к (Дракул)..Има ли основа у неком старом спису да је Цепеш Драг..а не Драк..?

Poslednja izmena:
Mislim da je Dušan Silni dobrim delom uticao na pad Konstantinopolja svojim osvajanjima vizantijskih teritorija tada već značajno slabe Vizantije.

Dusan nije imao nikakav uticaj na pad Carigrada.Sami Vizantijci su najvise krivi, em su dovukli Turke na Balkan,em su ih koristili u svojim gradjanskim ratovima,sve dok se ovi nisu otrgli kontroli.

А тек да не причамо да су и Срби учествовали у нападу на Цариград као копачи тунела, чак су водили и подземне борбе :D

Nisu Srbi kopali tunele vec Sasi,i to veoma mali broj njih.

Istorija je uvek prica slucajnosti i izgubljenih mogucnosti.
Da je posle Dusana njegov sin bio jaci i mocni mozda bi Turci danas pricali o 500 godisnjim ropstvom od strane Srba.
Ako bi Turaka u Anatoliji uopste bilo, mozda bi ostali Grci.
Vizantija je u to vreme bila gotova i nesposobna da se suprostavi Osmanlijama,Srbi su to mogli da su Turke sacekali jedinstveni kao sto nismo.

Back