Uticaj interneta na "razgovorljivost"

stvar je u otvorenosti. u rl sam zatvorenija i ako pocnem da pricam, sve mislim da cu reci nesto sto ne zelim nekome da kazem. ovde nisam time opterecena. nije stvar u tome sta ce ko o meni da misli, samo sto ne volim da pricam o sebi. pricam sa par ljudi, sa drugima sam prilicno povrsna. prica je tipa- jao dans pada kisa, sutra ce da sija sunce. e sad sve nesto razmisljam o forumskim upoznavanjima na koje nisam isla. mozda je bas to u pitanju, cena moje otvorenosti je ta da se ne upoznam. stoje u obrnutoj srazmeri. ne znam, moguce je. :think:
i prosto ne pratim neke stvari o kojima bi neki u rl pricali.

edit to je neki strah od davanja sebe, najverovatnije. :roll:

Ima nesto u poverenju... Poverenju da neko nece da zloupotrebi to sto sazna.
Ima nesto i u proceni sta moze kome da se kaze. I nisu nas tome bas ucili u skoli, a to je jedna od glavnih tema u zivotu.

Mnogo pomaze ako imas poneki hobi. Tu mozes da se raspricas kako hoces, a tema je bezopasna. Pa ako se nadju oni koji vole iste stvari... :whistling: :mrgreen:

zLozi i Platin

U tome je stvar. Losa strana interneta jeste ta sto nam je omogucila neprirodan kontakt s ljudima. Kada virtuelno razgovaras s nekim sam se drugacije ponasas,ali se drugacije ponasa i on. Samim tim,ne razvijamo untelektualne sposobnosti koje su nam potrebne u prirodnom okruzenju.

Uglavnom,da vise vremena provodimo po kulturnim desavanjima i da upoznajemo vise razlicitih ljudi,socijalne vestine bi nam napredovale. Umesto da na istim te zatvorene osobe rade,one dodju na net i foum,tu se istresu i jelte resen problem.

Na internetu se ne da nauciti sta kome treba reci,i koliko nit' se stice ikakvo poverenje.

pa ne sad na sam kvaliet i bogatstvo jezika ali na način govora sigurno
jer nije isti način komunikacije ovako i onako
ovde, na internetu, uglavnom ćutiš, forulišeš sve u svojoj glavi i pišeš što nije isto sa otvaranjem usta i artikulacijom glasova te uopšte komunikacijskom veštinom i kulturom
recimo video sam na tv da mnogi ljudi koji se bave pisanom rečju i to dobro rade nemaju baš najveštiju i najčistiju govornu komunikaciju
što se kaže, nije isto drrkati i jebbati

Ima nesto u poverenju... Poverenju da neko nece da zloupotrebi to sto sazna.
Ima nesto i u proceni sta moze kome da se kaze. I nisu nas tome bas ucili u skoli, a to je jedna od glavnih tema u zivotu.

Mnogo pomaze ako imas poneki hobi. Tu mozes da se raspricas kako hoces, a tema je bezopasna. Pa ako se nadju oni koji vole iste stvari... :whistling: :mrgreen:

delimicno, s tim sto ja vise mislim na iznosenje misli, nego na iznosenje privatnog zivota. za mene su misli prilicno intimna stvar. a na forumu se definitivno ne odvija normalna komunikacija, kao sto rece dalijeva gala. ulazi se u neke price u koje se ne bi uslo u rl ili bi mnogo vode proteklo pre nego sto bi se neko sa nekim upustio u takve price.
cak i ova prica nije prica za nekog nepoznatog, sto se mene tice. u rl se ni sa kim koga ne poznajem ne bih upustala u ovakvu pricu, a nekada ni sa onim koga poznajem.

zLozi i Platin

U tome je stvar. Losa strana interneta jeste ta sto nam je omogucila neprirodan kontakt s ljudima. Kada virtuelno razgovaras s nekim sam se drugacije ponasas,ali se drugacije ponasa i on. Samim tim,ne razvijamo untelektualne sposobnosti koje su nam potrebne u prirodnom okruzenju.

Uglavnom,da vise vremena provodimo po kulturnim desavanjima i da upoznajemo vise razlicitih ljudi,socijalne vestine bi nam napredovale. Umesto da na istim te zatvorene osobe rade,one dodju na net i foum,tu se istresu i jelte resen problem.

Na internetu se ne da nauciti sta kome treba reci,i koliko nit' se stice ikakvo poverenje.

To je zabluda o internetu...
Znam u realu puno ljudi koji glume...

Covek je ono sto jeste bilo gde...

To je zabluda o internetu...
Znam u realu puno ljudi koji glume...

Pa ili ljudi glume,ili su uvek to sto jesu? :lol:
Ovo drugo je malo manje moguce. Naravno da covek od svoje prirode ne moze pobeci,ali stoji i to da ni pod kojim slucajem nije u potpunosti iskren.
Primer : ako ja hocu marlona u svom krevetu,obavesticu ga o svojoj menstruaciji. Ili cu ga obavestiti o svojoj menstruaciji ne bi li se mogao spremiti na to da cu tog utorka da mu istresem sve probleme u lice. Naravno,da se situacija odvija van foruma,jednostavno bih mu gurnula kondom u dzep. :lol:
Vrlo jednostavno.

Pa ili ljudi glume,ili su uvek to sto jesu? :lol:
Ovo drugo je malo manje moguce. Naravno da covek od svoje prirode ne moze pobeci,ali stoji i to da ni pod kojim slucajem nije u potpunosti iskren.
Primer : ako ja hocu marlona u svom krevetu,obavesticu ga o svojoj menstruaciji. Ili cu ga obavestiti o svojoj menstruaciji ne bi li se mogao spremiti na to da cu tog utorka da mu istresem sve probleme u lice. Naravno,da se situacija odvija van foruma,jednostavno bih mu gurnula kondom u dzep. :lol:
Vrlo jednostavno.

ma mosh da mu guras sta os, ako obe glave nisu zagrizle na tebe dzaba ti svo guranje :lol:

razumete poentu... nekako, vecina nas ovde se identfikuje sa svakim kao da smo maltene jedna porodica gde svega ima.... od srece do svadje i neke stvari govorimo jedni drugima koje u realu tesko da mozemo reci pogotovo nekome koga slabo poznajemo... sreca pa mnogi ne nastupaju iz krajnje losih i poganih namera i da je procenat takvih veci no ovih drugih gde je sve na nivou neke forme blage ili malko jace zaebancije jer da nije tako ovo bi bilo jako lose mesto....

p.s. i sad ja treba da drktim do utorka :lol:

Hah,nije poenta u guranju. ;)

Iz svega sto si gore naveo izlazi to da ce forumas uvek pre izabrati da se otvori na forumu nego u rl,te ce imati zdravu(?) komunikaciju samo na netu. Ergo,internet ima los uticaj na drustvenost,samim tim i razgovorljivost date osobe.

Dobro meriti sta se iznosi javno a sta privatno. Kao sto niko ne razgovara sa celom zgradom ili autobusom, tako ni sve stvari ne idu ovde na javni post. Ima i dela koji ide na pp. A u njemu vec moze da bude jasnije iznesenih misljenja o bilo cemu. Ili - dogovora o upoznavanju :mrgreen:

Ne trudim se da ovde iznosim neku drugaciju sliku nego sto sam inace. U zavisnosti od opste kulture na temi, imacu razlicit pristup. Velika je razlika ako kazem "cuo sam da..", "mozda da..." i tako jeste..."

Na forumu uglavnom imam nijansu blazi pristup nego sto bih inace imao - uzivo neko moze da me prekine u pola recenice i pita ako ima nesto nejasno (mada i pisani dokumenti imaju svoju vrednost). Uzivo moze da se dobije reakcija na misao. Mozda je jedini problem tog uzivo - desi se da razgovaras sa nekim ko ne misli (tada), ko mozda samo klima glavom levo-desno ili gore-dole, a ne upusta se bas u sustinu.

Dakle da li prekomerena komunikacija na internetu moze uticati na oskudnost reci u svakodnevnim razgovorima ?
Da li bi taj učenik bio razgovorljiviji i, na bilo koji način, pametniji, da nema Interneta?
Ne verujem!
Poznavaoci književnosti i pisaca mogu reći koliko je bilo književnika koji su izvanredno pisali a ni blizu nisu bili tako blistavi u usmenom razgovoru, u vreme kada niko nije ni pomišljao na Internet.

Moja najbolja prijateljica je pisala divne sastave na srpskom, ali kad bi je nastavnica prozvala da kaže nešto o nekom djelu ne bi znala sastaviti par rečenica. Ja mislim da se jednostavno neko bolje izražava na papiru, a neko verbalno.

Upravo tako!

Back