Утицај хрватизама на српску популацију

psmaniac

Veoma poznat
Poruka
14.333
Сведоци смо свеопште засићености хрватизмима медијског простора, како кабловске телевизије, тако и омиљеног нам форума, на ком се већина вести
пласира на том говорном стандарду. Пратим одређене серије на кабловској и пошто се репризирају по ко зна који пут, приметио сам како расте степен хрватизацијеиз године у годину.
Примећујете ли те утицаје у околини, код деце, родитеља, пријатеља, сарадника?
Примећујем то и на форуму, чак су и великосрби почели 'рабити' одређене хрватизме.
Имам и скриншатове таквих бласфемија али их не смем пласирати.

Poslednja izmena:
Na Netflixu za Balkan ima u ponudi samo hrvatski prevod, pa u BiH, Makedoniji , Crnoj Gori a i Srbiji tilovi su na hrvatskom kao i sinhronizacija za dečije filmove.
То је стварни начин ширења културе и стварања хрватског света, за разлику од овог нашег 'света сопствених џепова'.

Ocigledno dosta manji od turcizma i istocnog melosa i ciganizma i istocne ekologije.
Деведесет посто светске музике, чак и у ударно време рок енд рола, инспирацију је вукло из хебрејског мелоса.
Чак и модерни рејв звук долази нам из Израела и начин играња уз исти, који можеш видети на свакој хасидској свадби.
Русија је на истоку и ако обратиш пажњу на снимке из Донбаса, који је у рату, запрепастиће те чистоћа улица у њиховим градовима.
Однос према обради отпада не зависи од народа већ од државе, од организације, рециклаже и све до високе казне по лудој глави несавесног становника.

То је стварни начин ширења културе и стварања хрватског света, за разлику од овог нашег 'света сопствених џепова'.
Mislim da gresis. To je svakako jedan jezik, ma kako ga krstili. Pozitivno je da deca bogate recnik i sa izrazima koji se manje koriste u neposrednom okruzenju. Koliko puta se sazna da je neki 'kroatizam' zapravo izvorno srpska rec i obrnuto.
Kad citas knjige nekad je bolji srpski, nekad hrvatski prevod.
Ljubitelji stripa, narocito Alan Forda se kunu u hrvatski prevod.
Svakako uskoro nece imati ko da govori taj jezik jer nezaustavljivo odumiremo i mi i Hrvati.
Zahvaljujuci internetu, deca pre progovore engleski nego maternji i to je zapravo 'caka'

Mislim da gresis. To je svakako jedan jezik, ma kako ga krstili. Pozitivno je da deca bogate recnik i sa izrazima koji se manje koriste u neposrednom okruzenju. Koliko puta se sazna da je neki 'kroatizam' zapravo izvorno srpska rec i obrnuto.
Kad citas knjige nekad je bolji srpski, nekad hrvatski prevod.
Ljubitelji stripa, narocito Alan Forda se kunu u hrvatski prevod.
Svakako uskoro nece imati ko da govori taj jezik jer nezaustavljivo odumiremo i mi i Hrvati.
Zahvaljujuci internetu, deca pre progovore engleski nego maternji i to je zapravo 'caka'
Не, не грешим. Хрватизам је изникао из потребе за различитости и због тога је склон дебилизмима.
Нпр. дизало, рачунало, рајчица, хелић, зекослав мрква, гумб, клокан, изванредно стање, дапаче, сисавац...
Никада ни на једну књигу нисам наишао да је бољи хрватски превод, скоро сам се мучио са немачком књигом из 1936-е 'Карл, двадесето столеће',
време коренске реформе у Хрвата, катастрофа, склоп реченица од којих боли глава.
И мени је Алан Форд бољи на хрватском преводу али не због хрватских речи, већ због маестралне прилагођености превода.

Деведесет посто светске музике, чак и у ударно време рок енд рола, инспирацију је вукло из хебрејског мелоса.
Чак и модерни рејв звук долази нам из Израела и начин играња уз исти, који можеш видети на свакој хасидској свадби.
Русија је на истоку и ако обратиш пажњу на снимке из Донбаса, који је у рату, запрепастиће те чистоћа улица у њиховим градовима.
Однос према обради отпада не зависи од народа већ од државе, од организације, рециклаже и све до високе казне по лудој глави несавесног становника.
Rusi imaju mnogo manji procenat cigana u svojoj populaciji; tako da nisu imali na koga da se ugledaju za razliku od Srba.
Ne razumem se u muziku, ali uvu mi ne prija taj turski i arapski melos je sve sto sam hteo da kazem.
Sto se tice drzave i zakona slazem se; mada drzavu cini narod a kakav narod takva i drzava.
Eto Srbi da se ugledaju na Slovence, pa kad poloze taj ispit onda se moze preci i na teze lekcije.

Back