Усваја се закон: Ћирилица обавезна

• Začetnik teme Začetnik teme zx16
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Да не дужим, користите ћирилицу, јер, од толиких `родољуба` у Србији само 25% је користи, остали користе Гајевицу - Латиницу.
Кажи отворено, не устручавај се, користе хрватско писмо, гајевицу - са малим г!

I dalje cu pisati latinicu stampano,jedino mi je potpis cirilicno.Moja generacija je ucila i latinicu i cirlicu podjednako.Tako da je na meni kako cu i sta pisati.Sigurno ce ostati i dobar deo latinice u nazivima restorana,hotela i slicnih objekata,zbog stranaca koji dolaze,tako da nece lako ukinuti latinicu.Znam samo da su nekada menice za kredit morale da se popune cirilicom.Ovako sve ostalo ko je kako navikao i sigurno Vucic nece da promeni moje navike,koji je malo vise od 10 godina mladji od mene.

Naučio sam latinicu pre nego ćirilicu. Naime, moj stariji sused je imao znatnu
količinu stripova, a među njima i Alan Ford. Terorisao sam sve koji su bili dokoni
da mi čitaju i pokazuju slova. Pre polaska u školu mogao sam već da čitam.
Kasnije se nastavilo sa Commodore 64, još kasnije sa raznim pentijumima, sve je
bilo na latinici. Naučio sam slepo kucanje, opet na latinici. Za neki kratkoročni
kredit, pet puta sam popunjavao menicu, uvek pogrešim. Sa mojih 52 leta,
kasno je da se menjam. Mator ker se ne uči lajati.

Не разумем људе који не знају да одбране матерње писмо (или језик) од обичне провокације,
те у налету, ај да речем `одбране` посегну за најприземнијим - зато :roll:
Када вас читам, ни ја је не бих волела а ни користила, но,
на сву срећу, више сам комуницирала са оном (сада већ) непознатом врстом добронамерних,
искрених и надасве инспиративних људи, те ћу у одбрану овог Ћириличног писма истаћи следеће;
- ћирилица се све ређе користи и могло би се рећи да изумире, просечан становник ове земље не зна како се пише ђ, ж, ш, ч, ћ, л, љ...
сваки окупатор ове земље ју је забрањивао, слова су коцкастија и у томе се разликује од латинице, она је и најпростије светско писмо направљено по принципу ,,један глас-једно слово“.....
Да не дужим, користите ћирилицу, јер, од толиких `родољуба` у Србији само 25% је користи, остали користе Гајевицу - Латиницу.

ПС - користим оба писма а умем и да причам како на ћирилици тако и на латиници.
Мислим да свако треба да користи и пише писмом које му више одговара.
На пример,ја више волим ћирилицу,али то не значи да треба сви да је користе.

Meni je ćirilica lepša kad pišem (uvek pišem ćirilicu rukom, sem ako je neki formular na stranom jeziku)
Volim i knjige na ćirilici
Na društvenim mrežama koristim latinicu
Nedavno sam se morao potpisati i ispisati par redaka...
Za potpis je lagano, samo pustis ruku da ide, ionako nitko nikada nece ici desifrirati.

U vezi teksta, poceo koristiti kombinaciju malih i velikih stampanih slova, ali bez glave i repa, prvo veliko, pa malo, pa veliko, odjednom skuzim da sam stisnuo kemijsku kao nespasen, zadnji put je bilo tako prije 10 godina dok sam u one kockice ispunjavao opcu uplatnicu - svako slovo i broj u zasebnu kucicu, a ja poput starih, polupismenih ljudi isplazio jezik od muke i doslovno me znoj oblio (crk'o ako lazem), dok sam pisao.

Zaboravio pisati.

Godine i godine tipkanja (resetam kao nenormalan) uzele danak.

Opet slucaj od prije nekih godinu dana, starci i ja kod javnog biljeznika i tutnu mi formular za ispuniti, moja stara uzme papir i hladno kaze - on vam vise ne zna pisati.
Inace na takve situacije planem kao hepo kocka, ali tu sam mudro sutio.

Sve bi se dalo sazeti u izjavu jednog specijalista radiologije koji sa rukopisom i slovima muci istu muku kao i ja.
Covjek umoran od ispisivanja i potpisivanja nalaza, u jednom trenutku zivcano je ispalio - da hoce opet uvesti onu tintu u koju umocis palac i stavis otisak prsta.

Poslednja izmena:
Nego, di je Ukrajinac?
On je par puta silom zelio nametnuti pisanje cirilice na forumu, a ja jedva latinicu da znam.

redface1.gif

Nego, di je Ukrajinac?
On je par puta silom zelio nametnuti pisanje cirilice na forumu, a ja jedva latinicu da znam.

Pogledajte prilog 1154419
Па научи!
Ја сам само једном (још 2016.) на Форуму ,,forum.hr'' написао коментар ћирилицом. Модератор ми је упутио оштру ОПОМЕНУ са нагласком могућег искључења са тог Форума ако покушам опет са ћирилицом. После годину дана ја сам се сам искључио са тог пишљивог Форума.
Зато, ако се донесе обавеза да је на овом Форуму обавезна употреба ћирилице, мораћеш да је научиш или .....

Па научи!
Ја сам само једном (још 2016.) на Форуму ,,forum.hr'' написао коментар ћирилицом. Модератор ми је упутио оштру ОПОМЕНУ са нагласком могућег искључења са тог Форума ако покушам опет са ћирилицом. После годину дана ја сам се сам искључио са тог пишљивог Форума.
Зато, ако се донесе обавеза да је на овом Форуму обавезна употреба ћирилице, мораћеш да је научиш или .....
Tu je uvijek dobri stari cirilica latinica konvertor.

Back