Ustaše dobri domoljubi i katolici

pa koliko je tada na to podrucje zivelo srba ako je 1 milion pobijeno samo u jasenovac a di su egzodusi po drugi logori po gradovi i sela u ndh. nista mi tu nije jasno.
Логор у Госпићу је створен чак и пре нацистичких логора смрти?

– У монографији о овом логору, коју је недавно објавио др Ђорђе Затезало из Карловца после више деценија истраживања, изнети су подаци да је у Госпићу, који се састојао од низа логора – стратишта на Велебиту, острво Паг – за 4 месеца, колико је логор постојао, убијено 40.123 Срба. За 10.502 жртава утврдио је поименце идентитет. Хрватске власти су биле принуђене да логор распусте лета 1941. због српског устанка и италијанске реокупације те Друге окупационе зоне на територији НДХ. За место новог логора смрти је одређен Јасеновац, који је постојао од краја августа 1941. до краја априла 1945. год.

Хрвати цинично тврде да је то био радни логор?

– То не може да издржи било какву озбиљнију критику. Овде је рад био средство масовног убијања људи – сви они који су радили у радионицама, убијени су, пре или касније. На тој лажној тези заснива се садашња стална поставка на спомен-подручју Јасеновца, то је тобож био радни логор и ништа више! То је доживело веома озбиљне критике од компетентних људи, тако да данашња стална поставка не може да пружи праву слику онога што се догодило у том логору за време Другог светског рата. А то је један од највећих логора на тлу Европе и једини логор смрти ван контроле нацистичке Немачке. Драгоје Лукић је утврдио да је у самом логору Јасеновац страдало око 20.000 српске деце, именом и презименом. И послератна историја подручја логора Јасеновац говори о великој небризи власти за материјалне остатке тог логора, али и дуг према жртвама јер никада није направљен попис не само жртава овог логора, него и свих других жртава у Другом светском рату у Југославији.

Једини разлог је то што је рат у Југославији имао неколико нивоа: није се радило само о НОР-у против окупатора, него и о грађанском геноцидном рату уништења Срба у НДХ, па затим и о масовном страдању на крају рата оних који су били на другој страни, тако да је све то допринело чињеници да никада не буде извршен поименични попис жртава рата.

Нагађања око процене геноцида над Србима у Павелићевој НДХ иду од бројке од преко милион жртава, коју је изнео истраживач Радомир Булајић, па до минимизиране бројке коју је за Хрватски Сабор урадила Комисија која је требало да утврди број страдалих у Јасеновцу, а која је дошла до 2.300 побијених Срба. Да ли је касно да коначно сазнамо тачне податке о геноциду који је НДХ починила над Србима?

– Још није касно да се обаве обимна форензичка истраживања простора око Јасеновца – и са Хрватске и са стране РС, а и осталих стратишта. Највеће стратиште Јасеновца је простор села Доња Градина – ту су била српска села која су потпуно уништена, где су вршене масовне егзекуције логораша из самог Јасеновца који су превожени скелом преко Саве и ту убијани у масовним гробницама. Истраживање не би могло да да потпуну слику, јер је усташка команда, напуштајући Јасеновац 1945. године, вршила велике есхумације и спаљивања жртава, маса стрељаних је бацана у Саву, тела су спаљивана у циглани како би уклонили трагове злочина. Постоје, дакле, поуздани методи којима могу да се изврше процене, али ми их до сада нисмо радили.

Подсетићу да је извршен попис жртава рата 1964. год. на савезном нивоу, који је био изузетно лоше организован. По том попису, у Јасеновцу је страдало 47.000 људи, што је број који је далеко од стварности. То говори о небризи, цивилизацијском дугу и срамоти нове власти установљене 1945. год. које нису урадиле оно што је задатак сваке цивилизоване државе – да попише жртве, па макар подаци не били одмах доступни јавности. Данашња историографска истраживања би морала да буду ослоњена на емпиријску основу државних органа.

Дане Ластавица је набројао 328 јама у које су бацани Срби током Другог светског рата, и тај попис није коначан. Неке од тих јама служиле су за егзекуције и после проглашења хрватске независности и босанско-херцеговачке независности деведесетих година прошлог века, тако да у неким од јама леже заједно жртве из Другог рата и најновијег рата.

То говори о планском систематском уништењу српског народа који је прокламован као циљ 1941. год. Такав циљ је постављен и 1991. год. у новој Хрватској држави.

Hrvatska je danas jedina neonacisticka drzava u Evropi i svi to znaju,ali nikom nista.Razumem da je Svedjanima,Fincima ili Spancima sasvim svejedno sta se tamo radi,ali nasoj vladi ne bi trebalo da bude.Zbog zlocina koji su uradjeni jos od Macve 1915-te pa do danasnje torture nad povratnicima koji tamo odlaze da umru i nista vise.Ovo<<neo>> znaci da nemaju rasne zakone koje je imao Hitler,ali u praksi itekako primenjuju nacionalnu segregaciju.Tacnije,jedino Hrvati imaju sva [rava u HR,ostali su gradjani drugog reda.Ono sto je najuocljivije je da i levica i desnica podrzava izvrseno etnicko ciscenje,koje je bilo jedino i iskljucivo Pavelicevo politicko delovanje.Sa jedne strane ustaski pokret i sve ono sta su uradili je sasvim o.k.,a sa druge strane AVNOJ-ske granice su nesto na cemu HR tvrdi svoje istorijske granice.Da nije smesno bilo bi zalosno.Neverovatno kako malobrojni intelektualci ne mogu da podignu odredjen postotak ljudi u HR koji bi se distancirali od Tudjmana tj.Pavelica.To je njihova ustvari najveca tragedija.Nemaju srama ni svesti kako za zive sa kojima suzive,a ni za zrtve koje ostavljaju iza sebe.

pa koliko je tada na to podrucje zivelo srba ako je 1 milion pobijeno samo u jasenovac a di su egzodusi po drugi logori po gradovi i sela u ndh. nista mi tu nije jasno.

Bosna i Hercegovina

BiH 1931. 2.323.555 /
BiH 1948. 2.564.308 / Srbi 41.6 %, Muslimani 34.7 %, Hrvati 22.6 % i drugi.
BiH 1953. 2.847.459

Hrvatska

ukupno / Srbi / Hrvati

Hrvatska 1931. 3.360.459 / 633.256 / 2.660.425
Hrvatska 1948. 3.756.807 / 543.795 / 2.975.399

Podaci se mogu naći na internetu...

Bosna i Hercegovina

BiH 1931. 2.323.555 /
BiH 1948. 2.564.308 / Srbi 41.6 %, Muslimani 34.7 %, Hrvati 22.6 % i drugi.
BiH 1953. 2.847.459

Hrvatska

ukupno Srbi Hrvati

Hrvatska 1931. 3.360.459 633.256 2.660.425
Hrvatska 1948. 3.756.807 543.795 2.975.399

Podaci se mogu naći na internetu...
Naravno,podaci su iz ''verodoostojnih'' hrvatskih izvora.Nema jama,logora,ubistava.Srbi su se samoubijali.

Hrvatska je danas jedina neonacisticka drzava u Evropi i svi to znaju,ali nikom nista.Razumem da je Svedjanima,Fincima ili Spancima sasvim svejedno sta se tamo radi,ali nasoj vladi ne bi trebalo da bude.Zbog zlocina koji su uradjeni jos od Macve 1915-te pa do danasnje torture nad povratnicima koji tamo odlaze da umru i nista vise.Ovo<<neo>> znaci da nemaju rasne zakone koje je imao Hitler,ali u praksi itekako primenjuju nacionalnu segregaciju.Tacnije,jedino Hrvati imaju sva [rava u HR,ostali su gradjani drugog reda.Ono sto je najuocljivije je da i levica i desnica podrzava izvrseno etnicko ciscenje,koje je bilo jedino i iskljucivo Pavelicevo politicko delovanje.Sa jedne strane ustaski pokret i sve ono sta su uradili je sasvim o.k.,a sa druge strane AVNOJ-ske granice su nesto na cemu HR tvrdi svoje istorijske granice.Da nije smesno bilo bi zalosno.Neverovatno kako malobrojni intelektualci ne mogu da podignu odredjen postotak ljudi u HR koji bi se distancirali od Tudjmana tj.Pavelica.To je njihova ustvari najveca tragedija.Nemaju srama ni svesti kako za zive sa kojima suzive,a ni za zrtve koje ostavljaju iza sebe.

Šta mi napriča....z:dm3:

Naravno,podaci su iz ''verodoostojnih'' hrvatskih izvora.Nema jama,logora,ubistava.Srbi su se samoubijali.

Nije bre, lepo piše u Povjesnicama i onim sajtovima sa dot hr nije bilo ubistava Srba, samo par saobraćajnih nesreća i par padova u neke jame. Inače, Srbi doživljavaju procvat u hrvatskoj, množe se, lepo žive, ponosno slave pravoslavne slave i komšije hrvati ih obožavaju...

Još sad reci da nemaš pojma kako su se organizirali popisi stanovništva prije i poslije rata.

Bla, bla, bla... Znao ili ne, isto mi je, ti ćeš nastaviti sa nekim drugim temama, bez obzira šta ja ili ostali pisali. Jednostavno, tako je. Vi nećete priznati zločine, mi znamo da su se desili, vi ćete pokušati da nas i dalje pravite budalama, a mi se nećemo dati... I tako u krug.

Bla, bla, bla... Znao ili ne, isto mi je, ti ćeš nastaviti sa nekim drugim temama, bez obzira šta ja ili ostali pisali. Jednostavno, tako je. Vi nećete priznati zločine, mi znamo da su se desili, vi ćete pokušati da nas i dalje pravite budalama, a mi se nećemo dati... I tako u krug.

Ide uz temu. Neznanje te ne opravdava.Pravac u statistički zavod Srbije koji je vjerojatno pravni slijednik savezni statističkih zavoda SFRJ i Kraljevine Jugoslavije nađi prašnjave knjige i čitaj. U to vrijeme nije bilo interneta.

Ову слику су ми данас већ једном избрисали са теме, а пословица каже да: "Слика говори, као 1000 речи".

ustase-thompson-1.jpg

Back