Uslovljavanje studenata da kupe knjigu profesora

Festomanka

Aktivan član
Poruka
1.053
Drugari,

znam da se ovo desava i kod vas,
samo bih zelela da se javite i kazete koji je fakultet u pitanju, kakva su vasa iskustva sa tim...

Ja licno mislim da profesor nema pravo da uslovljava studente da kupe njegov udzbenik (uslov za izlazak na ispit).
Kod nas se ne moze pozajmiti udzbenik, svako mora imati svoj, potpisan od strane prof. i vas, upisan u njegov tefter.

:dontunderstand:

svugde je tako. Ja iz nekih nisam ni dobio potpise na knjigu,neki samo prete u prazno dok neki su stvarno obiljni i pregledaju i traze ceduljicu koju dobijes kad kupis knjigu. Ima nekih ko ih zajebu,uzmu tudju knjigu i kazu kako su izgubili papir i oni im daju novi. :D Nema fotokopija i starih knjiga. Sledece godine me nece zajebati,kupicu polovne knjige.

tako sam se ja zeznula na prvoj godini na filozofskom u novom sadu, polomila se da pronadjem knjige koje su na spisku za svaki predmet u informatoru
tresla me trema jer dio nisam nigdje mogla pronaci

kad ono - ili skripte ili knjige predavaca

a jedan predmet - engleski, nismo ni imali, samo se pojavili tri puta u semestru, na dva testa i zavrsni ispit
zena koja nam je drzala predavanja je iz bg-a i nije je volja da putuje

Bogme, istina je. Cimerka je na Učiteljskom, rekli im da se ne pojavljuju na ispit iz matematike bez nove knjige. Ništa kopije.
Što kaže moj otac, daj da ih pitamo, hoće li ona, i sve njene kolege, dobiti veću ocenu ako imaju te knjige, da kupe onda svi po deset da ih imaju.
Zar je bitno da li učimo iz kopirane knjige ili originala, i tamo i ovamo piše isto, ali ne, na taj način zarađuju. Sramota. Prvo su nam školarine nenormalno velike, onda traže da kupujemo isključivo nove knjige, skoro da nas time uslovljavaju da izađemo na ispite, a onda se na sva usta kuka kako je Srbija ima jako veliki procenat neobrazovanih ljudi.
Neko nema da isplaća sve njihove školarine i takse, a školovao bi se, i šta onda?

Sve dok uslovljeni studenti budu istupali pojedinačno uslovljavanja će i dalje biti :(. Studentarija uvukla šije i umesto da se lepo organizjuju i kolektivno pokažu zube profesorima uslovljačima, pričaju u prazno ko neke babe :zcepanje:. Ali, s druge strane, ima i onih kojima se baš ne uči, pa im je lakše da kupe knjigu sa potpisom i navuku neku šesticu...:think:

Koji kretenizam ali nazalost tacno je. Imam zilion prijatelja na svim mogucim fakultetima i recimo da je na 80% njih zastupljeno to uslovljavanje. Fakultet kao akademska ustanova bi trebao da propagira pricu gde student tj. buduci akademski gradjanin sam bira literaturu za datu tematiku. I na osnovu ucenja iz odredjenog dijapazona knjiga stekne odredjeno znanje iz neke oblasti i to znanje prezentuje profesoru koji na osnovu svog iskustva i ekspertize treba da vrednuje studentovo znanje. Ali , neko gore rece ovo je Srbija, i mislim da se to nece iskorniti u skorije vreme. Ja sam zavrsio Vojnu Akademiju i bilo je takvih primera uslovljavanja ali u nekom blazem obliku i mi tvrdoglaviji smo terali inat do kraja i ucili iz nekih tamo knjiga i krpili neke sedmice najvise. :))))

Back