- Poruka
- 5.196
A kome ce da otvore taj fakultet ? Babama i dedama bez obzira bili oni Srbi ili Albanci ....
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Lel, dodje li vreme i Siptari da ismevaju Nislije?
Aferim bre!![]()
Uskoro studiranje i u Medveđi
10. decembar 2008. | 04:00 | Izvor: Večernje novosti
Beograd -- Na Pravnom i Ekonomskom fakultetu u Nišu usvojena je inicijativa Vlade i Koordinacionog tela o osnivanju odeljenja ta dva fakulteta u Medveđi, pišu "Novosti".
Predviđeno je raspisivanje vanrednog upisnog roka za 200 zainteresovanih kandidata, od čega će se 30 školovati o trošku države. “Predložili smo studije na dva nastavna programa, opšta ekonomija i poslovno upravljanje (menadžment preduzeća i menadžment turizma)”, kaže za "Večernje novosti" Borko Krstić, dekan Ekonomskog fakulteta u Nišu.
“Ukoliko bude interesovanja među Albancima, nastava će se izvoditi po dogovoru, uz simultano prevođenje, koje će pratiti predavanja naših profesora”, kaže on.
U Hrvatskoj nema. Za Srbiju ne znam. Tamo je svašta moguće.
Ali zamisli da Mexikanci u Californiji ili Texasu traže fakultete na španskom.
Ili Slovenci i Hrvati traže u Austriji fakultete na slovenačkom ili hrvatskom.
To ne ide. Visokoobrazovani stručnjaci su značajni na nivou države i oni moraju biti školovani i osposobljeni da svojom strukom prvenstveno razvijaju državu koja im je omogućila školovanje.
Ako bi taj fakultet u Medveđi bio na albanskom, dali bi diplomac (najvjerojatnije Albanac, osim ako koji Srbin ne nauči albanski dovoljno za visoko obrazovanje) mogao da radi npr. u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili u bilo kojoj firmi ako ne zna srpski?
kod nas ih je pun q.... ali na engleskom, i ne vidim da te osobe koje ga zavrse imaju prolema sa zaposlenjem.
isto i u medvedji, zavrse ga na albanskom, ali sutra rade u BG, znanje imaju, a ako bas ne znaju srpski, imat ce prevodioca... ako su bas toliko dobri.mada svaki od njih sigurno zna srpski.
e sad ce neki da pitaju, a zasto onda da se nastava drzi na albanskom ako.... e to ne znam.
Volim čitati tvoje postove ademe zato jer mi uvijek smiješno kako ti sam sebe vežeš u čvor.
Jeste da to uradiš namjerno, da te ovdje nebi suviše ozbiljno shvatali, pa onda tako pokušavaš manipulirati lokalnim "pametnjakovićima". Ali ne brini, neću nikom reći.
No, ajd da se pravimo i dalje ludi.
To što ti spominješ fakultete na engleskom, to su fakulteti koje ne financira država Srbija, nego međunarodne fondacije, pa su zato na engleskom.
i jeoš nešto. Dal STVARNO misliš da će neko u Srbiji zaposliti prevodioca, kako bi mogao zaposliti Albanca, ma koliko ovaj bio stručan?
ja sam pitao da li postoje skole na nezvanicnom jeziku kod vas. ti si rekao "ne". ja sam samo naveo da kod nas postoje na tri jezika, sva tri su inace zvanicna.
kod nas ima stranaca koji su dobro placeni, i imaju prevodioca. ne vidim problem da to ima i neki albanac u srbiji ili australiji ako njegove reference obecavanju da je "rentabilan".
a zahvaljujem sto ces cuvati tajnu. i u pravu si, ja i ne zelim da me iko "ozbiljno" shvata... a to je zato sto mislim da je svako dovoljno pametan na svoj nacin da bih ga ja sada nesto ucio, ili on mene. tu i tamo saznamo nesto sto nismo znali, ali niko ovde ne dolazi radi obrazovanja, edukacije itd. itd. ili je makar takvo moje misljenje.
i sta mislis, ako na kosovo dodje neki strucnjak, doktor, inzinjer ili sl. ako je srbin, bosanac ili... da li ce on imati prevodioca???
i sta mislis, ako na kosovo dodje neki strucnjak, doktor, inzinjer ili sl. ako je srbin, bosanac ili... da li ce on imati prevodioca???
...moze na kosovu ali u srbiji vam mozemo dati prevodioca samo kad odgovarate pred sudom za svoju strucnost
...moze na kosovu ali u srbiji vam mozemo dati prevodioca samo kad odgovarate pred sudom za svoju strucnost
"kod nas" kod mene...ja sam iz mitrovice, ili sa kosova.... balkan, evropa....Kao prvo, moraš mi otkriti šta podrazumjevaš pod tim "kod nas". .
tacno je... verovatno.Ja znam da je u Srbiji, zvaničan jezik srpski..
ja bas nisam to odvajao... mislio sam da ne treba.. moja greskaRazgovor je oko državnog fakulteta, pa ja nisam uzimao u obzir privatne koledže i fakultete koje financiraju strane fondacije. Zato sam ti odgovorio "ne". .
Ali ja ipak mislim da je Albancu koji ne zna srpski, veliki problem zaposliti se u Srbiji izvan Kosova. Osim, naravno, ako nije u pitanju albanska firma, ili kojoj je vlasnik Albanac.
moguce... zavisi...ako ti ides da trazis negde posao, moras znati jezik te zemlje.
ako te neka zemlja trazi, zbog svog talenta, strucnosti itd. to i nece biti obavezno....mozda pozeljno, ali...
...kako priznala...kosovo nije drzava...da jeste bilo bi u un... protektorat, nato interesna zona sta god samo ne drzava
...bas me zanima hoce li jos neka drzava da ih prizna...mislim hoce li obama nekom da zavrce ruku da ih prizna