Uskoro počinje proizvodnja AI robota

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
65.640

Uskoro počinje masovna proizvodnja humanoidnih robota​

Uskoro počinje masovna proizvodnja humanoidnih robota
Foto: Pexels/Ilustracija | Uskoro počinje masovna proizvodnja humanoidnih robota
izvor Nezavisne novine
Umjetna inteligencija jedna je od tri vodeće industrije u Šangaju, a roboti su poznati kao "dragulj proizvodne industrije".

U "Shanghai Zhangjiang Science Cityju" postoji niz kompanija za istraživanje i razvoj robota te se očekuje da će sljedeće godine biti prve koje će uvesti masovnu proizvodnju i isporuku humanoidnih robota.
Najnoviji je humanoidni robot opšte namjene nazvan GR-1. Visok je 1,65 metara, težak 55 kilograma, ima 40 zglobova u tijelu, a hoda pet kilometara na sat. Može dovršiti pokrete u koordinaciji s ljudima i ima velike mogućnosti primjene u industriji, rehabilitaciji, domovima i naučnim istraživanjima.
"Za cijelu ljudsku figuru najvažnija stvar kod hodanja su donji udovi. Naši ljudski zglobovi imaju tri stepena kretanja, tako da i ovdje imaju više stepeni slobode. Takođe smo napravili vrlo spretne ruke sa šest stepeni slobode koje će u budućnosti moći koristiti ljudske alate", rekao je Gu Jie, predsjednik "Fourier Intelligencea".

On je istakao da postoji toliko mnogo zglobova u cijelom tijelu robota koji su međusobno povezani kako bi izvršili vrlo složenu kontrolu pokreta.

"To je uvijek bio problem. U proteklih nekoliko godina napravili smo pomake. Ako imamo mozak umjetne inteligencije i vrlo moćno tijelo, možemo razmišljati o budućim primjenama robota. Mogućnosti su beskonačne", dodao je Gu Jie.
Kako bi univerzalnim humanoidnim robotima omogućili prilagođavanje složenijim radnjama, kompanija je ove godine razvila sistem koji obuhvata više od 30 funkcionalnih modula koji mogu simulirati sportske i rehabilitacijske radnje kao što su vožnja čamcem, autobusom i podzemnom željeznicom, interaktivna invalidska kolica i tako dalje.
Prema planu, kompanija će sljedeće godine proizvesti od 500 do 1000 humanoidnih robota, po čemu će biti prva takve vrste u svijetu, prenosi magazin.hrt.hr.
https://www.nezavisne.com/nauka-teh...masovna-proizvodnja-humanoidnih-robota/804283
 
Kako ce da se poveca porast samoubistava kako AI napreduje i kako pocne da naglo zamenjuje coveka u poslu i ucini ga bezkorisnim gde posle toga ce morati da trazi da radi najgore poslove i bude srecan i to ako nadje ili da se ubije.

Modernim biznismenima je u interesu da kupi bolje masinu koja ce da radi za 50 coveka plus tri smene neprekidno nego da placa 150 ljudi godinama koji ni trecinu posla ne zavrsi kao masina jer se ne umara i ne trazi godisnje odmore, bolovanja, pauze, opremu, osiguranje itd...

Samo IT sektor medicina i tako neka zanimanja bice uvek potrebna tj ona koja mora da nadziru i odrzavaju masine i ta zanimanja gde masina ne moze bas da odradi posao kao covek...
 

Back
Top