Uskoro odluka o vizama

gost 186661

Elita
Poruka
24.166
Bez obzira na odlaganje glasanja o vraćanju viznog režima zemljama Zapadnog Balkana, odluka će sigurno biti uskoro usvojena, kažu za RTS u Briselu. Prošle godine, Uniji je podnet rekordan broj zahteva za azil sa Zapadnog Balkana, od kojih je polovina iz Srbije.

Iako je najavljeno, Evropski parlament neće u četvrtak glasati o mehanizmu za vraćanje viznog režima zemljama Zapadnog Balkana, jer još nema potpune saglasnosti između parlamenata i zemalja članica. Bez obzira na odlaganje, odluka će sigurno biti uskoro usvojena, kažu za RTS u Briselu. Prošle godine, Uniji je podnet rekordan broj zahteva za azil sa Zapadnog Balkana, od kojih je polovina iz Srbije.
Pr

Usvajanje mehanizma odložilo je neslaganje zemalja članica i Evropskog parlamenta o pitanju koje sa vizama nema direktne veze, ali je deo istog zakonskog paketa koji mora biti usvojen u celini.
Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon rekla je da su pregovori u decembru propali.
"Ja očekujem da će pre ili kasnije klauzula o suspenziji biti usvojena, jer postoji jak pritisak zemalja članica i Evropske komisije na Parlament da to učini", istakla je Tanja Fajon.

U 2012 zabeležen je najveći broj azilanata od ukidanja viza, skoro 40 hiljada, od toga oko polovine iz Srbije. Zahtevi za vraćanje viza najglasniji su u Nemačkoj u kojoj je najviše zahteva, a političari pod pritiskom da u izbornoj godini preduzmu mere za njihovo smanjenje.

Mehanizam za brzo vraćanje viza zemljama iz kojih dolazi veliki broj azilanata neće biti usvojen na samom početku godine kao što je očekivano, ali nema sumnje da će pre ili kasnije procedura biti završena i da će on stupiti na snagu.

"Nadam se da neće mehanizam biti korišćen zbog neke političke situacije u EU, kada političari hoće da skupe poene zatvarajući granice zbog domaće situacije", navela je Tanja Fajon.

Izveštaj Evropska inicijativa za stabilnost (ESI) pokazuje da većina azilanata odlazi u svega četiri zemlje - Švedsku, Belgiju, Luksemburg i Nemačku - upravo tamo gde su procedure odlučivanja najduze: od 3 do 8 meseci.
Ekspeti upozoravaju da ove zemlje treba da promene pravila za azilante, umesto da traže vraćanje viza za sve.
Aleksandra Štiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost rekla je da ako države članice skrate procedure rešiće problem azilanata.
"Oni više neće imati motiva za dolazak kako bi koristili velikodušna davanja nekih zemlja ili da bi proveli zimu. Najbolje rešenje bi bilo da zemlje ubrzaju procedure, a EU stavi balkanske zemlje na listu zemalja sigurnog porekla", rekla je Aleksandra Štiglmajer.
U prilog tome govori činjenica da zemlje sa ubrzanom procedure, Ausrtrija ili Francuska, nemaju problem azilanata.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/1244498/Uskoro+odluka+o+vizama+.html

Пошто је просербиа све испунила, испорућила, признала,
сматрам да је реално да се врате визе, јер ко има путоваће и са њима.
Осталима, брезалтернативним који и поред укидања нигде нису макли, зна се, у брлог, где им је и место, да са екрана ТВ пријемника гледе у свет који им је обећан и за који све поклонише убеђени да му припадају.
Што мислите Ви, штовани грађани,
Ви које се одрекоште свега, зарад сна да сте нетко други?

Осталима, брезалтернативним који и поред укидања нигде нису макли, зна се, у брлог, где им је и место, да са екрана ТВ пријемника гледе у свет који им је обећан и за који све поклонише убеђени да му припадају.

ako ponovo uvedu vize to ce stvarno znaciti da smo zadnja rupa na svirali i ja slobodno pozivam sve kada vide cigane na ulici da ih slobodno udare kolima
a to da je srbija sve ispunila je samo mit
srbija nista nije ispunila i da je lepo sve uradila 2002g ko zna gde bi mi sad bili ovako se vecito pravimo pametni

ako ponovo uvedu vize to ce stvarno znaciti da smo zadnja rupa na svirali i ja slobodno pozivam sve kada vide cigane na ulici da ih slobodno udare kolima
srbija nista nije ispunila i da je lepo sve uradila 2002g ko zna gde bi mi sad bili ovako se vecito pravimo pametni

Испунила је сасвим довољно,
испоручила све иједног Србина, продала и поклонила пријатељима све што су затражили, поставила границу сама себи, који ће им више?

Шта рећи и какву послуку порати, осим ове:

Њен (њихов) сан се испунио.

Испунила је сасвим довољно,
испоручила све иједног Србина, продала и поклонила пријатељима све што су затражили, поставила границу сама себи, који ће им више?

da ali ti ne znas sta je sve trebala da uradi i sta je bio uslov
to sta nasi politicari kazu nista im ne verujem

pa ako su druge evropske zemlje ispunile valjda i nas polupismen narod treba malo krene dalje od turaka..al slabo ybg mnogo nas kocite

Тко, зли Срби?
Зар их нисте све испорућили уз осмјехе, балоне и кабрене, те све увјете с' поносом испунили?
Уосталом визе и иду вама,брезалтернативним, полуписмени и неће никуд из свог атара?

Ja pozivam moderaciju da te posalje u banovinu .....:kafa:

Back