Uskoro "djeca po narudžbi"?

• Začetnik teme Začetnik teme Uysal
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Uysal

Elita
Poruka
16.872
Takozvana "trostrana roditeljska in vitro oplodnja" mogla bi u budućnosti da zaustavi nasljedne bolesti, ističu naučnici.

Djeca bi u toj vrsti oplodnje imala gene majke, oca i još jedne žene - donora.

Metoda liječenja sastoji se u tome da se stvaraju genetski modifikovani embrioni tako da se u jajašce majke implantiraju geni druge žene, koja nije prenosilac nasljednih bolesti.

Ova vrsta vantjelesne oplodnje trenutno je u fazi istraživanja u laboratorijama u Britaniji i SAD.

Ta metoda razvija se sa ciljem pomoći porodicama sa raznim neizlječivim nasljednim bolestima koje se prenose po majčinoj liniji i utiču na svako 6.500. dijete širom svijeta.

"To je neistraženo područje", kaže Lisa Gardin, šef britanske kancelarije za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA), koja je zadužena za istraživanje javnog mnijenja o ovom važnom i emotivnom pitanju.

Nove metode liječenja uticale bi na niz nasljednih bolesti poput smrtonosnih srčanih grešaka, bolesti jetre, poremećaja mozga, sljepoće i mišićnih bolesti.

Naučnici upozoravaju da medicina može ovakvim zahvatima zauvijek da promijeni prirodu ljudskog društva, te je potrebno pronaći ravnotežu između želje da se pomogne roditeljima da imaju zdravu djecu i mogućih uticaja na njih i društvo u cjelini.

Postoji bojazan da bi se ovakva metoda jednog dana mogla pretvoriti u stvaranje "beba sa potpisom", tj. sa bojom kose i očiju po narudžbi roditelja.

Među pitanjima koja se postavljaju i ono je da li treba metodu izjednačavati sa donacijom organa i krvi ili, pak, sa donacijom sperme itd.

Posebno pitanje je kako bi se svi ti razni geni roditelja, ali i donatora odrazili na identitet djeteta.

U SAD su već rođena takva djeca, ali postupak nije bio radi sprečavanja nasljednih bolesti, već da pospješi umjetnu oplodnju.

http://www.klix.ba/lifestyle/bebe/uskoro-djeca-po-narudzbi/120918074

----------------------
Sokiran sam. I onda neka neko kaze da ce ta djeca biti u buducnosti normalna, kao njihovi vrsnjaci rodjena tj.zaceta prirodnim putem. :neutral:

em se ti pogani geni prenose po majcinoj liniji, em je to nenormalno, gataka prava postajemo i vrli novi svet, pupu-juju. ko zna sta ce sve da bude zbog toga a mi prepametni eto, ali ne mozemo da drugima zabranimo.
mora da je ideja bila zenska.

da li bi tako razmisljao da tebi dete moze da oboli od multiple skleroze, to je drugo pitanje.
posto toga kod vas u familiji verovatno nema, daj da se zgrazavamo malo nad drugima koji treba bolest da prihvate - bog je dao takvu pa je treba podneti.
naravno da bih ukrstala gene sa drugima u epruveti da mogu detetu da prenesem neku odvratnu bolest i naravno da bih ga postedela muke.
uostalom, kad gledam oko sebe ljude nastale prirodnim ukrstanjem nije bas da bih sve kvalifikovala kao "normalne".

em se ti pogani geni prenose po majcinoj liniji, em je to nenormalno, gataka prava postajemo i vrli novi svet, pupu-juju. ko zna sta ce sve da bude zbog toga a mi prepametni eto, ali ne mozemo da drugima zabranimo.
mora da je ideja bila zenska.

da li bi tako razmisljao da tebi dete moze da oboli od multiple skleroze, to je drugo pitanje.
posto toga kod vas u familiji verovatno nema, daj da se zgrazavamo malo nad drugima koji treba bolest da prihvate - bog je dao takvu pa je treba podneti.
naravno da bih ukrstala gene sa drugima u epruveti da mogu detetu da prenesem neku odvratnu bolest i naravno da bih ga postedela muke.
uostalom, kad gledam oko sebe ljude nastale prirodnim ukrstanjem nije bas da bih sve kvalifikovala kao "normalne".

I ja ovo zaključih kad pročitah ovaj tvoj post. :aha:

Hmmmm :think:
Da znam da nosim gene za neku strašnu bolest, verovatno ne bih nikada ni rodila dete.
Verovatno.
Ali realno, opet, ko bi znao. Želja za potomstvom, instinkt ili kako god to nazivali, ume da bude prilično jaka.
Sa jedne strane, ne mogu da osudim roditelje koji žele potomstvo, a ne žele tom potomstvu da poklone takve gene i, nedaobog, bolest. Svaki roditelj želi zdravo dete, svaki čovek će, kada se bilo koja i bilo čija beba rodi, reći - neka je živa i zdrava. To je tako normalno.
Opet, sa druge strane... uh, to je takav rizik, da ne znam da li bih smela da se upustim u to. Bolje rečeno, ne znam da li bih smela da eksperimetntišem na svom detetu. Na bilo kom detetu, a kamoli svom.
Ne može se to tek tako komentarisati, a priori osuditi ili prihvatiti oberučke.
Kada je dete bolesno, ma samo kijavicu da ima, pa je roditelju teško. Ne smem ni da mislim kako je majkama i očevima čija deca su neizlečivo bolesna :sad2: Ili izlečivo, ali je metoda invazivna, eksperimentalna i skupa. :sad2:
Lako je meni da pričam, deca su mi zdrava, hvala Bogu.
Ne znam, ne mogu da osudim, ne mogu da dam neki negativan komentar. Čak i to što sam rekla da verovatno ne bih radjala, i to sam stavila pod znak pitanja. Ali ipak verovatno ne bih. Za neke to nije rešenje. Hrabriji su, ili su ludji, ili su možda toliko sebični ili.... ko zna.
Teške su to stvari, preteške. Svakako je bolje sprečiti nego lečiti, ali..... nauka nije svemoguća, pa ni medicina, ni genetika, ma koliko se mi u nju kleli. Greške su mnogo češće i strašnije nego što se u javnosti čuje. Takodje, zloupotrebe su prisutne.
Sve odvagati i doneti neki konačni sud - ne mogu. I nemam potrebe.
Svakome želim zdravo potomstvo, a odluke su ipak samo i isključivo njihove.

Nevezano sa oplodnjom odavno rade centri za kontrolu ploda
u svim većim KBC-ima
Treba proveriti da li je plod OK.
Mada sama tema je vrlo škakljiva.
Mislim, za slučaj da se utvrdi da plod nije OK.
Tj, da li je plod ljudsko biće ili to postaje rodjenjem.
Bar u prva 2-3 meseca, posle 7 jeste ljudsko biće.
Jbg. čačnuo sam vrlo tešku temu.
Mada je o abortusu bila kilo tema.

Back