USAMLJENOST

Da li i sa gomilom poznanika mozemo zapravo biti potpuno usamljeni? Da li u okviru porodice,okruzeni partnerom,decom,mozemo biti usamljeni?

Da li usamljenost prestaje samo i samo onda kada nadjemo srodnu dusu (ili ako smo te srece,srodne duse) sa kojima razmenjujemo reci i misli i eventualno ljubav,tu najvazniju stvar na svetu i tek tada pomislimo da nismo sami?

I da li je bolje biti potpuno sam/a ili usamljen/a u braku/vezi?

Zavisi šta ko podrazumeva pod usamljenošću. Mnogi ljudi imaju različit stepen tolerancije na prisustvo drugih pa je za jedne neophodno da imaju nekog za koga će da se zalepe, a drugima treba veći slobodan prostor i ograničeniji pristup drugih u isti.

Neko ima povremeno potrebu da upadne u duboku introspekciju,naročito ako nešto stvara i smetaju mu ostali. Takav čovek nije usamljen.

Usamljen je samo onaj čovek koji ima glad za nekim drugim bićem, a nema nikoga ko bi to mesto popunio. Potpuno subjektivan doživljaj za svakog.

Kako se resiti usamljenosti ako zivis sa roditeljima od kojih nemas slobodu i ako radis posao sa krutim radnim vremenom zbog kojeg bi propustao prilike za izlaske, da ides na neki odmor sa drustvom u isto vreme, ako si prezauzet?

Mislim da nekad ne postoje nikakvi nacini za resenje takvog problema. Roditelji, borba za egzistenciju, nejednakost, kontrolisanost od strane raznoraznih autoriteta i drzave, sve je to puno otudjujuce. Neko se realno vidi sa nekim jednom godisnje i jos redje, ja 7 godina uopste nisam imao ni online kontakt ni sa kim a kamoli druzenje, sada jedino sto radim i to samo sa dvoje ljudi je cestitanje Nove godine, rodjendana, i nista vise. Jedini nacin je ziveti u svom svetu kao sto ja tako zivim i ne moze to tako dobro i realno da se trajno zamaskira ussmljenost, i nemam kud, nema resenja, za to trebaju i uslovi i egzistencija koji dozvoljavaju da se radi na usamljenosti. Koja je onda zatvor kazna za one koji su pocinili krivicna dela ako je i sam zivot isti takav? Treba ceo zivot da zivim u izmisljenom svetu dok ne izgubim dodir sa realnoscu.

Usamljenost (po meni)nije povezana sa poslom,radnim vremenom ,niti bilo čime što je materijalno.To je nešto drugo,nezadovoljstvo možda.Usamljenost je osećaj da si prepušten sam sebi,neshvaćen i izolovan.Ne ide nužno uz samo sažaljenje.Ja nikada nisam u fazi da žalim samu sebe.Prihvatila sam usamljenost kao deo sebe.Nije to znak slabog karaktera.

Back