Usamljenost - skraćuje životni vek!

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni odgovaras?
Pa ne bas zrtva, imala sam privilegiju da ne kuham, da imam zenu, da ja odabiram destinacije na zemaljskoj kugli
Sve je go đavo odnio, izgubili mnogo materijalno, ja uz 22 god anx.depresije izgubila sebe, sad i sin otisao, davali mi ad, max dozu..dzaba sve
Nisi me razumela. Nisi zrtva vec kao da uzivas u tom svom kukanju nad zivotom. Jadna ti. Jadna ti, sama, pa sama. Kao da je kraj sveta. Izadji pa se druzi. Uclani se u neki klub kad ne podnosis samocu.
Pravis od sebe zrtvu i trazis spolja da ti neko uredi zivot. Neko da prepise lek. Neko da skuva. Neko da obeca da ti se "nece povecavati doza rivotrila".
Rekla si i da si se svesno udala za osobu sa kojom nisi zapravo ni bila kompatibilna.

Ukratko pre resavanja bilo kog problema treba prestati od sebe praviti zrtvu.

Nisi me razumela. Nisi zrtva vec kao da uzivas u tom svom kukanju nad zivotom. Jadna ti. Jadna ti, sama, pa sama. Kao da je kraj sveta. Izadji pa se druzi. Uclani se u neki klub kad ne podnosis samocu.
Pravis od sebe zrtvu i trazis spolja da ti neko uredi zivot. Neko da prepise lek. Neko da skuva. Neko da obeca da ti se "nece povecavati doza rivotrila".
Rekla si i da si se svesno udala za osobu sa kojom nisi zapravo ni bila kompatibilna.

Ukratko pre resavanja bilo kog problema treba prestati od sebe praviti zrtvu.
ima istine

Nemam ja sad brak, samo jedan imala, sama sam 12 god..i sin je sa 18 otisao ..fax , posao.
Usamljena bila, jer: covjek nije mogao da me prati, nismo imali ista interesovanja, hobije, zanimacije, obrazovanje, odgoj
Ni u cemu se bas nismo poklapali sem sto me je voleo kao Božicu, i bio je lijep i cekao me 12 god da se udam za njega, ja u svojoj 32. Pa eto i bioloski sat.
Tad dobijam panicne, anxsioznost, depru, ....tu mi je bio da mi uradi sta ja kazem, a nije bio "pametna" podrska. U svemu usamljena, od izlaska, ja sa drugaricama, on kucu volio, do gdje na odmor...on bi kuci
Ja brza rijeka , on jezero, nije me mogao pratiti, ni u cemu.
Ja multitasking i dobih anxsioznost, poslije i depresiju, poslije on prokocka stan u NS, ja vracam kredit, sina nije vidio 11 god u istom gradu.
Bio je extra samo u tome sto je bio poslusni papucar , a meni lavici to bas i nije za musko.
Hvala na odgovoru.

Sad, mogla bih te pitati, bezobrazno, naravno: ako si znala kakav je, što si se udavala za njega uopšte? Meni je nekako nezamislivo da ne primetim, barem šire, kakav je muškarac PRE nego se odlučim na udaju. To bi mi se moglo desit jedino da čoveka pre braka znam jedno veče, naprimer, ali iz tvog posta (čekao te 12 godina itd) čini se da vaše je poznanstvo mnogo duže od jedne ili dve pijane večeri kad ste naprasno odlučili da se venčate u Las Vegasu ne znajući apsolutno ništa jedno o drugom.

Osim toga, kako ti to opisuješ, ja tvoje stanje ne bih nazvala striktno usamljenošću. Nazvala bih ga krajnjim nerazumevanjem i neuklopljivošću partnera KOJE je rezultiralo da se ti osetiš kao samac u tom braku. Istinu govoreći, misila sam da ćeš mi reći kako ti muž nikad nije bio kod kuće, zbog posla ili već čega, jer je to obično ono na šta žene misle kad kažu da su u braku bile usamljene. Ali dobro, svako ima svoj scenario.

Za mene je usamljenost - pretpostavljam - kad si sam protiv svoje volje i sklonosti (naprimer, vrlo si extrovertan i želiš da si često među ljudima). Postoji način za takve ljude (kojima, čini mi se, pripadaš) da se osete sami ČAK i kad nisu fizički sami - ako su osobe oko njih mentalno dručije kalibrisane. Međutim, ponavljam, za mene to nije usamljenost, već više ono što sam navela - osećaj samoće zbogradi neodgovarajućeg partnera. Ali kažem, ne mogu suditi pravo o tome, jer usamljenost nije moj fah. Ja, kad sam i imala nešto vrlo slično tebi u svom prethodnom braku (s tim što je u to bilo uključeno i psihičko zlostavljanje i manipuacija) OPET nisam bila usamljena, jer kao prvo za mene je to vrlo apstraktan pojam za koji nisam sigurna da ga razumem - a kao drugo (što ima veze s prvim) sebe sam samu uvek umevala da okupiram čak i u jednom odnosu koji je bio više nego loš, najblaže rečeno. Naprimer, ja pišem; i meni je nemoguće osećati se samo ili usamljeno kad pišem, obzirom da moji likovi žive oko mene i sa mnom. Osim toga, nemam te extrovertne potrebe koje ti imaš, i prisustvo ljudi me po pravilu gnjavi i smara, NE pomaže mi - ČAK ni kad su to ljudi s kojima se inače slažem, koji imaju slične hobije i rezonovanje itd. Mene da staviš posred srede nekog iventa inspirisanog Tolkienom, gde su svi ko i ja Tolkien nerd i gde bih imala i VOLELA o čemu da pričam - posle izvesnog vremena sve bi mi se smučilo jer bi me prosto gužva i količina ljudi oko mene iziritirala. Zato kažem da ja ne razumem usamljenost, ali mislim i da mnogi drugi ne razumeju takođe i da im se desi "usamljenost" prosto zato što ne vide svoje prilike pravo, ponajmanje načine da ih dovedu u red.

Još jednom hvala na odgovoru, i svako dobro!

Hvala na odgovoru.

Sad, mogla bih te pitati, bezobrazno, naravno: ako si znala kakav je, što si se udavala za njega uopšte? Meni je nekako nezamislivo da ne primetim, barem šire, kakav je muškarac PRE nego se odlučim na udaju. To bi mi se moglo desit jedino da čoveka pre braka znam jedno veče, naprimer, ali iz tvog posta (čekao te 12 godina itd) čini se da vaše je poznanstvo mnogo duže od jedne ili dve pijane večeri kad ste naprasno odlučili da se venčate u Las Vegasu ne znajući apsolutno ništa jedno o drugom.

Osim toga, kako ti to opisuješ, ja tvoje stanje ne bih nazvala striktno usamljenošću. Nazvala bih ga krajnjim nerazumevanjem i neuklopljivošću partnera KOJE je rezultiralo da se ti osetiš kao samac u tom braku. Istinu govoreći, misila sam da ćeš mi reći kako ti muž nikad nije bio kod kuće, zbog posla ili već čega, jer je to obično ono na šta žene misle kad kažu da su u braku bile usamljene. Ali dobro, svako ima svoj scenario.

Za mene je usamljenost - pretpostavljam - kad si sam protiv svoje volje i sklonosti (naprimer, vrlo si extrovertan i želiš da si često među ljudima). Postoji način za takve ljude (kojima, čini mi se, pripadaš) da se osete sami ČAK i kad nisu fizički sami - ako su osobe oko njih mentalno dručije kalibrisane. Međutim, ponavljam, za mene to nije usamljenost, već više ono što sam navela - osećaj samoće zbogradi neodgovarajućeg partnera. Ali kažem, ne mogu suditi pravo o tome, jer usamljenost nije moj fah. Ja, kad sam i imala nešto vrlo slično tebi u svom prethodnom braku (s tim što je u to bilo uključeno i psihičko zlostavljanje i manipuacija) OPET nisam bila usamljena, jer kao prvo za mene je to vrlo apstraktan pojam za koji nisam sigurna da ga razumem - a kao drugo (što ima veze s prvim) sebe sam samu uvek umevala da okupiram čak i u jednom odnosu koji je bio više nego loš, najblaže rečeno. Naprimer, ja pišem; i meni je nemoguće osećati se samo ili usamljeno kad pišem, obzirom da moji likovi žive oko mene i sa mnom. Osim toga, nemam te extrovertne potrebe koje ti imaš, i prisustvo ljudi me po pravilu gnjavi i smara, NE pomaže mi - ČAK ni kad su to ljudi s kojima se inače slažem, koji imaju slične hobije i rezonovanje itd. Mene da staviš posred srede nekog iventa inspirisanog Tolkienom, gde su svi ko i ja Tolkien nerd i gde bih imala i VOLELA o čemu da pričam - posle izvesnog vremena sve bi mi se smučilo jer bi me prosto gužva i količina ljudi oko mene iziritirala. Zato kažem da ja ne razumem usamljenost, ali mislim i da mnogi drugi ne razumeju takođe i da im se desi "usamljenost" prosto zato što ne vide svoje prilike pravo, ponajmanje načine da ih dovedu u red.

Još jednom hvala na odgovoru, i svako dobro!
Hvala tebi draga, kod mene je tu odigralo i moj anksiozno-depresivni dosta....pa lijekovi...x stvari....tako da nisam mozda realno sagledala!

Ако неко усамљеност доживљава као сопствену пропаст - тако ће и бити

Ако ипак доживљава као нешто што је добро за њега - опет ће тако и бити

Ствар је из угла из ког се гледа на то, нисмо сви исти....али ако хоћемо да генерализујемо већини људи не прија усамљеност

Kako resiti usamljenost? Ako imas nezgodno radno vreme ne mozes da se vidjas ni sa kim, niti da otputujes zajednicki sa drustvom. Ako ne mozes da imas drustveni zivot zbog zivota sa roditeljima, onda si preopterecen kirijom ili kreditom i tako nema nikakvog opustanja, niti imas vremena od jurnjave za egzistencijom, niti imas para za druzenje. Gde je ta spontanost, opustenost, redovna druzenja i provodi, kako to uopste izvesti u danasnjem svetu ako nisi bogat i ako si zaposlen? To su mogla cak i drustva lovaca-sakupljaca u praistoriji, imali su hipi zivot pun drustvenog zivota i zabave. Sramota je danas okupljati se napolju a ne zivi se nista bolje nego u stara vremena. Kada uopste ziveti i vredi li uopste ziveti takav usamljeni zivot?

Oni koji kazu da je svako sam sebi najbolje drustvo nisu bas u pravu i verovatno nikad nisu bili u bezizlaznoj usamljenosti, uvek imaju bar neke odnose u kojima moze da se napravi bar neka atmosfera. Svako je previse predvidljiv samom sebi i nemas nikakvu objektivnu vrednost koja se dobija od strane drugih a ne od samog sebe, svaka budala svojom subjektivnom procenom moze da umisli da je najbolji i najlepsi, i slicno, kad te drugi cene to je pravo. Jel treba pricati sa samim sobom, zamisljati drustvo i devojku? Valjda ne treba, ne deluje to normalno. Ja sam vecito sam sa sobom i uglavnom mi internet pravi drustvo, umem da odlutam tako, pa znam odlicno takvo stanje, ali to nista ne vredi jer je lazno i izludeh. Na poslu je jos gore jer nemam internet. Nedostaju mi pravi provodi. Da bi se ostvarilo da covek bude non-stop sam sebi najbolje drustvo, on mora da stekne sizofreniju ili da jede pecurke i da halucinira, i tako sam sebi moze da bude zabava bez da mu ista fali.

Back