Usamljen pas

Tracer

Zainteresovan član
Poruka
294
Pre oko 9 meseci doslo mi je jedno stene koje sam hranio kad sam kuci u selu, jednom nedeljno i redje, malo su ga moji hranili ali nisu hteli da ga potpuno prime, malo se samo snalazilo, sad bi ga kao zadrzali. Bila bi na lancu, tacnije taj lanac bi mogao da klize duz armature 20m, noci pustena po dvoristu.

I sad kakv bi njen zivot bio samoj, da primim jos jednog psa koji isto obija oko kuce moji se ne slazu ni pod tackom razno, znaci imala bi 2min igranja dnevno dok joj daju hranu i ja kad sam kuci sto ce biti jos redje, mozda jednom mesecno.

Da li je bolje da krene potpuno da luta po seoskim bastama i snalazi se sama?

Pre oko 9 meseci doslo mi je jedno stene koje sam hranio kad sam kuci u selu, jednom nedeljno i redje, malo su ga moji hranili ali nisu hteli da ga potpuno prime, malo se samo snalazilo, sad bi ga kao zadrzali. Bila bi na lancu, tacnije taj lanac bi mogao da klize duz armature 20m, noci pustena po dvoristu.

I sad kakv bi njen zivot bio samoj, da primim jos jednog psa koji isto obija oko kuce moji se ne slazu ni pod tackom razno, znaci imala bi 2min igranja dnevno dok joj daju hranu i ja kad sam kuci sto ce biti jos redje, mozda jednom mesecno.

Razmisli sam, sta bi ti vise voleo da si na njegovom mestu.

Ako je vec dobra i ne napada nikog i ne odlazi daleko od kuce,najbolje je da bude slobodna.Naravno da svaki pas najvise voli slobodu.

A ako ipak planiras da je vezes za armaturu kako bi mogla da trckara znaj da moras obavezno da imas neku gumenu spojku kojom bi lanac bio vezan za armaturu.Ako samo vezes lanac oko armature onda kada se pas krece lanac se trlja o armaturu i to stvara vibracije koje se prenose preko lanca i ogrlice na vrat psa.To ga jako iritira i pas zbog toga,prosto receno,poludi.Postane vrlo agresivan i nervozan i cak moze i da ugine.Znaci nikako ne vezuj lanac pravo za tu armaturu ili zicu kako si vec planirao.

Ako je vec dobra i ne napada nikog i ne odlazi daleko od kuce,najbolje je da bude slobodna.Naravno da svaki pas najvise voli slobodu.

A ako ipak planiras da je vezes za armaturu kako bi mogla da trckara znaj da moras obavezno da imas neku gumenu spojku kojom bi lanac bio vezan za armaturu.Ako samo vezes lanac oko armature onda kada se pas krece lanac se trlja o armaturu i to stvara vibracije koje se prenose preko lanca i ogrlice na vrat psa.To ga jako iritira i pas zbog toga,prosto receno,poludi.Postane vrlo agresivan i nervozan i cak moze i da ugine.Znaci nikako ne vezuj lanac pravo za tu armaturu ili zicu kako si vec planirao.
Hvala to za prenosenje vibracija nisam znao
pa kastracija bi resila jedan problem da moze da luta tako i da se vraca, ali nija tako mala, kao da je mesanac vucjaka i jos necega sitnijeg, i ako je i dalje mlada i umiljata izaziva nervozu komsijama i kao gazi baste, jedan ju je posekao rucnom kosom za travu jos joj se noga oporavlja, tako ako bude i moja i slobodna i kad jos odraste, matorom ce se javiti povecan broj doalzaka besnih ljudi na vrata

Vidi, ako je tvoji hrane, ona ce uvek biti ispred vaseg dvorista, ako je zenka gledaj da je sterilises ( ima besplatnih sterilizacija po Srbiji),
ja licno psa ne bih davala u ruke tim tvojim roditeljima, a ne samo iz razloga sto bi pas bio na lancu nego oni ocigledno mrze zivotinje pa ce pas umreti
od zedji i gladi, ali i tuge.

- - - - - - - - - -

Psa koji je 9 meseci bio slobodan staviti na lanac ? :eek: To je tiha smrt za njega.

Bolje ga pusti, snaći će se on bolje nego u tom dvorištu.

Ne, Kiki, nije. Ali ja nisam sigurna da ce joj ovi ljudi davati i vodu. Pasna lancu, ako je lanac na zici pa pas ima neki radijus kretanja, nije nista strasno.

Nikako u lance!
samo divljaci drze zivotinje u kavezima i lancima.
Ako ne mozes da ga drzis slobodnog, onda mu nadji nekog ko moze.
Ili mu nadji neki predeo koji bi bio raj za njega.

- - - - - - - - - -

Vidi, ako je tvoji hrane, ona ce uvek biti ispred vaseg dvorista, ako je zenka gledaj da je sterilises ( ima besplatnih sterilizacija po Srbiji),
ja licno psa ne bih davala u ruke tim tvojim roditeljima, a ne samo iz razloga sto bi pas bio na lancu nego oni ocigledno mrze zivotinje pa ce pas umreti

- - - - - - - - - -

Ne, Kiki, nije. Ali ja nisam sigurna da ce joj ovi ljudi davati i vodu. Pasna lancu, ako je lanac na zici pa pas ima neki radijus kretanja, nije nista strasno.

Nista strasno?
Posle 24 sata , kada bi tebe neko drzao na lancu, sigurno bi promenila misljenje.
Probaj ako ne verujes.

- - - - - - - - - -

Pa kako sad, ne bi dala, ali ipak je bolje...Ipak je onda bolje da probaju da ga drže slobodnog, kako si i sama napisala, on će im se verovatno vraćati svakodnevno, stim da ga hrane barem jednom dnevno.

I kod nas bi trebalo da bude zabranjeno tako držanje pasa na lancima (priča se...)

Najbolje bi bilo da neka dobra duša primeti tog psa i udomi ga kako valja.

Uglavnom, za autora: ne razmišljaj o udomljavanju i tog drugog slobodnjaka ako ne možeš da brineš o njemu.
Ali možeš da ga slikašm podeliš to sa ljufima na Fejsu i možda mu se posreći

Poslednja izmena:
Pa kako sad, ne bi dala, ali ipak je bolje...Ipak je onda bolje da probaju da ga drže slobodnog, kako si i sama napisala, on će im se verovatno vraćati svakodnevno, stim da ga hrane barem jednom dnevno.

I kod nas bi trebalo da bude zabranjeno tako držanje pasa na lancima (priča se...)

Najbolje bi bilo da neka dobra duša primeti tog psa i udomi ga kako valja.

Uglavnom, za autora: ne razmišljaj o udomljavanju i tog drugog slobodnjaka ako ne možeš da brineš o njemu.
Ali možeš da ga slikašm podeliš to sa ljufima na Fejsu i možda mu se posreći

Ne, ti ljudi ( roditelji) ne zele psa pa sam zato rekla da ga njima u ruke na "cuvanje" ne bih dala.

Pas sme da bude na lancu, i ne samo u Srbiji nego je svuda takav zakon.
Taj lanac mora da moze da "klizi" na zici tako da pas ima neki svoj radijus kretanja.
Ja uvek prijavljujem stoku koja psa drzi na kratkom lancu.

Mislim da moji roditelji ne mrze zivotinje, ali ne zele da ista iz njihovog budzeta ide na hranu pa zato ne zele obavezu. Tako je to, prica sa sela sta ocekivati od odnosa ljudi sa sela prema lutalicama, jos su oni dobri kakve su komsije, vec sam rekao da ju je jedan posekao do kosti, jedan je golim rukaka udavio macice koji su mu dosli, jedan je stavio zivu skotnu macku u usijanu furunu. Takav odnos cujem i od mojih poznanikaa koji su isto sa sela sto je jos tuznije oni to pricaju radi sale i ako su deca 21 veka. Ovu drugu ,manju, sam mislio da nagovorim da je ostave iz razloga da imaju da se igraju jedna sa drugom, dosta je mala pa im nije neki trosak i ne moze da napravi bilo kakav problem, pre oko dve nedelje je ovu vecu jedan drug postavio na fejs, jer ja kao da i nema fejs, ali za sad nista, ova mala kao da je ostala defektna u nogama jer je prezimila sa uzetom koje joj se urealo u vrat, seljaci su je ismevali kad su je takvu gledali, tek pre par meseci sam je uspeo uhvatiti i skinuti nju tek niko ne bi hteo bar ako se fizicki izgled istanje gleda. Opstina u kojoj sam nema alzil, najblizi veci grad ima od skoro ali su skoro bankrotirali, bili su i na tv-u, cak se prica da njoci bacaju pse. Bicu neko vreme kuci na pocetku leta pa cu videti kako se stvar razvija i sta ce biti ,ako je budu hranili dovoljno, pristali da nocu bude slobodna na dvoristu i zadrze ovu malju da se imaju igrati nece biti lose, ili ako je neko uzme...hvala za mislelja i odgovore, pisacu kad bude nestio novo.

9e63d0c61a4b43d79c1f0ad2aa84db4a.png

Da se javim...do nekog perioda je brzo rastao mislio sam da će biti gotovo kao NO, ali je onda stao, sitniji je od njih. Za selo skoro da može da prođe kao pas koji ne mora da se veže i na prvi pogled deluje miroljubivo, jedino kad ovaj manji i stariji pas krene da besni na nekog onda se uključi i ona (žensko je ali je takvog izgleda da se mi u kući retko setimo toga haha kontam da će dalje u tekstu ponovo biti on xd) . Greška je što roditelji nisu dopustili da od šeteneta bude naš, odgajen više kao divlji je težak da bude i u dvorištu, za šetanje po žici njie bilo ni govora, sad izdrži neki deo dana pa se pušta. Više nešto "priča" nego da laje, dvorište sa dve strane od lošeg plota celo leto prvo kad ustanem obilazim ceo plot i svaki dan rupa gde je provalio i onda krpi, oko 3h noći poludi, tutnjava sa ovim drugim psom kao ratno stanje, taman pomisliš da si sve skolio ujutro vidiš da je našao nešto novo da dohvati. Bilo je da sam navijao noći budilnik i onda odem sednem na stepenice da kunjam a da se oni smire jer su komšije počele noći da pale svetla i da nas mrko gledaju, isto baba mora da prođe otvorenu terasu da bi noći došla u WC a on je nesiguran da se jednom ne zaigra i sa njom pa ne obori al za sad uspešno ignorišu jedno drugo. Kad se ja spustim pred njim on me oponaša spusti se, kad se dignem on skoči na mene i tako sav je čudan , sve mu nešto smeta, smeta mu hrana pa ovaj pojede on posle gleda, ko da nije pas a možda i nije... lisica, šakal hibrid. Moji stalno pominju da ovaj drugi neće moći da ostane ali eto odlaže se, valjda će tako i ostati pa da imaju društvo. Ako ja odem negde na duže onda će biti problem kako će moji hteti da prihvate celu brigu o njemu a da ga vodim u stan i naučim da bude "gradski ker" nema šanse.

Imam takođe usamljenog psa koji je udomljen kao štene. Držim ga u jednom od dvorišta, a vežem ga samo kad nekog od ljudi koji nisu iz kuće sprovodim kroz to dvorište, jer grize i napada ih (ukućane ne dira). Kako to dvorište (35x35m + stara garaža, magacin i šupa - oko 80m2) nije povezano sa ulazom, pas najveći deo vremena provodi trčeći po njemu, tako da ga vežem na par sati svakih nekoliko meseci. Problem je to što se on ne druži sa ostalim psima, pa je prilično usamljen, čak i kad ga pustim na istrčavanje na vikendici (tamo ima prostora od oko pola kvadratnog kilometara za trčanje). Razmišljala sam da li mu je to neki život, verovatno nije, ali kad vidim šta ljudi rade sa životinjama koje su napolju, smatram da je bolje da je kod mene. Moja greška je što ga nisam dresirala (u smislu da ne piški i kaki gde hoće, a i da ne grize ljude za članke i guzu), tako da ne mogu da ga pustim da boravi i u kući, ali zato sam mu dala bivšu šupu za drva (velika, očišćena i topla). Jedina zabava mu je da se igra u dvorištu ili da lovi krtice, ježeve i mačke na vikendici. Nemam pojma kako ostali psi provode vreme, ali čini mi se da je mom kuci dosadno.

Pokušaj nekako da osposobiš prostor za psa ili da nađeš nekoga ko bi ga uzeo i brinuo o njemu, jer ako ga ostaviš svojima, a oni se tome protive, rizikuješ da oni puste psa na ulicu "kao slučajno", pa da ga neko od ljudi povredi.
Svakako ga možeš i zadržati, ali moraš ga naučiti da bude uredan i da ne napada ostala stvorenja, tada bi ga mogao držati i u stanu.
Pas je sjajan prijatelj, a time što ga moraš izvesti u šetnju, nateraćeš i sebe da se krećeš i živiš zdravo.

Poslednja izmena:
Imam takođe usamljenog psa koji je udomljen kao štene. Držim ga u jednom od dvorišta, a vežem ga samo kad nekog od ljudi koji nisu iz kuće sprovodim kroz to dvorište, jer grize i napada ih (ukućane ne dira). Kako to dvorište (35x35m + stara garaža, magacin i šupa - oko 80m2) nije povezano sa ulazom, pas najveći deo vremena provodi trčeći po njemu, tako da ga vežem na par sati svakih nekoliko meseci. Problem je to što se on ne druži sa ostalim psima, pa je prilično usamljen, čak i kad ga pustim na istrčavanje na vikendici (tamo ima prostora od oko pola kvadratnog kilometara za trčanje). Razmišljala sam da li mu je to neki život, verovatno nije, ali kad vidim šta ljudi rade sa životinjama koje su napolju, smatram da je bolje da je kod mene. Moja greška je što ga nisam dresirala (u smislu da ne piški i kaki gde hoće, a i da ne grize ljude za članke i guzu), tako da ne mogu da ga pustim da boravi i u kući, ali zato sam mu dala bivšu šupu za drva (velika, očišćena i topla). Jedina zabava mu je da se igra u dvorištu ili da lovi krtice, ježeve i mačke na vikendici. Nemam pojma kako ostali psi provode vreme, ali čini mi se da je mom kuci dosadno.

Pokušaj nekako da osposobiš prostor za psa ili da nađeš nekoga ko bi ga uzeo i brinuo o njemu, jer ako ga ostaviš svojima, a oni se tome protive, rizikuješ da oni puste psa na ulicu "kao slučajno", pa da ga neko od ljudi povredi.
Svakako ga možeš i zadržati, ali moraš ga naučiti da bude uredan i da ne napada ostala stvorenja, tada bi ga mogao držati i u stanu.
Pas je sjajan prijatelj, a time što ga moraš izvesti u šetnju, nateraćeš i sebe da se krećeš i živiš zdravo.

Psi su mi sada u prostoriji ogradjenoj žicom, 5x4, to je od 9 ujutro do 9 uveče, drugu polovinu dana su u dvorištu 25x20, u oba prostora imaju kućice. I ako ih je dve, ne igraju se puno zajedno, mislio sam da će biti drugačije, nije često da ih vidim u igri, čak su se podelile da je jedna gore u kućici, druga dole i nadju se zajedno baš kad moraju, ma da se nikad ne tuku, takodje nisam potpuno siguran koja je viša u hijerarhiji. Ako ne budem mogao biti sa njima, onda ću ih nekom dati, čak bi ih pre sterilisao i ostavio na ulici nekog drugog mesta nego sa mojima. Što se tiče šetnje, toga ovde nema, jer kažu "lud šeta kera" a ja i ovako ne izlazim baš kad moram i već važim za čudaka, tako su jednog proglasili što je džogirao, sreća njegova pa se odselio:mrgreen:

Back