Usaglašavanje zanimanja u Australiji

blok45

Aktivan član
Poruka
1.533
Načela bih temu, ukoliko ima voljnih da učestvuju, obzirom da sam zapela oko razumevanja njihovih diploma. Našla sam na SOL listi zanimanje koje naviše odgovara mom, ali ne znam koji je to stepen obrazovanja AQF diploma? Ako neko ima iskustva, molim vas da mi odgovori.
Takođe pratim njihove forume, pa sam pročitala da su i Australijanci dosta ogorčeni zbog priliva velikog broja imigranata i radne snage, naročito Kineza.:confused:

Poslednja izmena:
Odustala.Mada oni racunaju na mene sledece godine.... Evo me u Svedskoj vec 2 mjeseca. Snasla sam se, pomalo radim, cekam papire za stalni boravak, sto ce biti uskoro...
Blizu je mojoj zemlji, samo 2 i po sata leta do kuce i tako to...
Jedino mi je jezik problem, aoo lele sto je to...muka.

Drago mi je zbog tebe:) Meni i jeste najveća frka ta daljina. Pre bi mi odgovarala Evropa, ali malo je opcija engleskog govornog područja-pre svega zbog klinaca i škole. Moja rođaka u Abu Dabiju se nadavala silnih para za International schools, pa onda nema velike vajde od inostranstva. Pogotovu što su tamo uslovi (klimatski, verski) mnogo lošiji. Ona ne može da radi, o vrućini da i ne govorim, a sad je klince dala ovde na raspustu na ubrzan kurs arapskog jezika, jer ne mogu više da plaćaju te škole!?
Mi još uvek sagledavamo mogućnosti odlaska kako u Aus, tako i negde bliže, ali što zbog krize, što zbog našeg državljanstva, mogućnosti je sve manje. Svi postavljaju takve uslove, da se bojim da ni među svojima ne bi pronašli takve idealne porodice:)

A mogu mislit kako je tvojoj drugarici u Abu Dabiju! Ovdje je toliko zamotanih da se osjecas kao da si na Bliskom Istoku.
Ovaj svedski jezik je stvarno bzv. ali cim se kreces okolo pocinje da ti ulazi u usi. Nije engleski ali to je sto je! Covjek se navikne, a i Svedi pricaju engleski tako da nije strasno.

Šta si po zanimanju Palma i da li radiš u struci? Meni je najveća frka to što naše društvene fakultete nigde ne priznaju, a suprug ima mašinski, pa uz neke diferencijalne bi mogao da prođe. Mene najviše užasava da budem domaćica (što ne znači da sam loša), nego prosto svako teži da ispuni svoj život...ili bar većina.
Meni se zavrtelo u glavi od čitanja SOL liste, opisa zanimanja, vrsta viza, pa sam se tako smorila, a kad sam sabrala koliko bi nas to sve koštalo tek mi se onda slošilo.

Nekada su naše diplome bile svuda priznate, a sada dobro kažeš samo još veća peripetija. Mislim da je najbolje odmah se baciti na te njihove kurseve, pa tek onda tražiti posao. Ali za takav život treba novca, da učiš i ne radiš:(

Komentari da je teško naći prvi posao u Aus, jer traže njihovo iskustvo se previše ponavlja, pa mislim da je zaista takva situacija, što dodatno otežava našu odluku. Naročito je teško kad ideš sa decom, nekako mi se čini da je lakše kad je čovek sam ili u paru, jer će se samo za sebe nekako snaći, a deca traže svoje...

Odustala.Mada oni racunaju na mene sledece godine.... Evo me u Svedskoj vec 2 mjeseca. Snasla sam se, pomalo radim, cekam papire za stalni boravak, sto ce biti uskoro...
Blizu je mojoj zemlji, samo 2 i po sata leta do kuce i tako to...
Jedino mi je jezik problem, aoo lele sto je to...muka.

Pa vidi mog starog prijatelja.Pa i treba odustati nego šta.Da Australija valja ne bi zapala tebe i mene.Pozdrav legendo moja.

Back