Nosferatu___
Buduća legenda
- Poruka
- 26.769
To mi nije bliska logika, jer ako kažeš da neko iz SRJ 1993. sa platom od 13 maraka može da radi svašta (jer je 700% prosečne), on i dalje ne može da kupi jedan CD od Snoop Doggy Dogg-a celom mesečnom zaradom. To je ponižavajuće, bez obzira koliko komunalija u SRJ možeš da platiš sa 1 markom.
Zato smatram da ljude moramo vagati na osnovu količine deviza koje imaju. Tvrda kurencija dakle je nezamenljiva.
To nisu moje ideje, vec ideje na osnovu kojih funkcionisu PPP merenja.
Kao onaj Big Mek indeks.
Recimo, jedan McDonalds Big Mac hamburger u Norveskoj kosta 10 eura, dok u Venecueli kosta 1 euro.
Tako da osoba sa svojom platom od 50 evra u Venecueli moze da kupi 50 ukusnih Mek proizvoda, dok u Norveskoj sa svojom platom od 10 000 eura moze da izvrsi kupovinu 1000 tih proizvoda.
To znaci da je norveska ekonomija spustena na nivo prosecnog gradjanina jaca od venecuelanske 20 puta (1000/50).
Jer, merenjem nominalnih vrednosti, ako uzmemo cenu obroka u Norveskoj kao referentnu vrednost, ispostavilo bi se da Venecuelanac moze da kupi samo 5 burgera u mesecu i da je kupovna sposobnost u Norveskoj veca 2 000 puta, sto ipak nije slucaj.
Inace ni ja ne volim mnogo PPP merenja, ali sluze svrsi ako hocemo da poredimo zivotni standard u odredjenim podrucijima.
Tako i tvoj CD Snoop Doggy Dogg-a (Mislim da je sada Snoop Lion jer je presao u religiju Hajla Selasija) u SRJ ne bi kostao 13 maraka, vec 3, i mogla bi da kupis 4 za svoju platu, dok bi u SAD mogla da kupis oko 1 000.