US Open - poslednji od 4 gren slem turnira u godini

KIRJOS LOMIO REKETE, PA OTVORIO DUŠU: Osećam se kao go**o, razoren sam​

Karen Hačanov je srušio snove Nika Kirjosa o gren slem tituli. Rus je u pet setova nadigrao Australijanca u četvrtfinalu US opena posle borbe duge tri časa i 41 minuta. Kirjos je posle meča iskalio bes na reketima.
- Gren slem turniri su najvažniji. Sada ću morati da čekam Australijan open. Srce mi se slama. Osećam se, iskreno, kao go**o. Razoren sam, ali čestitam Karenu koji je veliki borac i ratnik – istakao je Kirjos.
Australijanac je imao šansu da stigne do prvog gren slem trofeja nedavno na Vimbldonu, ali je tada poražen u finalu od Novaka Đokovića.

- Svi turniri osim gren slema su gubljenje vremena. Ljudi te pamte po tim mečevima. Baš me briga za bilo koji drugi turnir – konstatovao je Kirjos u svom stilu.

SD

Ако брат Ник сада није узео Гренд слем, ја не знам кад ће...
имаће још прилику у Аустралији у јануару...не вјерујем да може сљедеће године да ово све понови...
а млади лавови надиру као плима из океана...

Fransis Tijafo plasirao se u polufinale US opena pobedom protiv Andreja Rubljova u tri seta u četvrtfinalu.
Tijafo je nakon pobede protiv Rafaela Nadala izbacio i devetog nosioca turnira Andreja Rubljova i slavio u tri seta, rezultatom 7:6, 7:6, 6:4 nakon dva sata i 39 minuta igre.
Dve brejk lopte je spasao Tijafo u šestom gemu, propustio je jednu u 11, da bi u 12. gemu spasao i set loptu i tako uveo set u taj brejk u kome je on bio bolji rival. Rubljov je uspeo da spase jednu set loptu.
U drugom setu nismo videli niti jednu brejk priliku. Samo je jedan gem bio duži i grao se na razliku, ali Tijafo nije dozvolio Rubljovu da dođe do šanse za brejk. I ponovo je u taj brejku bolji bio Amerikanac koji je ovoga puta iskoristio već prvu set loptu. Rubljov u taj brejku drugog seta nije osvojio ni jedan poen.
U odlučujućem setu, Tijafo pravi razliku u sedmom gemu, da bi u narednom uspeo da potvrdi brejk uz dve spašene brejk lopte.
Sa nulom je Tijafo osvojio servis gem za pobedu.
U polufinalu će Tijafo za rivala imati pobednika meča u kome se sastaju Janik Siner i Karlos Alkaras.
Karen Hačanov
izvor SK

Arina Sabalenka plasirala se u sredu u polufinale US opena pobedom protiv Karoline Pliškove.

Beloruska teniserka opravdala je ulogu šestog nosioca na poslednjem grend slemu sezone i do plasmana u polufinale došla u dva seta, rezultatom 6:1, 7:6 za samo 84 minuta igre.
Dominantna je Sabalenka bila u prvom setu, brzo je povela 4:0 uz dva brejka, da bi u sedmom gemu dodala još jedan. Pliškova je spasila dve brejk-set lopte, ali treća je odlučila da je prvi set zaključen.
U drugom setu potpuno druga i priča. Videli smo samo jednu brejk loptu, a Sabalenka nije uspela da je iskoristi. Set, a i meč, je rešen u taj brejku u kome je Čehinja spasila jednu meč loptu, ali je odmah nakon toga morala da čestita Sabalenki na pobedi.
Beloruska igračica će u polufinalu igrati protiv bolje iz dula u kome će snage odmeriti Iga Švjontek i Džesika Pegula.
7093549af85a8e8a4b9f3a3a65767886_L.jpg

Meč za istoriju, pet sati drame za Alkarazovo polufinale!​

Drugi najduži meč u istoriji turnira.​

Španski teniser Karlos Alkaraz je posle velike drame i 5 sati i 15 minuta igre savladao Italijana Janika Sinera sa 3:2, po setovima 6:3, (7)6:7, (0)6:7, 7:5, 6:3 i plasirao se u polufinale US opena.

Ovo je drugi najduži meč u istoriji turnira, samo su Stefan Edberg i Majkl Čeng pre 30 godina odigrali 12 minuta duže na terenima u Njujorku.

alkaraz s_680x420.jpg
Krenulo je brejkom Alkaraza, brzo je uzvratio Siner, da bi u drugom delu prvog seta Španac još dva puta oduzeo servis rivalu i poveo u setovima.

Naredna dva seta odlučena su u taj-brejku. U drugom setu Alkaraz je imao čak četiri set lopte pri rezultatu 6:5, ali je Siner uspeo da ih spasi i posle velike drame u 13. odlučujućem gemu poravna rezultat,

Treći set bolje je započeo Alkaraz, stigao do brejka u petom gemu, ali je Siner uzvratio u nastavku, tako smo još jednom ušli u uzbudljivu završnicu. Kod rezultata 5:5 obojica tenisera izgubila su svoj servis, tako je taj-brejk još jednom odlučivao pobednika seta. Siner se još jednom bolje snašao i došao na korak do polufinala.

Loše je počeo četvrti set po Alkaraza, Italijan je napravio brejk i tada se činilo da će Siner stići do polufinala, ali se to nije dogodilo, iako je imao servis za pobedu kod rezultata 5:4. Uspeo je tada sjajni Alkaraz da spasi meč loptu, napravi brejk i ostane u meču. Usledio je još jedan brejk Španca i rezultatsko poravnanje u setovima.

Meč je otišao u peti set i duboku noć u Njujorku. Baš kao i u prethodnom setu, ponovo je Siner bio bliži pobedi nakon brejka u petom gemu, ali je još jednom posustao i izgubio naredni servis gem.

Ključni brejk na meču, vredan polufinala Alkaraz je napravio u osmom gemu i poveo sa 5:3. Odservirao je dobro u narednom gemu i čekirao kartu za polufinale.

Protivnik Karlosa Alkaraza u borbi za finale biće domaći tensier Frensis Tijafo.

Sportske net

Na WTA tur, tu nema konstantnosti, nosioci ništa ne znače, uvek svako svakog može da dobije?
Pa, ono, u subotu će finale igrati dve devojke koje će od ponedeljka biti u vrhu WTA liste i koje su već bile u grend slem finalima ove godine: Iga Švjontek na Ons Žabur.
Poljakinja pokazuje da može da pobeđuje i kada ne ide sve po loju, da je u stanju da se vrati (sada je protiv Sabaljenke okrenula 2:4 u trećem setu), prilagodi taktiku usred meča, ali i da je i van šljake sila – i te kako.
„Tokom celog turnira sam mentalno sveža kada treba iskoristiti šanse. Na šljaci se osećam savršeno, ali najbolji je osećaj kada pobeđuješ i kada se ne osećaš savršeno. Zadovoljstvo je utoliko veće“.
Tunišanka je harizmatična žena koju koleginice veoma vole i čiju raznovrsnost i sportsku inteligenciju je milina gledati. Sada „u uhu“ ima još jednu legendu sličnog stila igre – Aranča Sančes Vikario dala joj je dragocene savete u vezi sa servisom i slajsom.
Protiv Garsije u polufinalu izgubila je samo četiri gema nemilosrdno forsirajući bekhend protivnice i iznuđujući greške različitim loptama.
„Shvatila sam da mi pomaže kada glasno i jasno izgovorim svoje ciljeve. Naučila sam lekciju iz vimbldonskog finala, idem po titulu“, rekla je Ons noseći majicu „Face your fears“ – suoči se sa strahovima.
Zajedničko za obe – njihovi mečevi sa religioznom posvećenošću gledaju se u Poljskoj i u Tunisu, za Ons zapravo i u celom arapskom svetu. To je nešto sa čime mi ovde možemo da se poistovetimo, a i one su svesne da igraju za više od sebe, naročito Žabur. U zemlji u kojoj obožavaju fudbal, sinoć se gledala Ons, a ne sudar Juventusa i Pari Sen Žermena!
Budite sigurni – biće to briljantno finale i prilika za neke od vas da (ponovo) zavolite ženski tenis, previše ga kritikuju.

Poslednja izmena:
Prva teniserka sveta Iga Švjontek nekoliko puta je istakla da je ponosna na sebe posle osvajanja US opena, svog trećeg grend slem trofeja u karijeri.

U finalu je Švjontek bila bolja od Ons Žabur sa 6:2, 7:6 (7-5).
„Najviše sam ponosna na činjenicu da se mentalno ne slamam u važnim trenucima. Posle ovakvih mečeva, čak i ako izgubim, ne kajem se ni zbog čega jer znam da sam dala 100 posto. Ponosna sam i na to što – teniski gledano – imam više različitih rešenja i opcija na terenu, na pravi način koristim svoje veštine. Na to sam posebno ponosna jer znam kakav je osećaj nemati ideju na terenu, kada ne možeš da uradiš ništa da promeniš meč“, rekla je Švjontek i dodala:
„Teško mi je opisati kako se osećam, ali meč nije bio lak – iako sam na početku dominirala, znao sam da će biti neizvesno i da će Ons iskoristiti ako napravim neku grešku. U drugom setu je bilo fizičke borbe, i drago mi je što sam energetski uspela da se podignem i što sam bila precizna kada je bilo najvažnije“.
Posle dva Rolan Garosa, 21-godišnja Švjontek pokazala je da je sila i van šljake.
„Shvatila sam na početku sezone da bih mogla da imam neke dobre rezultate na WTA turnirima, a došla sam i do polufinala Australijan opena. Ipak, nisam bila sigurna da li sam na nivou da osvojim betonski slem, pogotovo na US openu, gde je podloga veoma brza. Nisam to očekivala, ali za mene je ovo potvrda da je nebo granica“, istakla je Švjontek i pojasnila:
„Na Rolan Garosu se osećam kao da više kontrolišem situaciju, a da je stadion Filip Šatrije moje mesto, dok mi je na Artur Ešu bilo potrebno vreme da razumem atmosferu. Ipak, nisam dopustila da mi razne misli uđu u glavu. Uspela sam u tome da mi očekivanja ostanu niska, a ni ljudi nisu očekivali mnogo od mene na betonu. Bilo je lakše mentalno, ali fizički teže nego na Rolan Garosu“.
Za kraj, Švjontek je poručila da će u ponedeljak otići na mjuzikl, a onda kući – kao ubedljivo prva teniserka sveta.
468043504628f9b7946b8f450983823_640.jpg

izvor SK

ISTORIJA U NJUJORKU: Alkaraz osvojio US open i postao najmlađi “broj jedan” ikada​

Veliki uspeh 19-godišnjeg Španca.
profimedia-07218756481.jpg
Španac, koji ima samo 19 godina, savladao je u finalu poslednjeg gren slema sezone Norvežanina Kaspera Ruda sa 6:4, 2:6, 7:6 (1), 6:3 i stigao do prve titule iz ranga “velike četvorke” u karijeri i, verovali ili ne, liderske pozicije na ATP listi.

Alkarazu je za ovaj poduhvat bilo neophodno tri sata i 20 minuta u finalnom duelu. Ispostavilo se da su e ključni trenuci odigrali u u finišu trećeg seta koji je Alkaraz dobio sa 7:1 u taj-brejku i slomio otpor Norvežanina koji je u Njujork stigao kao sedmi teniser sveta, a napustiće kao drugoplasirani na ATP listi.

Alkaraz je spasao dve set lopte u 12. gemu trećeg seta, pri vođstvu Ruda 6:5 i kada je konačno izborio taj-brejk, u doigavanju je dopsutio rivalu da osvoji samo jedan poen. Brejk u šestom gemu poslednjeg seta značio je praktično i pobedu i emotivnu proslavu momka koji predstavlja najozbiljnijeg kandidata za naslednika velikana “belog sporta” Rafaela Nadala, Novaka Đokovića i Rožera Federera.

Uspeh Alkaraza dobija na značaju kada se uzme u obzir podatak da je do finala stigao posle tri uzastopna meča odigranih u pet setova, a do finala je proveo čak 20 časova i 19 minuta na terenima “Flešing medouza”.

SD

Back